Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

M-kritiken: ”Tre miljoner hushåll blir utan elstöd”

”Få hushåll såg detta komma”, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, om varför hushållen ska kompenseras.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Elpriserna var rekordhöga i december och många är oroliga för hur det kommer att bli framöver.
Foto: Shutterstock

Det finns ”inget perfekt förslag” för att mildra hushållens elräkningar – men Moderaternas är ”lätt, rimligt och mer rättvist”.

Det menar partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Framför allt reagerar jag på att tre miljoner hushåll inte får någon som helst kompensation, säger hon.

Debatten om elpriserna fortsätter.

Regeringen har lagt fram ett förslag – Moderaterna ett helt annat.

Medan Socialdemokraterna vill kompensera hushållen med ett ekonomiskt stöd, som betalas ut via elnätsbolagen, på 300–6 000 kronor för tre månader har Moderaterna föreslagit slopad elskatt i januari och februari.

Det skulle innebära cirka 1 500–2 000 kronor i månaden för villaägare, beroende på uppvärmning, enligt partiets beräkningar.

Kostar sju miljarder

Regeringen avsätter sju miljarder kronor för sitt förslag, medan Moderaterna har räknat på att staten skulle gå miste om samma summa – cirka sju miljarder – i ökade momsintäkter med deras förslag.

– Det jag nu framför allt reagerar på är att tre miljoner hushåll inte får någon som helst kompensation med regeringens förslag. Det tycker Moderaterna är orimligt, säger Elisabeth Svantesson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Sverige har cirka 4,8 miljoner hushåll, varav regeringens förslag uppskattas beröra cirka två miljoner.

Slopad skatt skulle gälla alla.

– När vi lade fram vårt förslag i december var vår utgångspunkt att alla ska kompenseras. Det tycker jag är ett problem, att man låter bli, säger Svantesson.

– Vårt förslag hade varit mer rättvist.

Elisabeth Svantesson om M:s förslag

Svantesson säger att det inte finns något perfekt system för att kompensera hushållen för höga elkostnader.

– Men vårt är lätt, rimligt och mer rättvist.

Regeringen har tryckt på att de valt ett förslag som ska gå snabbt. Hur lång tid hade det tagit att administrera ert förslag?

– Om regeringen hade gjort det vi sa i december hade det kunnat gå snabbt. Utmaningen här är att vi vet inte hur lång tid det tar med regeringens förslag. Det är ingen stor säkerhet när pengarna kommer. Det är en viss osäkerhet med båda, men det hade inte tagit längre tid med vårt förslag.

Kritiken: De med stora villor hade fått mest

I SVT:s ”Morgonstudion” har energiminister Khashayar Farmanbar (S) tidigare sagt: 

– Hade vi gjort som högern föreslår hade de som fått mest ersättning tillbaka varit de som bor i väldigt stora villor och som har väldigt stor förbrukning eftersom de hade legat i topp.

Det vill regeringen undkomma med sitt tak: att hushållen som mest får tillbaka 2 000 kronor per månad.

– Oavsett om man har en högre förbrukning så får man inte mer än takbeloppet. Det gör att det blir mer pengar över till de som faktiskt behöver det. Det här är en fördelningspolitisk klok lösning, sa ministern i SVT.

Mikael Damberg säger via sin pressekreterare Per Strängberg att Moderaternas idé om att sänka energiskatten är omöjlig.

”Detta har Moderaterna redan fått förklarat för sig av finansdepartementets skattejurister, som förklarat problematiken i finansutskottet den 20 januari. Vidare har Moderaterna inte lagt något förslag ännu, utan endast presenterat ett utspel”, skriver Strängberg i ett mejl.

”Att hävda att pengarna kan komma ut direkt, som Moderaterna gör, är fel och vilseledande. Med beredningskravet hade detta tidigast inneburit pengar till elbolagen under eller efter sommaren, och först därefter vidare ut till kunderna.”

”Skatten är densamma för alla”

Elisabeth Svantesson svarar på kritiken att Moderaternas förslag främst skulle gynna dem som förbrukar mycket el:

– Vårt förslag handlar om skatten, som är densamma för alla. Och min bild är att folk inte okynnesanvänder el, för priset är fortfarande högt.

Regeringen planerar att lägga fram sitt förslag om elprisstöd som en extra ändringsbudget i början av februari. Ett riksdagsbeslut väntas i slutet av februari.


TV: Regeringen avsätter 6 miljarder