Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kriminella dumpar Bitcoin - för ny kryptovaluta

En av Bitcoins mest entusiastiska användare har vänt valutan ryggen - kriminella satsar nu på andra kryptovalutor. Foto: WALLACE WOON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bitcoin har fördubblats under förra årets sista månader, medan monero har gått upp fyra gånger i värde. Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Kryptovalutor som monero, ethereum och Zcash blir populärare i den undre världen rapporterade Europol i höstas. Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN

Kriminella vänder kryptovalutan Bitcoin ryggen rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg News. 

Nya valutor, designade för att undvika spårning, lockar i stället lagbrytare i större grad.  

"Monero, ethereum och Zcash blir allt populärare inom den undre världen", rapporterade Europol i höstas.

Kryptovalutan Bitcoins popularitet har minskat markant bland kriminella under de senaste två månaderna rapporterar Bloomberg News. I stället lockar alternativa betalningssätt i form av anonyma valutor.

"Andra kryptovalutor som monero, ethereum och Zcash blir allt populärare inom den undre världen", rapporterade Europol i höstas.

 

LÄS MER: 11 frågor och svar om valutan bitcoin 

 

Polisen övervakar bitcointransaktioner

Alternativa kryptovalutor är designade för att undvika spårning - ett givet attraktivt attribut i den kriminella sfären. Orsaken till att bitcoin övergetts bland lagbrytare är ett direkt resultat av att polismyndigheter under den senaste tiden börjat övervaka bitcointransaktioner i större grad. 

 

LÄS MER: Efter det stora raset: Bitcoin steg kraftigt 

 

Rent statistiskt har kryptovalutan moneros värde fyrdubblats under 2017:s sista månader, till skillnad från bitcoin vars värde fördubblats. 

De alternativa betalningsvalutorna används framför allt av nätpressare som kräver sina offer på lösenbelopp i monero, ethereum eller Zcash - för att åter låsa upp den kapade datorn. 

Krypovalutan Bitcoin ratas nu av kriminella.

 

Kriminella föredrar monero framför bitcoin

Monero utvecklades för att skydda den personliga integriteten enligt Dagen industri, som även rapporterar att majoriteten använder valutan för lagliga ärenden. 

Det som gör valutan perfekt även för kriminellas transaktioner är möjligheten till anonymitet. Genom att kryptera mottagarens adress i blockkedjan, och tillsätta fejkade adresser på avsändaren är valutan ett relativt hemligt betalsätt. Även själva summan som överförs kan döljas. 

"De vill bara inte att andra ska veta om de köper en kaffe eller en bil. Men om man har en decentraliserad valuta så kan man inte hindra någon från att använda den. Jag kan tänka mig att monero innebär avsevärda fördelar för kriminella jämfört med bitcoin", säger moneros utvecklare Riccardo Spagni till Bloomberg. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!