Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kris för miljardärens flygbolag – Virgin Australia mot konkurs

Miljardären Richard Branson är en av Virgins Australias ägare. Bilden togs när han 2018 fick en stjärna på Hollywood Walk of Fame i Hollywood.
Foto: @PARISAMICHELLE / SPLASHNEWS.COM / @PARISAMICHELLE / SPLASHNEWS.COM SPLASH NEWS
Virgin Australia har 10 000 anställda och är tillsammans med flygbolaget Quantas de dominerande flygbolagen i Australien.
Foto: DARREN ENGLAND / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ännu ett flygbolag är på väg mot kraschlandning på grund av corona–pandemin.

Flygbolaget Virgin Australia, med miljardären och entreprenören Richard Branson, 69, som en av ägarna, närmar sig konkurs.

Bolaget har 10 000 anställda. 

Flygbolaget Virgin Australia har flera miljarder australiendollar i skulder och är nu på väg att lämna in konkursansökan, enligt tidningen Sydney Morning Heralds källor. Pandemikrisen blev således dödsstöten för miljardären Richard Bransons australiensiska flygbolagsgren, enligt tidningen.

En likviditetskris till följd av det avstannade resandet i världen har lett till att Virgin Australia nu inte längre kan fullfölja sina finansiella förpliktelser och därför kommer landets näst största flygbolag att lämna in konkursansökan på måndagen, enligt tidningskällorna.

Det finns fortsatt hopp om att en ny ägare ska träda in och rädda bolaget under konkursförhandlingarna. Virgin Australia sysselsätter omkring 10 000 personer och ytterligare 6 000 som är kopplade tlll flygbolagets verksamhet. Förutom till de störta städerna i Australien flyger bolaget bland annat till Fiji, Los Angeles och Tokyo.

Flygbolagets största ägare är Richards Bransons Virgin Group, Singapore Airlines, Etihad Airways, och de kinesiska konglomeraten HNA och Nanshan som äger 90 procent av flygbolaget. HNA, med egna ekonomiska problem, har gjort sig av med hotellkedjan Radisson Blu. 

Virgin Australia, som är ett systerbolag till Virgin Atlantic, anhöll nyligen hos landets regering om omedelbart stöd på 1,4 miljarder. Anhållan avslogs. 

I både Europa och Nordamerika har flygbolag tillerkänts stödpaket, bland annat i Skandinavien avseende SAS och Norwegian Air.

Annons: