Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Matsvinnet: Krogarna ska marknadsföra doggy-bags

Tar du hem maten du inte äter upp på restaurangen?

Det troliga är att du inte gör det, ofta för att det är genant att fråga om att få resterna inslagna.

I Halmstad tar man krafttag för att minska matsvinnet genom att få krogarna att marknadsföra doggy-bags.

Doggy-bag är ett vanligt amerikansk fenomen – maten man inte äter upp på restauranger tar man hem. 

I Sverige anses det ofta pinsamt att fråga efter doggy-bag.

– Vi har gjort en marknadsundersökning där vi frågat privatpersoner om deras inställning till doggy-bag. Resultatet var att 87 procent vet vad en doggy-bag är men bara knappt en tredjedel frågar om det. När man någon gång frågar är det oftast mycket mat kvar på tallriken, eller till barn som inte ätit upp, säger Åsa Jacobsson på Konsument Halmstad. 

Undersökningen man gjorde visar att nästan 9 av 10 hellre att restaurangpersonalen ska fråga om doggy-bag. Även restauranger har tillfrågats. Åtta av tio restauranger har doggy-bags, men få lyfter fram att man har det.

”Fler måste våga fråga”

Som ett led i lördagens Earth Hour, som i år har fokus på hållbar planet, lanseras ett projekt i Halmstad för att minska matsvinnet. Tydliga klistermärken ska visa gästerna att restaurangen gärna paketerar in maten som blir över.

– Vår förhoppning och mål är att fler vågar fråga om doggy-bag. Genom att ta vara på all mat minskar vi matsvinnet, säger Åsa Jacobsson.

Enligt Världsnaturfonden, som står bakom Earth Hour-kampanjen, når en tredjedel av den mat som produceras i världen aldrig våra magar.

Så mycket mat kastas varje år

Enligt Livsmedelsverket slänger varje person i Sverige årligen 19 kilo ätbar mat i soporna och 26 kilo mat och dryck hälls bort i slasken.

Oftast för att man köpt för mycket mat eller glömt den längst inne i kylen.

Det finns stora pengar att spara för hushåll som vill minska sitt matsvinn – mellan 3 000 och 6 000 kronor per år, enligt Livsmedelsverkets beräkningar.

För att inte tala om miljövinsterna.

Matproduktion orsakar växthusgaser som påverkar klimatet och bidrar till övergödning.

Oroväckande i sig, men brutalt onödigt om sen maten kastas bort.

 

Tips för att minska matsvinnet hemma

Planera dina inköp och köp inte mer än du gör av med.

Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys, även det som står längst in.

Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt, då håller maten längre och risken för att sjukdomsframkallande bakterier förökar sig till ohälsosamma nivåer minskar. Bra kylskåpstemperatur är plus fyra grader.

Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.

Undvik att förvara mat i direkt solljus.

De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.

Frys in mat som du vill spara länge, bra frystemperatur är minus18.

Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen. Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras. 

Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in.

Innan du handlar – titta igenom vad som finns hemma och vad som saknas.

Köp inte mer än vad du tror att du gör av med innan det blir dåligt. Det gäller särskilt frukt och grönsaker som snabbt förstörs – köp hellre lite men ofta.

Om du köper storförpackningar – dela upp i mindre förpackningar och frys in det som inte går åt de närmaste dagarna.

Ha koll på maten i kylskåpet och frys in mat som börjar bli gammal, om den 

När du lagar mat – tänk efter hur mycket du ska äta den aktuella måltiden, om du vill ha rester till ett senare tillfälle och anpassa mängden utifrån det. Eller gör storkok och frys in, gärna i portionsförpackningar.

Även små mängder mat, som pasta och ris, är värt att frysa in. Lägg i en burk eller plastpåse och fyll på med mer efter hand. Tråkiga ostkanter kan rivas och frysas in och användas till gratäng, paj eller pizza.

Källa: LIVSMEDELSVERKET

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!