Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisade modekedjan JC får andrum - under protest

Antalet butiker ska skäras ner från 35 till 29 butiker i den krisade klädkedjan JC:s plan för att överleva.
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
JC:s formella ägare Iliya Meric dök upp i Stockholms tingsrätt när domstolen skulle ta ställning till fortsatt företagsrekonstruktion.
Foto: ELIN JÖNSSON
Klädkejdan JC:s ägare Iliya Meric.

Den hårt pressade klädkedjan får leva vidare - i alla fall för stunden.

Det slår Stockholms tingsrätt fast som ger grönt ljus för fortsatt företagsrekonstruktion.

Både Skatteverket och flera fordringsägare bland ägarna till själva butikslokalerna krävde  stopp för fortsatt rekonstruktion. Eller i klartext: konkurs.

– Jag är lättad, säger lliya Meric, som står som formell huvudägare till krisföretaget. 

Måndagen den 25 februari kunde ha blivit spiken i kistan för den gamla klädkedjan som inte bara dras med skulder på 200 miljoner utan även olika ägarförhållanden med frågetecken de senaste åren och en historik med haltande ekonomi.

Men tingsrätten gav sent på eftermiddagen klartecken till fortsatt företagsrekonstruktion av klädkedjan - trots protester från flera fordringsägare.

JC:s nya affärsplan

I stället för att köpa in kläder och dra på sig stora kostsamma varulager ska JC börja sälja på kommission.

Sveriges Radios program Kaliber har i olika omgångar uppmärksammat en rad märkliga turer som berör klädkejdan JC.

JC:s störste fordringsägare i skatteparadiset Seychellerna

Kaliber har rapporterat att JC:s förre ägare, den kinesiske affärsmannen Gordon Wu, har kopplingar till det bolag som hade störst röstandel och inflytande över att nedskrivningen av skulderna beviljades vid JC:s förra rekonstruktionen som avslutades den 29 maj 2017. Bolaget är Smart Perfect Ltd med kontor Hongkong, men registrerat i skatteparadiset Seychellerna.

Det mystiska företaget Smart Perfect har formellt sitt säte på Seychellerna
Foto: ANDRÉ MASLENNIKOV / PRESSENS BILD

Även Smart Perfects ande svävar över dagens kris i JC. Vid den förre rekonstruktionen uppgav företaget att man hade en fordran på 141,3 miljoner kronor på JC. Nu är summan närmare 130 miljoner kronor och man är åter den störste fordringsägaren.

Kalibers reporter Tobias Andersson Åkerblom, som gjort granskningen tillsammans med Moa Kärnstrand, har tidigare berättat:

– I vår senaste granskning har vi avslöjat att innan den tidigare kinesiske ägaren Gordon Wu lämnade JC så överförde han en lång rad av JC:s varumärken inklusive  deras eget namn till Smart Perfect.

Klädkedjan JC:s formella huvudägare lliya Meric dök själv upp i Stockholms tingsrätt på måndagseftermiddagen när domstolen skulle ta ställning till om bolaget skulle få klartecken till fortsatt rekonstruktion eller puttas över konkurskanten.

– Jag är lättad. Nu kan vi i lugn och ro jobba med att få ordning på företaget, sa lliya Meric sedan tingsrätten gett klartecken för fortsatt företagsrekonstruktion.

Det finns dock tvivel om att Iliya Meric är den verklige ägaren till klädkedjan JC. När den kinesiske ägaren hoppade av steg Meric fram. Han hade fram till dess bara funnits i styrelsen före JC.

 – Jag är delägare till bolaget, säger han.

Vem är bakom Smart Perfect Limitied?

- Det är en grupp människor. Jag vet inte vilka alla är. Jag jobbar inte med dem, påstår Iliya Meric  några minuter efter att Stockholms tingsrätt slagit fast att rekonstruktionen - planen för att få företaget på fötter igen - kan fortsätta.

Klädkedjan JC:s formelle storägare IIiya Meric dök upp i rätten i dag.

Fler frågor ville IIiya Meric inte besvara.

Men flera av de närmare 30 personer som infunnit sig till borgenärssammanträdet  ville sätta stopp för fortsatt rekonstruktion.

– Skatteverket motsätter sig fortsatt rekonstruktion. Det finns ingen realistisk plan att nå lönsamhet, sa Skatteverkets representant.

Några som drabbats av ekonomisk smäll är bland annat fastighetsägare som hyrt ut affärslokaler till JC och sedan inte fått in några hyrespengar.  Elva av dem hade slutit sig samman med en egen jurist som krävde stopp för fortsatt rekonstruktion av klädkedjan.

I en inlaga till tingsrätten skrev juristen Carl Johnson bland annat att förhållande mellan JC och Smart Perfect skulle klarläggas.

Företaget  Smart Perfect är registrerat i skatteparadiset Seychellerna, men har en adress i Hongkong. Radioprogrammet Kaliber har hittat flera kopplingar mellan Smart Perfect och JC:s tidigare ägare och styrelseordförande, den kinesiske affärsmannen Gordon Wu.

I inlagan till domstolen pekade de kritiska fastighetsägarna på vad Kaliber grävt fram om att den tidigare ägaren Gordon WU ”även har direkt inflytande eller ägande i Smart Perfect”.

Men tingsrätten gav alltså klartecken till den fortsatta  räddningsplanen för JC.

JC kommer att dra sig tillbaka från vissa adresser i storstäderna. Antalet butiker ska bantas från 35 till 29.
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Från räddningsplanen:

Färre butiker. Planen för dagen är banta från 35 till 29 butiker. 

Dra sig bort från flera adresser i storstäderna och satsa på landsorten där JC andes ha sina kärnkunder.

JC ska inte äga några klädlager utan leverantörerna står för detta. .

– JC ska sälja på kommissionsbasis sa advokat Jonas Premfors som utsetts till JC:s konstruktör.