Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonskulderna skenar för Studentkortet – nya krav

Studentkortet, som ger 100–tals rabatter används av mer än en halv miljon studenter.
Christen Ager–Hanssen, Studentkorts vd, styrelseordförande och storägare.Foto: REX/IBL

Miljonskulderna skenar för Studentkortet. 

Nya miljonkrav tillkommer nu för företaget som begärts i konkurs av Skatteverket.

Bolagets vd och styrelseordförande, norrmannen Christen Ager–Hanssen har tidigare sagt att skulderna ska betalas.

Företaget Studentkortet i Sverige AB ser ut att falla samman inför öppen ridå och samtidigt framstår det som ett mysterium vart inkomsterna tagit vägen.

Studentkortet, som vänder sig till mer än en halv miljon studenter med 100–tals rabatter, har varit ett ekonomisk välskött företag där miljonerna strömmat in de senaste åren. År 2017 gjordes en vinst på 6 miljoner kronor med en omsättning kring 47 miljoner, förra året blev rörelseresultatet 14 miljoner kronor med en omsättning som låg på 52 miljoner.

Aktieutdelning på drygt 12 miljoner

Vid bolagsstämman i juni togs beslut om en aktieutdelning på 12,5 miljoner kronor till ägarna. Det var då, när beslutet togs, några få månader kvar innan bolagets inbetalningar av skatter och avgifter till Skatteverket plötsligt upphörde. 

Men i augusti började Studentkortets skulder till staten synas i form av uteblivna skattebetalningar:

1 073 980 kronor förföll den 17 augusti.

1 110 140 kronor den 14 september.

1 504 246 kronor den 19 oktober.

836 201 kronor som förföll den 18 november.

Det sammanlagda beloppet som inte betalts i tid var 3 688 366 kronor. Total skuld: 4,5 kronor.

När Skatteverket begärde bolaget i konkurs den 25 november var de totala skulderna till staten i form av skatter och avgifter uppe i 8,6 miljoner, Det var 4,5 miljoner av totalskulden som då gått över till Kronofogden för indrivning.

Studentkortets skatteskulder växer

Skuldberget växer hos Kronofogden och sedan några dagar tillbaka har skulden som ska drivas in stigit till 7 miljoner - en ökning med 2,5 miljoner på en månad.

Studentkortets vd, styrelseordförande och majoritetsägare, norrmannen Christen Ager–Hanssen har tidigare i Expressen uppgett att pengar är på väg att reglera skatteskulderna.

– Det är på väg att betalas så vitt jag vet, sa Christian Ager–Hanssen för tre veckor sedan.

Studentkortets vd och storägare Christen Ager–Hanssen om bolagets skulder.

När Kronofogden för drygt en vecka sedan gjorde ett försök att driva in skulden fick tjänstemännen lämna tomhänta. Det fanns i princip inte att öre att hämta på bolagets konton. Inte heller något av värde i det kontorshotell där Studentkortet hyrt in sig.

Blygsamma 1 608 kronor hittades på ett Nordea–konto tillhörande Studentkortet i Sverige AB.

I protokollet från förrättningen slår Kronofogdens personal fast att det inte finns några ”utmätningsbara tillgångar” i företaget.

Det stora frågetecknet är vad som hänt med bolagets inkomster.

Enligt vad Expressen inhämtat betalas inte längre kundernas fakturor till Studentkortet utan till ett helt annat bolag inom Custos–gruppen som är delägare i Studentkortet. Custos ägs av Christen Ager–Hanssen.  Kvar i Studentkortet blir bara skulder. Skattskulderna blir därmed en allt tyngre börda för Studentkortet, bolagets f-skattsedel har också dragits in och företaget är sedan drygt en vecka tillbaka begärt i konkurs av Skatteverket.

Finstilt längst ner på några fakturor som berör Studentkortet står att företaget ”koncerninternt har överlåtit försäljnings- och faktureringsansvar till sitt systerbolag Custos Ventures AB”.

Kritik mot den långa väntetiden

Skatteverket begärde Studentkortet i konkurs den 25 november och konkursförhandlingen är utsatt till den 9 januari klockan 09.50 i Stockholms tingsrätt.

– Det är på tok för lång tid, säger professor Marie Karlsson–Tuula.

Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt.

Marie Karlsson–Tuula är professor i civilrätt med inriktning på insolvensrätt vid Karlstads universitet och en av sveriges främst experter på konkurser. Hon reagerar över den långa tid som förflyter från att Skatteverket begärt Studentkortet i Sverige AB i konkurs till det att konkursförhandlingen hålls.

– Tanken är att en sådan prövning ska ske skyndsamt. Men det gör det aldrig och domstolarna gillar inte de här förhandlingarna.

Marie Karlsson–Tuula anser att under den långa tiden innan förhandlingen kan mycket hända i bolaget.

Stockholms tingsrätt har nu kallat berörda personer, däribland norrmannen Christen Ager–Hanssen som är bolagets vd, styrelseordförande och den dominerade ägaren genom två av sina bolag, till konkursförhandlingen den 9 januari. Christen Ager–Hanssen, som även äger Metro söks nu i en kallelse som skickats bland annat till hans exklusiva kontor i London varifrån en stor del av verksamheten styrs.

Expressen söker Christen Ager–Hanssen.

Annons: