Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kosttillskott stoppas – har orsakat salmonella

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.

Norska Orkla drar tillbaka alla produkter av kostillskotten Husk och Fiberhusk sedan ett salmonellautbrott i Danmark har kostat tre personer livet.

Produkten som visat sig innehålla salmonellabakterier är ”Husk mage i balans naturlig fiber”. Kapslarna, som säljs på apotek, i hälsokostbutiker och i dagligvaruhandeln, återkallades tidigare i veckan i Sverige, men nu dras även resten av Husk-produkterna in som en försiktighetsåtgärd.

– I Sverige har vi inga misstänkta fall av salmonella, men vi samarbetar med de danska myndigheterna för att säkerställa att vi vidtar alla försiktighetsåtgärder som krävs, säger Orklas kommunikationschef Joanna Mossberg till TT.

Trettiotre personer i åldern 2 till 92 år har drabbats av salmonella i Danmark efter att ha ätit Husks kosttillskott. Nitton personer har varit inlagda på sjukhus och tre av dem har avlidit, meddelar smittskyddsinstitutet Statens serum institut (SSI).

– De flesta som har blivit sjuka har ätit preparatet med frökapslar, de sjuka barnen har blivit smittade av familjemedlemmar, säger Luise Müller, epidemiolog på SSI, till nyhetsbyrån Ritzau.

De tre som dött av salmonella var sjuka sedan tidigare och det är därför svårt att fastställa vad som är den egentliga dödsorsaken, påpekar SSI.

Även i Norge dras alla Orklas Husk-produkter in.

Konsumenter som köpt någon av Orklas svenska Husk-produkter uppmanas att vända sig till Orkla Care Sveriges konsumentkontakt för att få ersättning för varan.

Annons: