Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lyxfällan-Magdalena: ”Det är inte medlidande som behövs”

Magdalena Kowalczyk.
Lyxfällans programledare intervjuas i kvällens Dina Pengar av programledaren Johanna Grenz.

Magdalena Kowalczyk var stenhård som gladiator i TV4, men ännu hårdare som programledare för ”Lyxfällan” i TV3.

– I början var det väldigt svårt för mig att vara så tuff mot människor i svåra situationer, säger hon i kvällens avsnitt av Dina Pengar

Magdalena Kowalczyk, 40, jämför programledarskapet i ”Lyxfällan” med sin tid som thaiboxare.

När man går till ringhörnan behöver man knappast en sekond som stryker sin boxare medhårs, utan snarare en som säger till på skarpen när något håller på att gå åt skogen.

– Det har blivit min coachningsstil också.

Magdalena försvarar den rättframma och ofta skoningslösa attityden programledarna visar mot sköra och ibland nedbrutna personer.

Orsakerna är fler än att inspelningarna ska vara klara på en vecka.

Hon säger också att när deltagare hamnat på den ekonomiska botten kan det bli som att deras närstående sätter sig i ett medberoende.

– Det är välmenande men inte alltid det som behövs. Det kärleksfulla kanske är att vara bestämd och sätter ner foten.

Vilket fall har berört dig mest under säsongen?

– Det var en ung tjej som var väldigt väldigt ”daddad” av sin mamma. Hon var som ett stort barn och visste inte hur man betalar räkningar. Vi såg henne henne växa en halvmeter den veckan. Jag träffade faktiskt henne på gymmet i går och hon var helt annan person; vuxen, redig och stolt över sig själv. Och hon har en jättefin relation till sin mamma.

Hur känns det att på kort tid försöka förändra en människa så totalt?

– Det är ett fantastiskt privilegium, det är otroligt roligt att göra skillnad i någons liv. Det är verkligen ett privilegium.

Hon får se ett ”Lyxfällan”-klipp där känslorna slår i taket.

– Det är en lite aggressiv ton i luften, men faktum är att vår uppgift är den uppfostrande och vägledande. Ibland känns det inte som vi når riktigt fram och då får man ta till lite med hårdhandskarna.

Skulle du säga att alla kan hamna i skuldfällan?

– Teoretiskt ja. Men dom flesta är ju uppfostrade att först jobba ihop pengar och sen spendera.

Ni ska ordna upp en privatekonomi på en vecka – funkar det verkligen?

– Vi kan definitivt skaka om så pass mycket att poletten ramlar ner hos vår deltagare. Vi har en ganska god statistik skulle jag vilja påstå.

Hur har det gått för de personer du mött?

– Faktum är att jag håller kontakt med ganska många deltagare. Dels för att jag inte kunde låta bli att engagera mig, men också för just att jag har hittat det där här magiska receptet… bara att genom att ställa frågor som ”Sköter du dig?” eller ”Hur går det med ekonomin?” gör att att lusten och energin bibehålls. 

Tips och råd innan man hamnar i en riktigt dålig ekonomisk sits?

– Jag skulle säga prata med människor omkring dig, föräldrar och vänner. Var uppriktig med att det är lite tufft just nu. Jag har träffa så många som människor som så desperat vill hålla en fasad – gör inte det. Säg i stället som det är: ”Jag har lite knapert, jag vill gärna umgås men kan vi vara hemma i stället?”

Annons: