Drygt sex månader efter att rekonstruktionen inleddes av gratistidningen Metro finns det konkreta förslaget till så kallat ackord som visar hur långt ägaren Christen Ager-Hanssen är beredd att gå för att rädda företaget undan konkurs.
Det är i en inlaga till Stockholms tingsrätt som rekonstruktören, advokat Helena Ståbi, rekommenderar att företagets fordringsägare ska anta ackordsförslaget från bolaget.
”Ackordsförslaget innebär, i korthet, att betalning erbjuds med 50 procent av fordringar som omfattas av ackordet”, skriver Helena Ståbi till domstolen.

I rekonstruktörsberättelsen ställer advokaten sig positiva till förslaget.
”Det är min ståndpunkt som rekonstruktör att det förslagna ackordet bör antas eftersom ackordet får anses vara till ekonomisk fördel för de oprioriterade fordringsägarna. Vid händelse av konkurs bedömer jag att utdelningen till oprioriterade fordringsägare skulle bli lägre än vid antagande av det nu erbjudna ackordet”.
Några experter som Expressen talat med bedömer att de flesta inte skulle få ett enda öre vid en konkurs.
Metros turbulens
Metros turbulenta tid gick in i ett nytt skede när tidningen ansökte om rekonstruktion den 29 mars i år. Företaget hade då omfattande skulder till både stora fordringsägare som Skatteverket och små dit bland annat frilansande journalister hörde.

Skatteverkets krav ligger i dag på 22 miljoner kronor.
”Journalister passar inte in”
Turerna kring tidningen har varit många. Tidigt stod det klart att företaget hade en rejäl bantning framför sig.
– Journalister passar inte in i vår affärsplan. Det finns flera contentbyråer som producerar material som passar oss. Vi kommer att vara innehållsköpare, sa ägaren Christen Ager-Hanssen till Expressen.
I dag är det inte mycket kvar av det gamla flaggskeppet Metro. Företaget har sakta men säkert fortsatt att krympa.
Papperstidningen har hunnit bli omgjord från en femdagsprodukt som delas ut i tunnelbanesystemet och på vissa större busshållplatser till veckotidning för att sedan skrotas helt trots ägaren Christen Ager–Hanssens lovord för det nya upplägget med endagsutgivning riktad till vissa hushåll.
Metros sajt för en tynande tillvaro. De flesta journalisterna och övrig personal har sparkats.
Antalet anställda har under rekonstruktionsarbetet gått från 120 till tre personer.
Tidningsställen i Stockholm står övergivna och fungerar som informella skräpkorgar.
Inte mycket finns kvar av redaktionslokalerna.
Den tidigare vd:n Christen Ager–Hanssen är chefredaktör och styr från sitt högkvarter i London.
Verksamheten ska i fortsättningen ledas från London där modebolaget Custos finns.
Metros sajt förvandlas till en sajt med debattinlägg där man ska ta betalt för att få sina inlägg publicerade.
”Bolaget vara lönsamt”
Marcus Wenner på Svensk Företagsrekonstruktion hjälper Metro Media House med rekonstruktionen av företaget.
– Nu är allt klart rekonstruktionsmässigt av företagets verksamhet. Allt är nedskalat till minsta möjliga kostnadsmassa. Omsättningen minskar, och det gör också kostnaderna. Nu kan bolaget vara lönsamt.
Bekräftar Metros ackordsförslag
Marcus Wenner bekräftar att det upprättade ackordsförslaget innebär att fordringsägarna i Metro Media House AB skulle få sina krav nedskrivna med 50 procent om ackordet blir verklighet.
– Vid en betalning av det föreslagna ackordsförslaget får fordringsägarna hälften jämfört med den skuld som var när man påbörjade rekonstruktionen, säger han.
Marcus Wenner bedömer chanserna som goda att ackordsförslaget blir verklighet.
– Av de stora fordringsägare som vi har haft dialog med är det egentligen alla utom Skatteverket som varit positiva. Skatteverket har formellt inte sagt nej till ackordsförslaget, men de har varit negativa på andra sätt. Många av de privata fordringsägarna är för sin egen överlevnad beroende av att Metro kan undvika en konkurs och att de kan få ut något av den gamla skulden. Det här är ett försök att få med samtliga fordringsägare på förslaget, säger han.

Metro begär nu en tredje förlängning av rekonstruktionen för att få in tillräckligt många som accepterar ackordsförslaget. Därefter är man beredd att ansöka om en ackordsförhandling för att få nedskrivningen fastställd.
Hur den störste fordringsägaren Skatteverket ställer sig är oklart.
– Det är för tidigt att ta ställning till förslaget, säger Ingela Johansson, handläggare på Skatteverket.
Tingsrätten vill senast den 8 oktober ha besked om borgenärerna går med på att förlänga rekonstruktionen ytterligare en tid.