Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kronofogden stoppar utbetalningar till Yasin

Den 21 januari omhäktades Yasin Abdullahi Mahamoud.
Häktade Yasin blir av med sin stimersättning för spelad musik.
Foto: Polisen
Yasin Abdullahi Maham sitter i dag häktad misstänkt för stämpling till människorov.
Foto: SVT
Kronofogden har drivit in skulder från flera brottsdömda rappare. En musiker har också blivit av med sin skyddsväst.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kronofogden har beslutat att lägga beslag på den häktade rapparen Yasins musikersättning från Stim.

Orsaken är skatteskuld på 95 675 kronor.

Fler artister med skulder väntas få stimpengar stoppade.

Den 23-årige rapparen Yasin Abdullahi Mahamouds är en av Sveriges mest kända artister.

Han var en av de mest spelade svenska artisterna på Spotify i fjol och inför P3 Guld-galan i mars är han nominerad till priserna ”årets artist” och ”årets hiphop/rnb”.

Just nu sitter han häktad misstänkt för stämpling till människorov av en annan känd artist. Beslut i åtalsfrågan väntas under april.

Även Kronofogdemyndigheten har börjat rikta intresse för musiker som rör sig i kriminella miljöer och dras med skulder hos myndigheten.

Målet är att inkassera Stim–pengar, ersättningen som betalas ut när en artists musik spelas i till exempel radio eller tv. 

Yasin och flera andra musiker med skatteskulder eller andra registrerade skulder, bland annat obetalda böter.

Rapparen Yasin tillhör de mer spelade på Spotifys svenska lista.

Yasin har en skatteskuld på 95 675 kronor hos Kronofogden.

Myndigheten har utfärdat ett förbudsmeddelande och underrättat Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) om att inte betala ut pengar till artisten.

– Vi kan bekräfta att vi utmätt stimersättning. En viktig del av vårt uppdrag är att se till att den som har pengar att fordra får betalt, säger Linda Ståhlberg, chef för specialverkställigheten på Kronofogden i Stockholm.

Flera andra musiker med skulder har fått se Kronofogden agera för att driva in skulder.

– Ibland handlar det om obetalda skatter, andra gånger är det brottsoffer som har rätt till skadestånd, säger Linda Ståhlberg.

En annan uppmärksammad rappare som suttit av ett fängelsestraff och inte betalat böter, rättshjälpskostnaden och pengar till brottsofferfonden blir av med knappt 7 000 kronor i stimersättning.

En 23-årig musiker har blivit av med sin skyddsväst och stimersättningar för skulder på drygt 24 000 kronor för liknande skulder.

Yasin är för närvarande häktad, mot sitt nekande, misstänkt för stämpling till människorov av en annan känd artist. Han är häktad på den högre misstankegraden.

Yasin greps på nyårsafton efter att ha varit anhållen i sin frånvaro en tid. Han har tidigare dömts för grovt vapenbrott och varit häktad misstänkt för mord. I mordfallet släpptes han och misstankarna är i dag avskrivna.

Annons: