Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Margareta lurades av smugglare – valp dog

LIlla Sixten hos sin nya matte. Lyckan blev kort några månader senare var hunden så sjuk att den var tvungen att avlivas.Foto: Privat
Hundarna föds ofta upp i valpfabriker och smugglas från Ungern eller Rumänien, via bil eller lastbil och färjetransport över Östersjön.Foto: Tullverket
Jordbruksverket varnar för att hundsmugglingen ökar.Foto: Tullverket
Tullverket i Karlshamn har sett en ökning i antalet insmugglade hundar.Foto: Tullverket
Margareta träffar lilla valpen för första gången. Kärlek vid första blicken.Foto: Privat

Margareta Nicklasson blev blixtförälskad i den lilla valpen.

Det hon inte visste var att försäljaren var en bedragare som sålde insmugglade hundar – och att valpen bar på en dödlig parasit. 

Jordbruksverket varnar nu för att hundsmugglarna passar på under coronakrisen. 

Margareta Nicklasson hade haft hund tidigare och ville gärna ha en ny när den gamla hade gått bort.

På Blocket fick hon syn på en annons om en liten yorkshireterrier och tog kontakt med säljaren. 

– Han lät väldigt vederhäftig och trevlig, säger Margareta. 

Hon fick stort förtroende för säljaren. 

– Han varnade mig för alla oseriösa annonsörer som säljer smuggelhundar på Blocket. Nu satsade han på det här med seriös hunduppfödning och han sa att hans fru var veterinär. Allt lät otroligt bra. Jag hade inte en tanke på att det kunde bli problem. 

Margareta bor i Helsingborg och hade inte möjlighet att se på hunden annat än på plats. Hon och yngsta dottern tog tåget upp till Stockholm.

När de fick syn på den lilla valpen föll de direkt. 

Margareta frågade var mamman till valpen fanns. Mannen sa att den befann sig hos svärmor i en lägenhet intill.

Han visade alla papper och pass. Margareta berättar att hon tyckte handlingarna såg helt okej ut och hon betalade 16 000 kronor för valpen. 

Dagen därpå tog de tåget ner till Helsingborg.

Hunden skulle heta Sixten.

Veterinären: ”Inget stämmer”

Några dagar senare gick Margareta till den veterinärklinik som hon brukar gå till. Men när man skulle läsa av chipnumret så fanns det inget. 

– De sa att inget stämmer i papperen och att det sannolikt var en smuggelhund. Jag blev ju helt förskräckt givetvis. 

Efter ett par dagar kontaktade Jordbruksverket och meddelade att Margareta stod inför valet mellan att försätta hunden i två månaders karantän eller avliva hunden.

Margareta blev alldeles ställd. 

Det var runt Kristi himmelfärd och man hade kommit överens om att hela familjen med barn och barnbarn skulle ses. 

– Men vi fick inte träffa någon eller några andra husdjur. 

De åkte ut till sommarstugan och isolerade sig själva. De fick inte ens åka mellan stugan och lägenheten inne i stan. 

En kort tid därefter märkte Margareta och maken att Sixten inte mådde så bra.

– Han hade dålig mage, åt inte och blev väldigt slö. 

När tillståndet blev värre åkte de in till veterinären. Det visade sig att han hade bar på tarmparasiten Giardia, något som han sannolikt hade haft med sig från början. 

Eftersom han inte var friskförklarad fanns det ingen möjlighet att försäkra honom.  

Hade parasit

Sixten lades in för intensivvård och behandlades med dropp och mediciner. 

Ett par dagar på djursjukhuset kostade Margareta och maken runt 25 000 kronor.

Sixten såg ut att repa sig och optimismen återvände hos Margareta.

Hon åkte upp till Stockholm med Sixten när veterinären ringde upp henne och berättade att parasiten inte försvunnit. I samma veva blev Sixten mycket sämre.

– Han började blöda ur tarmarna och drog sig undan. 

Veterinären sa att Sixtens tarmar sannolikt var så förstörda att de aldrig skulle bli bra igen. 

Margareta frågade om de kunde komma ner till Helsingborg och avliva Sixten. 

Jordbruksverket varnar

Men veterinären tyckte att det vore bättre att man tog bort Sixten på plats. 

– Det var kaos. Det gick så himla snabbt mot slutet. 

Direkt efter veterinärbesöket kontaktade Margareta säljaren som då visade upp en helt annan, mycket otrevlig sida.

– Han vände om helt och blev riktigt oförskämd. 

Margareta polisanmälde det misstänkta bedrägeriet. Totalt betalade hon och maken omkring 50 000 kronor för inköp, vårdkostnader och avlivning. 

Gunnel Hellman på Tullverket berättar hur hundsmugglarna låter valparna transporteras under hemska förhållanden.Foto: Polisen

Jordbruksverket har under sommaren varnat för den ökade hundsmugglingen. Gunnel Hellman jobbar på Tullverket i Karlshamn ser i sitt jobb hur mängden insmugglade hundar tilltagit.  

– Vi har så många smuggelhundar nu så vi klarar inte upp det. Det är fruktansvärt och det har ju ökat enormt nu med anledning av covid-19.

Hon berättar att de små valparna, som ofta kommer från Ungern och Rumänien, förs under hemska förhållanden ihopträngda i lådor under den långa transporten. 

– Vi är på väg mot en katastrof i det här, säger hon. 

 

Det här bör du tänka på för att undvika att köpa en insmugglad valp:

    Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.

 

    Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.

 

    Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.

 

    Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.

 

    Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet. Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!

 

    Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.

 

    Från alla länder förutom Norge är ett djur som är yngre än 15 veckor infört illegalt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.

 

    Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört ska du begära att få se alla dokument för införsel. Dessa dokument ska även medfölja djuret när du övertar ansvaret för djuret. Läs om vilka dokument djuren behöver ha beroende på land bland sidorna till vänster.

 

    Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.

 

    Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.

 

    Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.

 

    Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

 

Källa: Jordbruksverket

 

 

Annons: