En av Bitcoins mest entusiastiska användare har vänt valutan ryggen - kriminella satsar nu på andra kryptovalutor. Foto: WALLACE WOON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEn av Bitcoins mest entusiastiska användare har vänt valutan ryggen - kriminella satsar nu på andra kryptovalutor. Foto: WALLACE WOON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En av Bitcoins mest entusiastiska användare har vänt valutan ryggen - kriminella satsar nu på andra kryptovalutor.  Foto: WALLACE WOON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bitcoin har fördubblats under förra årets sista månader, medan monero har gått upp fyra gånger i värde. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅNBitcoin har fördubblats under förra årets sista månader, medan monero har gått upp fyra gånger i värde. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Bitcoin har fördubblats under förra årets sista månader, medan monero har gått upp fyra gånger i värde. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Kryptovalutor som monero, ethereum och Zcash blir populärare i den undre världen rapporterade Europol i höstas. Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅNKryptovalutor som monero, ethereum och Zcash blir populärare i den undre världen rapporterade Europol i höstas. Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Kryptovalutor som monero, ethereum och Zcash blir populärare i den undre världen rapporterade Europol i höstas. Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Kriminella dumpar Bitcoin - för ny kryptovaluta

Publicerad
Uppdaterad

Kriminella vänder kryptovalutan Bitcoin ryggen rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg News. 

Nya valutor, designade för att undvika spårning, lockar i stället lagbrytare i större grad.  

"Monero, ethereum och Zcash blir allt populärare inom den undre världen", rapporterade Europol i höstas.

Kryptovalutan Bitcoins popularitet har minskat markant bland kriminella under de senaste två månaderna rapporterar Bloomberg News. I stället lockar alternativa betalningssätt i form av anonyma valutor.

"Andra kryptovalutor som monero, ethereum och Zcash blir allt populärare inom den undre världen", rapporterade Europol i höstas.

 

LÄS MER: 11 frågor och svar om valutan bitcoin 

 

Polisen övervakar bitcointransaktioner

Alternativa kryptovalutor är designade för att undvika spårning - ett givet attraktivt attribut i den kriminella sfären. Orsaken till att bitcoin övergetts bland lagbrytare är ett direkt resultat av att polismyndigheter under den senaste tiden börjat övervaka bitcointransaktioner i större grad. 

 

LÄS MER: Efter det stora raset: Bitcoin steg kraftigt 

 

Rent statistiskt har kryptovalutan moneros värde fyrdubblats under 2017:s sista månader, till skillnad från bitcoin vars värde fördubblats. 

De alternativa betalningsvalutorna används framför allt av nätpressare som kräver sina offer på lösenbelopp i monero, ethereum eller Zcash - för att åter låsa upp den kapade datorn. 

Krypovalutan Bitcoin ratas nu av kriminella.

 

Kriminella föredrar monero framför bitcoin

Monero utvecklades för att skydda den personliga integriteten enligt Dagen industri, som även rapporterar att majoriteten använder valutan för lagliga ärenden. 

Det som gör valutan perfekt även för kriminellas transaktioner är möjligheten till anonymitet. Genom att kryptera mottagarens adress i blockkedjan, och tillsätta fejkade adresser på avsändaren är valutan ett relativt hemligt betalsätt. Även själva summan som överförs kan döljas. 

"De vill bara inte att andra ska veta om de köper en kaffe eller en bil. Men om man har en decentraliserad valuta så kan man inte hindra någon från att använda den. Jag kan tänka mig att monero innebär avsevärda fördelar för kriminella jämfört med bitcoin", säger moneros utvecklare Riccardo Spagni till Bloomberg. 

Relaterade ämnen
Moa Lindstedt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen