Ygemans billöfte: Ska satsa 1,5 miljarder

Se hela premiäravsnittet av Di TV Motor i spelaren ovan.
Energiminister Anders Ygeman gästar Di TV Motor och intervjuas av programledaren Alexandra Letterfors.
Foto: DiTV

Regeringen satsar 1,5 miljarder i klimatstöd för att bland annat bygga ut infrastrukturen med laddstolpar för elbilar över hela landet.

– Målet är att det inte ska finnas några vita fläckar på kartan, säger Anders Ygeman, S, energi- och digitaliseringsminister i premiäravsnittet av Di TV:s motormagasin. 

Det finns cirka fem miljoner fordon i Sverige i dag, och merparten drivs av bensin eller diesel.

För regeringen är omställningen från fossila bränslen till eldrift en stor fråga. Under 2019 satsas 1,5 miljarder i klimatstöd tillolika åtgärder.

4 800 offentliga laddstationer i landet

Laddinfrastruktur har blivit ett hett ämne i debatten. För att fler ska lockas att byta till eldriven bil måste det finnas tillräckligt många laddstationer.

– Vi vill att fler ska kunna ladda elbilen hemma, men det ska också finnas tillräckligt många offentliga laddplatser så att du alltid vet att du har nära till en, säger Anders Ygeman i nya motormagasinet Di TV Motor.

Se hela intervjun med Anders Ygeman här.

Det finns i dag 4 800 offentliga laddstationer i Sverige, enligt Ygeman. Mn vita fläckar existerar förstås och i det inre av Norrland kan det vara långt mellan laddstolparna. Här säljs betydligt färre elbilar.

För att kunna förse alla laddstationer med elektricitet behöver även elnäten byggas ut, konstaterar energiministern.

”Finns ett stort överskott av el i Sverige”

Han är dock inte rädd att elen inte ska räcka till när fler går över till eldrivna fordon.

– Vi har ett stort elöverskott och exporterar varje år 15-20 terrawattimmar till andra länder. Det är klart vi kan använda en del av det till att ladda elbilar, säger Ygeman till Di TV Motor.

I premiäravsnittet av Di TV Motor rapporterade också Di:s reporter Karin Olander om de senaste nyheterna från bilmässan i Shanghai. Se hennes rapport här.
Se också Sanna Kaipa, Country Director Sweden, Nissan Nordic, berätta om det nya pilotprojektet i Kungsbacka.