Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Metro har kraschlandat - skulder på mer än 100 miljoner

Christer Ager–Hanssens har i dag lämnat Metros styrelse. Expressen har förgäves sökt honom för en kommentar om den hotande konkursen.Foto: REX/IBL
Papperstidningen Metro har inte gett ut sedan i juni 2019.Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / /IBL

Det blev inget av tidningsägaren Christen Ager–Hanssens storstilade framtidsplaner för tidningen Metro.

Det är stopp för fortsatt rekonstruktion - nu väntar konkursen.

Skulderna uppgår till mer än 150 miljoner i de båda Metro-bolagen.

– En snabb konkurs hade sannolikt varit bättre för företaget, säger Ingela Johansson på Skatteverket.

Sedan förra våren har Metro befunnit sig under rekonstruktion, en rekonstruktion som i olika omgångar förlängts av Stockholms tingsrätt.

Men den 6 december stoppade Svea Hovrätt fortsatt rekonstruktion av Metro Media House AB. Företaget försökte dock få HD att ta upp ärendet och riva hovrättens beslut. HD tänker dock inte pröva hovrättens beslut, vilket sannolikt betyder slutet på den tidigare ekonomiska framgångssagan Metro. 

”Jag är förvånad”

Rekonstruktionen i det andra bolaget - Tidnings Aktiebolaget Metro AB - är inte avslutad utan företaget har begärt förlängning vilket Skatteverket protesterar mot.

– Jag är förvånad över att inte HD beviljat prövningstillstånd, Det är uppenbart att rättsläget är oklart, säger Marcus Wenner på Svensk Företagsrekonstruktion, som bistått Metro Media House under försöket att få företaget på fötter igen.

Men fanns det verkligen någon chans till överlevnad för Metro?

– Ja, det finns det fortfarande. Nu befinner man sig i samma läge som när rekonstruktionen startade.

Men det finns i dag en stor skillnad. All verksamhet har upphört. Flera personer, däribland tidigare anställda, har begärt Metro Media House i konkurs och Stockholms tingsrätt kar kallat till en första konkursförhandling den 10 februari.

Advokat Helena Ståbi har varit rekonstruktör av Metrobolagen sedan våren 2019.

Bolagets skulder uppgick till 59, 1 miljoner kronor enligt den borgenärsförteckning som upprättades när företaget fick klartecken till rekonstruktion den 29 mars förra året.

Men skulderna har växt. Enligt en bouppteckning från rekonstruktionen daterad den 30 september, undertecknad av rekonstruktören, advokat Helena Ståbi, uppgår de oprioriterade skulderna till 110 miljoner kronor.

Metro Media House har oprioriterade skulder på drygt 110 miljoner kronor enligt bouppteckningen från i september 2019.

Skatteverket, som är den störste enskilde fordringsägaren i Metro Media House med krav på 12 miljoner kronor, har tillhört de främsta kritikerna av en fortsatt rekonstruktion.

– Det var fel att fortsätta med rekonstruktionen. En snabb konkurs hade sannolikt varit mycket bättre både för borgenärer och verksamheten i bolaget. Då hade troligen en del av företaget kunnat räddas, säger Ingela Johansson, Skatteverkets handläggare. Hon pekar främst på den digitala delen.

– För mig är det inte osannolikt att det gått att göra någonting om en handlingskraftig konkursförvaltare fått ta tag i det här på en gång. Nu är det kört i botten, det är synd, säger Ingela Johansson.

Skatteverket misstror Metros ägare Christen Ager–Hanssen.Foto: REX/IBL

Skatteverket tycks också misstro Christen Ager–Hanssens olika ekonomiska utfästelser. I ett yttrande till Stockholms tingsrätt avgående eventuell fortsatt rekonstruktion av Tidnings Aktiebolaget Metro AB står:

” Som Skatteverket tidigare nämnt saknas förtroende för hans viljsa att göra rätt för sig”. 

Tidnings Aktiebolaget Metro AB ligger i dag också på gränsen mot en konkurs. Företaget har begärt fortsatt rekonstruktion vilket Skatteverket motsätter sig. Skulderna uppgick till närmare 40 miljoner när rekonstruktionen inleddes förra året. Enligt den senaste bouppteckningen uppgår skulderna till 64 miljoner kronor.

De fem största fordringsägarna:

Storstockholms lokaltrafik, SL 15 miljoner kronor. 

Bold Printing Stockholm AB 9, 8 miljoner kronor.

Borås Tidning Tryckeri AB (Bold) 3,9 miljoner kronor.

Pressens Morgontjänst KB 2,6 miljoner kronor.

Bold Printing i Malmö AB 1,8 miljoner kronor.

Metros kraschlandning slutar nu med konkursförhandling för Media House i Stockholms tingsrätt.

Tidningens ägare norrmannen Christen Ager–Hanssen, som styr sitt lilla finansimperium Custos från en exklusiv adress i London, är numera tystlåten om sina planer.

I mars förra året stoppades utgivningen av Metro sedan skulderna till Skattverket och tryckerierna accelererat. Bolaget fick klartecken till en rekonstruktion och hoppas kunna få verksamheten lönsam.

”Journalister passar inte in”

Ägaren Christen Ager–Hanssen hade också nytt ett framtidskoncept för tidningen. 

– Tidningen ska göras om till en endagstidning och komma ut på fredagar. Det blir en weekendtidning, sa vd Christen Ager–Hanssen till Expressen. Dessutom skulle det satsas hårt digitalt.

Några journalister behövdes inte längre på redaktionen.

Journalister passar inte in i vår affärsplan. Det finns flera contentbyråer som producerar material som passar oss. Vi kommer att vara innehållsköpare, sa Christen Ager– Hanssen.

Övergivna tidningsställ - ett minne från Metros storhetstid.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Metro som gratistidning i tunnelbanan var ett minne blott. Men redan efter något nummer av nya vecko–Metro var det slut. Nu var planen att enbart satsa digitalt. Framtiden låg i att göra om Metro till en digital debattsajt där skribenterna – både enskilda och företag – skulle måsta betala för att få sina inlägg publicerade. 

Christen Ager–Hanssen berättade också att han skulle stämma Kinnevik, investmentbolaget som sålde Metro 2017. Han anklagade Kinnevik för att ha blåst upp siffrorna innan de dumpade bolaget.

– Vi ska kräva 300 miljoner kronor. Kinnevik har manipulerat siffrorna och dolt företagets verkliga ekonomiska situation.

Bara skylten finns kvar.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Enligt Christen Ager–Hanssen är det en tidigare nyckelperson inom Metro som manipulerat siffrorna på direkt uppdrag av Kinnevik och därmed lurat köparna att Metro gick bättre än vad som var fallet.

Expressen har sökt både rekonstruktören, advokat Helena Ståbi, och Christen Ager–Hanssen.

Christen Ager–Hanssen intervjuas av Expressens Leif Brännström.
Annons: