Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kortbedrägerier ökar på nätet – så skyddar du dig

Jan Olsson säger att bankerna måste öka säkerheten för att färre svenskar ska drabbas av kortbedrägerier.
Foto: BROTTSCENTRALEN
Kortbedrägerierna har ökat med 40 procent bara i år, enligt polisen.
Foto: PER LARSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Bedragarna har flyttat till nätet – och kortbedrägerierna har ökat med 40 procent bara i år, enligt polisen.

Samtidigt är bankernas system alltför sårbara.

– Bankerna måste öka säkerheten, säger polisens nationelle bedrägeriexpert Jan Olsson till TT.

Bedragarna hittar ständigt nya sätt att lura av dig dina pengar, enligt polisen. Under de senaste åren har främst kortbedrägerier och bedrägerier med bank-ID eskalerat.

– Kortbedrägerierna har ökat med 40 procent i år, och det är fortsatt högt tryck på bank-ID-bluffarna, säger Jan Olsson, chef för polisens nationella bedrägericenter, till nyhetsbyrån TT.

Mycket av bedrägerierna sker på nätet. TT skriver att kortuppgifter stjäls vid dataintrång på olika sajter – och sedan säljs de vidare på darknet.

Och det kan vara svårt att skydda sig.


LÄS MER: Larm: Bank ID-bedragarnas bluffvåg mot svenska folket 


Polisen om kortbedrägerierna

Polisen uppger att det egentligen inte hjälper att vara försiktig med sina kortuppgifter, och att hålla kortet nära kroppen.

– Nej, det är ytterst sällan som busarna skriver av kortuppgifterna. Absolut största delen av stölder sker vid dataintrång. Det kan vara sidor, eller webbhotell, med dålig säkerhet som hackas. Busarna kan lägga in skadlig kod som hämtar kortuppgifterna, säger Jan Olsson till TT.

Han fortsätter:

– Det finns till exempel asiatiska sidor där man helt enkelt inte får varorna man beställt. Sidorna kan vara uppsatta enbart för att stjäla kortuppgifterna.

Dina Pengar har flera gånger tidigare skrivit om bedragarnas bluffvågor mot svenskarna. Och polisen och experter kommer löpande med varningar.

– Bedragarna hittar allt mer effektiva sätt att lura människor, sa Maria Berge, verksjurist vid Allmänna reklamationsnämnden, för två veckor sedan.


LÄS MER: Därför skjuter bank-ID- bedrägerierna i höjden 


”Bankerna måste öka säkerheten”

Samtidigt finns det hopp. I våras gick polisen och bankerna ihop med en gemensam informationskampanj – och flera bedrägerier har kunnat avvärjas, skriver TT.

Polisen uppger ändå att bankernas system inte lyckas hålla bedragarna borta. De är för sårbara. Men i höstas kom ett nytt EU-direktiv som ska öka säkerheten i betalsystem på nätet.

– Bankerna måste öka säkerheten, säger Jan Olsson till TT.

Nyhetsbyrån har pratat med Swedbanks vd Birgitte Bonnesen och SEB:s vd Johan Torgeby, som båda säger att de lägger ner mycket arbete för att öka säkerheten.

Kortbedrägerier – så skyddar du dig

Stäng ditt kort för internetköp om din bank erbjuder den möjligheten. Då kan kortet bara öppnas med hjälp av bank-ID.

Ha ett extra kort, bara för näthandel. För över pengar till det när du ska handla.

Det kan också vara smart att ha ett särskilt semesterkort. Enligt polisen är det bäst med ett betalkort – inte ett kreditkort.

Källa: TT