– Det är ett bra beslut. Det är allvarliga överträdelser och det här beslutet var det enda rimliga, säger processrådet Carolina Andersson på Konsumentverket om domstolsbeslutet att stoppa IOGT-NTO:s försäljningsmetoder.– Det är ett bra beslut. Det är allvarliga överträdelser och det här beslutet var det enda rimliga, säger processrådet Carolina Andersson på Konsumentverket om domstolsbeslutet att stoppa IOGT-NTO:s försäljningsmetoder.
– Det är ett bra beslut. Det är allvarliga överträdelser och det här beslutet var det enda rimliga, säger processrådet Carolina Andersson på Konsumentverket om domstolsbeslutet att stoppa IOGT-NTO:s försäljningsmetoder.
106 000 säljsamtal rings från olika callcenterföretag på uppdrag av IOGT-NTO:s Miljonlotteriet.106 000 säljsamtal rings från olika callcenterföretag på uppdrag av IOGT-NTO:s Miljonlotteriet.
106 000 säljsamtal rings från olika callcenterföretag på uppdrag av IOGT-NTO:s Miljonlotteriet.
– Det här beslutet var det enda rimliga, säger Caroline Andersson på Konsumentverket om Patent och Marknadsdomstolens beslut att stoppa IOGT-NTO:s försäljningsmetoder av Miljonlotteriet.– Det här beslutet var det enda rimliga, säger Caroline Andersson på Konsumentverket om Patent och Marknadsdomstolens beslut att stoppa IOGT-NTO:s försäljningsmetoder av Miljonlotteriet.
– Det här beslutet var det enda rimliga, säger Caroline Andersson på Konsumentverket om Patent och Marknadsdomstolens beslut att stoppa IOGT-NTO:s försäljningsmetoder av Miljonlotteriet.

Lottförsäljning stoppas: ”Lurat konsumenterna"

Publicerad

Patent- och Marknadsdomstolen stoppar IOGT-NTO:s säljmetoder av Miljonlotteriet efter akut domstolsbeslut.

Beslutet innebär sju förbud. Om ett bryts krävs organisationen på tre miljoner kronor - per punkt. 

– Det här beslutet var det enda rimliga, säger Caroline Andersson på Konsumentverket.

I december stämdes nykterhetsorganisationen IOGT-NTO av konsumentombudsmannen för att bedrivit falska säljmetoder av lotter via telefon under varumärket Miljonlotteriet.

Nu är det första domstolsbeslutet här. Det interimistiska, tillfälliga, förbudet omöjliggör fortsatt försäljning av IOGT-NTO:s lotter på nuvarande sätt. 

IOGT-NTO hotas av vite på 3 miljoner

Domstolsbeslutet, som gäller tills vidare, kräver att organisationen rättar sig efter sju förbud. Om ett förbud bryts hotar ett vite på tre miljoner kronor, per punkt. 

– Det är ett bra beslut, så klart. Det är allvarliga överträdelser och det här beslutet var det enda rimliga. Vi är lättade att domstolen gjorde samma bedömning, säger Caroline Andersson, på KO, om domstolsbeslutet.  

 

LÄS MER: ”Miljonlotteriet ljuger för kunderna”  

 

Telefonförsäljning har i praktiken skett genom att försäljaren kontaktat kunden och gratulerat hen till vinst. Därefter har försäljaren meddelat att sex lotter skickas hem till kunden - varav en är garanterad vinst. Oberoende om kunden tackat ja eller nej till erbjudandet har kunderna då skrivits upp på en prenumeration av lotter - vilket inte framkommit av telefonförsäljarna under samtalet enligt KO processrådet Carolina Andersson.

IOGT-NTO anklagas för att ha lurat konsumenterna

– De har lurat konsumenterna så till vida att de uttryckligen har ljugit för dem och sagt att det inte är någon försäljare som ringer trots att det i själva verket är så, sade KO processrådet Carolina Andersson tidigare till Expressen om orsaken till stämningsansökan.

Enligt domstolsbeslutet görs cirka 106 000 samtal per månad för Miljonlotteriets räkning. Under en lång tid har KO mottagit klagomål från kunder som upplevt sig lurade av IOGT-NTO försäljningsmetoder. 

 

Bot på 10 miljoner hotar i slutlig dom

Om Konsumentverket får sin vilja igenom stäms IOGT-NTO, med sitt varumärke Miljonlotteriet, på 10 miljoner i slutlig dom för den falska marknadsföring som bedrivits. Det är maxsumman enligt lag för denna typ av bot.

Caroline Andersson, processråd på Konsumentverket.

– Eftersom det rör sig om mycket allvarliga överträdelser som har pågått under lång tid och dessutom rör marknadsföring av spel, där lagen ställer krav på måttfullhet, så yrkar vi på att maximal marknadsstörningsavgift ska utgå. Mot bakgrund av föreningens årsomsättning innebär det tio miljoner kronor, sade Carolina Andersson till Expressen.

 

LÄS MER: Paulas pappa blev lurad på 100 000 kr 

 

Det interimistiska förbudet har inte överklagats av IOGT-NTO än. Däremot har de svarat på Konsumentverkets stämningsansökan och påstår att det är enstaka säljare som står för misstagen - inte försäljningsmetoden i helhet.

Försäljarna jobbar från callcenterföretag

Försäljarna på de callcenterföretag som IOGT-NTO anlitat arbetar efter ett färdigt manus som utformats av IOGT-NTO själva.

– De förnekar att de ska gjort överträdelserna, säger Carolina Andersson. 

När tas slutligt domstolsbeslut?

– Det är inte utsatt till förhandling, och finns ingen muntlig förberedelse än. Det här är ett beslut i avvaktande vilket gör att ärendet inte blir lika akut. IOGT-NTO har sju punkter att rätta sig efter tills vidare, säger Carolina Andersson på KO.

Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO väljer att inte uttala sig angående domstolsbeslutet i detalj, utan hänvisar till ombud.

– Vi är besvikna över beskedet. I och med att det är en juridisk process hänvisar vi alla frågor till vårt juridiska ombud, säger Johnny Foglander pressekreterare IOGT-NTO. 

Relaterade ämnen
Moa Lindstedt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen