Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kunder nekas handla med kontanter i Coop-butik

Skylten utanför Coop på Norrliden i Kalmar.
Foto: SVT

Coop-butiken på Norrliden i Kalmar ar inte emot kontantbetalning sedan 3 april. Kunder utan möjlighet till kontantlösa betalningar får vända i dörren.

Syftet är att öka säkerheten för personalen, rapporterar SVT Småland.

– Någon måste vara först, säger Maria Johnsson områdeschef för KF Göta, till SVT.

Kort eller mobiltelefon krävs för att betala i Coop-butiken på Norrliden i Kalmar numera. I inslaget som SVT Småland har gjort intervjuas en kvinna som får åka därifrån – utan sina matvaror.  

Beslutet att överge kontanter tog ledningen i KF Göta efter att butiken blivit rånad tre gånger under en kort tid, och det har gjort att man är först bland Coops butiker i landet med att inte hantera kontanter, rapporterar SVT Småland.

– Någon måste vara först och åtgärden är ganska drastisk, men det är nog den som ger mest trygghet just nu, säger Maria Johnsson områdeschef för KF Göta.

Men en del riskerar att hamna i kläm.

– Jag tänker på min gamla mamma som inte har något kort och att det finns fler som hon, säger kunden Monica Ebenhardt till SVT.

 

LÄS OCKSÅ: Butiken fick nog – satte vakt som kassabiträde 

Kunden får lämna tillbaka varorna

Informationsskyltar vid kassan och utanför butiken informerar kunderna om vad som gäller de flesta tycks ha förståelse för åtgärden. 

– Det stora antalet kunder tycker att det fungerar bra. Ett fåtal har varit upprörda, men de är otroligt få, säger Maria Johnsson till Expressen.

Initiativet har fått en del upprörda kommentarer på sociala medier, men de kommer från personer som inte bor i området utan som är upprörda över att möjligheterna att betala kontant minskar i allmänhet, berättar Maria Johnsson.

”Hoppas hitta lösningar”

Och Maria Johnsson är medveten om att det kan uppstå problem för de kunder som inte har möjlighet att handla med kreditkort.

– Vi gör allt vi kan får att hjälpa de som inte har kort eller Swish, bland annat genom att erbjuda vårt eget kort där man betalar i efterhand , säger säger hon till Expressen. 

Beslutet att ta bort kontanter är unikt för just denna butik i ljuset av de rån och inbrott som skett, berättar Maria Johnsson och de planerar inte att ta bort kontantbetalning ur fler butiker i nuläget. 

Enligt Eric Frieberg, chefsjurist på Riksbanken, är det lagligt för livsmedelsbutiker att neka kontantbetalning.

– Det kan avtalas bort. Butiker kan säga nej till kontant betalning eftersom de kan ingå vilka avtal de vill med sina kunder, säger Eric Frieberg, till SVT.

Sjukhus däremot är tvungna att ta emot betalning med kontanter, det har en domstol slagit fast i en rättslig prövning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!