Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisande XXL hämtar ny toppchef från Elgiganten

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
XXL värvar ny Sverigechef från Elgiganten – Anders Lindblom.Foto: ELGIGANTEN / ELGIGANTEN
Foto: Knut Falch / NTB scanpix

XXL värvar ny Sverigechef från Elgiganten – Anders Lindblom.

Han ersätter därmed Per Sigvardsson som i våras fick gå efter anklagelser om olämpliga kommentarer om bland annat Greta Thunberg på Facebook.

– Jag försöker att se framåt i stället och känner mig trygg i mitt ledarskap, säger Lindblom till Market om turbulensen i det norska sportbolaget. 

Anders Lindblom kommer från jobbet som Head of operations på Elgiganten.

– Det känns väldigt spännande. Jag har sneglat på XXL ett tag och tycker att de är väldigt intressanta som bolag, säger Anders Lindblom till Market.

De svarta rubrikerna om XXL har staplats på varndra det senaste året, men det är inget som Lindblom säger sig skrämmas av.

– Jag har med mig en hel del från Elgiganten som jag vill omsätta i XXL. Inte minst det naturliga i att sätta kunden och medarbetarna i fokus, säger han till Market.

Grundlig rekryteringsprocess

Rekryteringsprocessen har varit betydligt mer grundlig än vid förra vd-jakten. Bland annat mar man lusläst kandidaternas sociala medier för att undvika att hamna i en liknande situation som i våras.

– Ja, det har vi gjort. Vi gjorde en grundlig research när vi anställde Per Sigvardsson också, men missade sociala medier. Det har vi inte gjort den här gången, har grundaren och nuvarande styrelseordföranden Øivind Tidemandsen tidigare sagt till Market.

Det var i april som det avslöjades att Sigvardssons Facebookprofil hånat bland andra klimataktivisten Greta Thunberg. I ett inlägg skrevs att Greta, som har aspbergerdiagnos, ”är så nära downs man kan komma”.

Ny XXL-chef • Facebooks nya valuta • Framtiden för Bromma flygplats.

Per Sigvardsson hävdade att något kapat hans Facebookprofil och skrivit inlägget. Men senare framkom att Sigvardsson, även innan han blev XXL-chef, skrivit nedsättande kommentarer om bland andra finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven. 

Pennalism på varuhusen

XXL skakades tidigare i år av avslöjanden om en pennalistisk företagskultur på varuhusen.

Tidigare anställda berättade hur personalen förväntades lägga sig ner och göra armhävningar om de begått misstag, kommit för sent eller inte levde upp till förväntningarna på annat sätt. Bestraffningen skedde inför kollegerna.

Tidigare i oktober vinstvarnade sportkedjan efter svaga resultat i september. Samtidigt framgång det att man nya storägaren önskar byta ut grundaren Öyvind Tidemandsen på ordförandeposten.

Fuskade med reapriser

I augusti framkom det att XXL fuskat med reapriser när anställda manipulerat med siffrorna under flera år, vilket XXL:s vd Øyvind Tidemandsen bekräftade för Dagens Næringsliv.

–  Rollen som Managing Director för XXL Sverige är oerhört viktig för oss. Vi ser fortfarande goda tillväxtmöjligheter i Sverige och genom att vi har lyckats knyta till oss Anders, som har över 30 år i olika operationella roller inom handeln, känner vi oss väl rustade för framtiden, säger Tolle Grøterud, tillförordnad CEO för XXL-gruppen i ett uttalande.

Anders Lindblom börjar 1 mars 2020.

Mäklarens bästa tips för en försäljning:

Fastighetsmäklaren avslöjar sina bästa tips för Dina Pengar.
Annons: