Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Konsumenter lurade att betala för gratistjänster

Foto: KARL ANDRéN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]
Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Konsumenterna misstog sajten Trafikenheten.se för Transportstyrelsens – och betalade för tjänsten som normalt är gratis.

Nu stoppar Patent- och marknadsdomstolen företagarens verksamhet med omedelbar verkan.

Företagaren har köpt annonsplats på Google för sökord som ”körkortstillstånd” eller ”ställa av bil”. När konsumneterna googlat på orden har Trafikenheten.se dykt upp i topp, och när man klickat in har man länkats vidare till prydliga formulär.

– Det är ett väldigt förslaget, konstaterar Carolina Andersson, processråd vid KO.

Konsumentombudsmannen (KO) stämde nyligen företagaren bakom Trafikenheten.se efter att tusentals konsumenter lurats att betala för tjänster som i själva verket är gratis.

Anmälningarna till Konsumentverket haglade in och Transportstyrelsen blev nedringd.

Patent- och marknadsdomstolen går nu på KO:s linje och utfärdar ett så kallat interimistiskt beslut, där varje punkt är kopplat till ett vite på en miljon kronor.

All verksamhet stoppas i väntan på dom mot företagaren bakom Trafikenheten.se

– KO är förstås nöjd med att domstolen delar vår syn på den här verksamheten och nu sätter stopp. Många konsumenter har vilseletts, säger Carolina Andersson, processråd för KO.

– Vi är oroade över utvecklingen där webbplatser kan se ut som myndigheter, och det är otydligt vem eller vilka som står bakom och vad de tar betalt för. Som konsument kan vara lätt att ta miste när man googlar på en tjänst, säger hon.

Samma upplägg som Konsumentenheten.se

Företagaren bakom webbplatsen förbjuds att marknadsföra trafik- och fordonstjänster som ger konsumenter intryck av att det är en myndighet som står bakom.

Webbplatsen finns inte längre på nätet.

Ärendet med Trafikenheten.se påminner om upplägget kring sajten Konsumentenheten.se, en falsk myndighetssida där en annan företagare tog betalt för gratistjänster.

Upphovsmannen bakom den sajten har sedan tidigare stämts av KO.