Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kolmården kan öppna – men inte Gröna Lund

Parken ekar tom – oklart när Liseberg kan öppna
”Många undrar när vi ska öppna och många längtar men folk har förståelse för att vi inte kan öppna”, säger Annika Troselius om Gröna Lund.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det blir inte ett besök man är van vid, utan vi tar hänsyn till de rådande omständigheterna”, säger Annika Troselius om Gröna Lunds öppning – som dock har skjutit upp på obestämd tid.Foto: OLLE SPORRONG
”Kolmården är en väldigt stor park med 1,5 miljoner kvadratmeter så det har fungerat bra”, säger Annika Troselius om de två helger djurparken haft öppet.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kolmården öppnar den 1 maj och Furuvik den 16 maj.

Men Gröna Lund håller – liksom Liseberg – stängt tills vidare.

– Vi kan inte gå ut med ett nytt datum, säger Annika Troselius, informationschef på Parks and resorts. 

I morgon, lördagen den 25 april, skulle egentligen Gröna Lund i Stockholm ha öppnat för säsongen.

Nu är premiären uppskjuten tills vidare – med anledning av coronaviruset. Nöjesparken faller under de nya reglerna som gör gällande att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får ha max 50 deltagare.

– Vi vet i dagsläget inte när Gröna Lund kommer att öppna. Vi har ett tillstånd men det gäller bara för 50 personer och så länge det råder vet vi inte när eller hur vi kommer kunna öppna, säger Annika Troselius.

Hon är informationschef på Parks and resorts, som driver Gröna Lund, Skara Sommarland, Furuvik och Kolmården.

Kolmården och Furuvik öppnar sina parker

Även Skara Sommarland har skjutit upp sitt premiärdatum, för närvarande till den 6 juni.

– Men där får vi också avvakta och se, säger Annika Troselius.

Kolmården öppnar däremot för allmänheten den 1 maj, och Furuvik planerar öppna den 16 maj.

Varför kan Kolmården och Furuvik öppna?

– Vi faller under olika tillstånd. Djurparker faller inte under samma regelverk som Gröna Lund och Skara Sommarland, säger Annika Troselius.

Distansmarkörer och inställda aktiviteter

Hon fortsätter:

– Kolmården öppnade den 10 april, men då bjöd vi bara in gäster från Kolmårdens hotell och ett fåtal med årskort.

Nu när ni öppnar för allmänheten, hur garanterar ni social distansering?

– Vi är måna om att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer. Vi har därför gjort ett arbete internt om hur många gäster vi klarar av att släppa in och hur vi kan säkerställa distanshållning, säger Annika Troselius.

Man har bland annat satt upp distansmarkörer på marken, stängt inomhusaktiviteter och även ställt in djurvisningar som samlar stora grupper. Åkattraktioner i Bamses Värld och Marine World är stängda och nya städ- och hygienrutiner har utformats.

Dessutom kommer antalet gäster fortsatt vara begränsat.

– Vi kallar det en omsorgsfull öppning. Man måste förboka sitt besök och våra gäster får olika ankomsttider, säger Annika Troselius.

– Vi ser över att göra samma sak i Furuvik.

Gröna Lund: ”Kan inte öppna som vanligt”

När Gröna Lund väl får tillstånd att öppna kommer liknande åtgärder införas även där.

– Vi har tillsammans med svenska nöjesparksföreningen gjort en riskanalys, och förstår att vi inte kommer kunna öppna som vanligt. Det kommer att vara ett begränsat antal gäster, förbokade besök och distanshållning i köer och på restauranger, säger Annika Troselius.

Även nöjesparken Liseberg i Göteborg har skjutit upp sitt premiärdatum tills vidare. Ölands djurpark och Parken Zoo hör också till de som har skjutit på premiären, liksom Astrid Lindgrens värld.

Skansen i Stockholm däremot är öppet för säsongen. Och andra planerar att öppna framöver enligt plan, bland annat High Chaparral som slår upp portarna den 21 maj – dock med en del anpassningar efter rådande läge.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Får man tillbaka pengarna om man köpt årskort? Här är frågor och svar med båda de stora nöjesfälten.
Annons: