Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Så störtdyker hotellbesöken just nu

Krognäringen har det tufft för närvarande.
Foto: YUTTACHAI KONGPRASERT
På hotellen är tomt och konkurserna väntas öka.
Foto: BRIAN JORDAN / STELLA PICTURES/
Jonas Siljhammar, vd Visitas.
Foto: Peter Knutson / Pressbild

Beläggningen på hotellen i storstäderna störtdyker enligt de senaste siffrorna från Visita. Nio av tio rum stå tomma.

Samtidigt visar statstiken att restaurangerna tappat 70 procent sedan förra tisdagen.

Visita har nu skickat en lista på åtgärder till politikerna. 

Konsekvenserna av coronapandemin slår nu allt hårdare mot hotell och restaurangnäringen. Enligt siffror som kommit på tisdagen störtdyker hotellbeläggning och gästunderlag på krogarna.

Besöksnäringens branschorganisation Visita beskriver läget som akut och efterlyser riktade åtgärder från regeringen för att rädda det som räddas kan.

Konferensgästerna stannar hemma

– Besöksnäringen befinner sig nu i ett nattsvart läge. Landets hotell och restauranger är tömda på människor och tusentals personer i besöksnäringen varslas. Vi välkomnar allt stöd vi kan få nu från regeringen och kommunerna men de åtgärder regeringen presenterat räcker inte. Vi behöver ytterligare åtgärder nu, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Siffrorna från den här veckan avslöjar att hotellbeläggningen i Stockholm på måndagen låg under tio procent, mot 70 procent samma tid förra året. Malmö och Göteborg har närmat sig huvudstaden där effekterna varit mest dramatiska.

De senaste siffrorna visar samtidigt att konferensgästerna har i princip försvunnit.

Antalet gäster på de 92 konferensanläggningar som marknadsundersökaren Benchmarking Alliance följer i Sverige sjönk med ca 90 procent mellan 16 och 23 mars jämfört med samma tid förra året.

Tusentals varsel i branschen

Varslen ökar enligt data från 23 mars.

Totalt är 26 500 personer i besöksnäringen berörda fördelat på 11 000 som är varslade redan

2 500 varsel på väg in och till detta kommer 13 000 extraanställda som fått lämna.

Källa: Visita

På restaurangerna ekar det nästan lika tomt. Preliminär statistik från affärsutvecklaren Caspeco visar att omsättningen sedan förra tisdagen sjunkit med drygt 70 procent hso de 150 restauranger som man kollat.

Alltfler restauranger stänger ner sin verksamhet och många överväger det. På tisdagen meddelades till exempel att Melanders Group, med klassiska krogar som Konstnärsbaren och Ulla Winbladh i Stockholm, ansöker om rekonstruktion.

Enligt kreditupplysningsföretaget UC väntas hotellkonkurserna öka med 57 procent.

Visita har skrivit till regeringen med ett förslag om snabba åtgärder. Bland annat föreslås ett system för permitteringar som täcker hela lönekostnaderna för företagen och att arbetsgivaravgifterna slopas tillfälligt.

”Upprätta en corona-fond”

Man vill ha lättnader i hyreskostnaderna för företagen och att en speciell corona-fond upprättas, där drabbade företag kan ansöka om stöd, framför allt kopplat till restriktioner och beslut som fattas av staten.

Ytterligare en nödvändig åtgärd, enligt Visita, är att staten säkerställer allmänna medel för återbetalningar enligt paketreselagen.


Så mycket har hotellen tappat

Stockholm

2020: 9,3 procent (hotellbeläggning mån 23/3)

2019 70% (beläggning samma dag)


Göteborg

2020: 10,4 procent

2019: 75 procent


Malmö

2020 15,2 procent

2019 60 procent

Källa: Benchmarking Alliance


Susanne och Linneas hotellkris