Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Många journalister på Metro sägs upp

Katarina Dahlskog, förbundsjurist på Journalistförbundet, tycker att det är bedrövligt att inte förbundet fått veta något om Metro innan det kom ut i medierna.
Foto: Emma Hammarfeldt
Metros ägare har lämnat Tidningsaktiebolaget Metros styrelse.Foto: Leif Brännström

Metros krisplan för sin överlevnad börjar bli klar.

Merparten av journalisterna på Metro sägs upp – några få redaktörer blir kvar. 

Nedskärningarna är en del i en omorganisation på tidningen.

Ett officiellt besked om nedskärningarna kan komma senare under torsdagen.

Det var i tisdags som Expressen kunde avslöja att Metro vill göra sig av med alla sina journalister.

– Journalister passar inte in i vår affärsplan. Det finns flera contentbyråer som producerar material som passar oss. Vi kommer att vara innehållsköpare, sa ägaren Christen Ager-Hanssen.

Beskedet slog ner som en bomb för de anställda och skapade stor förvirring på Metros redaktion.

Nya uppgifter till Expressen gör gällande att några få redaktörer får behålla jobbet, medan resten sägs upp.

Det formella beslutet om nedskärningarna tas av styrelsen. I Tidningsaktiebolagets styrelse sitter inte ägaren Christer Ager-Hanssen längre. Han har också lämnat vd-posten i bolaget. Kvar i styrelsen är i dag bara en person: norrmannen Lasse Helgø som finns i kretsen kring Ager-Hanssen. Förändringarna i bolaget framgår av handlingar hos Bolagsverket.

– Jag är bara rådgivare, säger Christen-Ager Hanssen.

Christen Ager-Hansson - Metros ägare - har lämnat Tidningsaktiebolaget Metros styrelse Foto: Leif Brännström

Förhandlingarna mellan facket och arbetsgivaren - främst Tidningsaktiebolaget Metro där merparten av journalisterna finns - pågick under hela gårdagen och har fortsatt även i dag på förmiddagen.

Tomas Backlund, vice ordförande på Journalistförbundet, ville inte kommentera några detaljer i går onsdag, men uttalade sig så här om det förslag som då låg på bordet från Metros sida:

– Det finns oerhört många frågetecken i det förslag man har fått.

”Bedrövade” 

I tisdags träffade Tomas Backlund flera av förbundets medlemmar från Metro. De präglades av beskedet om de många uppsägningarna, berättar han.

– De är självklart väldigt nedstämda och bedrövade över uppgifterna som framkommer och på det sätt företaget har hanterat – eller snarare inte hanterat – sina skyldigheter att informera sin personal.

Han uppmanade då Metro att ta tag i kommunikationen med personalen om deras framtid på tidningen.

– Jag skulle önska att företaget kunde kommentera vad deras förslag går ut på, sa Tomas Backlund.

En bild från Metros storhetstid när kolportörer anlitades för att höja tidningens upplaga. Bilden är tagen 2005.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Nästan alla får gå

Expressens källor uppger att journalisterna inte ska ha några förhoppningar om att få stanna kvar.

– Merparter kommer att beröras. Sedan får man se hur de kommer att beröras. Det är ju så alltid vid fackliga förhandlingar att man kanske hittar andra anställningsformer för några anställda, säger en källa med insyn.

I antal gäller det cirka 20 personer i tidningsaktiebolaget Metro. I moderbolaget Metro Media House berörs betydligt färre eftersom det mest är säljare i det bolaget.

- Dessutom skedde det nedskärningar där redan vid den första omgången, säger en källa med insyn.

Papperstidningen med sin veckoutgivning blir kvar - i alla fall tills vidare. Någon tanke på att gå tillbaka till femdagsutgivning finns inte. Just nu har tidningen sommaruppehåll. Tidningsställen, som står övergivna, ska bort eftersom tidningen distribueras direkt till hushållen.

Expressen har sökt Metros chefredaktör och ansvariga utgivare Thomas Eriksson.

Annons: