Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KO: ”Tålamodet med SAS är slut”

Konsumentombudsmannen Cecilia Tisell har fått nog av SAS sena återbetalningar. Nu hotas bolaget av en miljon kronor i vite - per månad.Foto: TT NYHETSBYRÅN
SAS vd Rickard Gustafson har flera gånger bett or ursäkt för de sena återbetalningarna.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiotusentals resenärer väntar på att få sina pengar återbetalda. Hittills har bolaget betalt tillbaka 2,5 miljarder kronor.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tiotusentals resenärer har väntat länge på att få sina pengar återbetalade för resor som aldrig blev av.

Nu ryter Konsumentombudsmannen, KO, Cecilia Tisell i från:

 – Både konsumenternas och mitt tålamod är slut, säger hon.

SAS hotas av ett vite på en miljon kronor i månaden.

KO anser att resenärerna kan ha rätt till ränta på de pengar som ska betalas tillbaka.

Har du flugit under pandemin?

SAS-chefen Rickard Gustafson har flera gånger gått ut och bett kunderna om ursäkt för att återbetalningarna tar extremt lång tid. Men det har varit en klen tröst för de 100 000-tals personer som ännu inte fått tillbaka sina pengar. 

Cecilia Tisell, konsumentombudsman, har nu tröttnat på flygbolaget. Hon skriver på myndighetens webbplats i dag:

– I pandemins spår är det mycket som inte fungerar som vanligt. Det får vi ha förståelse för – till en viss gräns. När tiotusentals resenärer efter många månader fortfarande väntar på sina pengar från SAS och andra flygbolag tar både konsumenternas och mitt tålamod slut.

Enligt Cecilia Tisell är reglerna tydliga – resebolagen har sju dagar på sig att betala tillbaka biljettpriset för inställda resor.

Agera bank

KO anser att SAS kunder tvingats agera bank åt flygbolaget när de inte betalt tillbaka pengarna inom rimlig tid.

– Det är inte acceptabelt att konsumenterna ska tvingas agera kreditgivare och låna ut sina pengar till företagen. Många drabbade väntar på tusentals kronor, pengar som de har betalt för en tjänst som inte har levererats, säger Cecilia Tisell.

Ränta på pengarna från SAS

Men konsumenterna kan ha rätt till mer pengar än bara återbetalningen av biljetterna. SAS kunder kan också kräva ränta på pengarna.

”Enligt KO ska också vägas in att SAS underlåtenhet att återbetala i rätt tid ur ett ekonomiskt perspektiv innebär att konsumenten ”agerar bank” åt SAS. Utstående belopp är en kredit som dessutom får anses förfallen till betalning. SAS sena återbetalande grundar ett civilrättsligt krav. Dröjsmål att återbetala förfallna fordringar kan, under vissa omständigheter, förenas med skyldighet att utge olika former av ränta. En konsument som inte fått återbetalt i rätt tid från SAS har således ett civilrättsligt grundat krav som denne kan framställa gentemot SAS”.

– Vi går inte in och gör någon bedömning av civilrättsliga krav. Vi bara konstaterar att en konsument som har en försenad betalning generellt sett, oavsett vad det är förfallna betalningar, får ett civilrättsligt grundat krav. Vad man sedan väljer är upp till var och en, säger processrådet Gunnar Wikström.

På Konsumentvekets hemsida påpekar Cecilia Tisell att medan företagen i många fall får krisstöd förväntas konsumenterna bara vänta.

– Vi har fört dialog med SAS och lyssnat på företagets argument. Jag förstår att det är en besvärlig situation för både SAS och andra flygbolag, men min uppgift som KO är att vara konsumenternas ombudsman, skriver Tisell och understryker att hon i pandemins spår har förståelse för att det kan ta lite längre tid.

– Men dagens situation är fullständigt oacceptabel. 

SAS föreläggs nu att inte dröja längre än medgivna sju dagar med att återbetala biljettkostnaderna efter att resenären har framställt sitt krav. Annars hotar ett löpande vite på en miljon kronor i månaden. Beslutet gäller under 13 månader. Det betyder att bolaget kan komma att tvingas betala uppåt 13 miljoner i viten om inte SAS skärper sig.

– Jag hoppas att vårt ingripande sätter press på både SAS och andra flygföretag och att alla drabbade konsumenter snart har sina pengar på kontot igen. Det kan aldrig vara konsumenternas uppgift att rädda krisande bolag, skriver Tisell.

Betalt tillbaka 2,5 miljarder

PÅ SAS försvarar man sig med det extrema läge som uppstod i våras när nästan alla flygningar ställdes in på grund pandemin.

– SAS har i likhet med andra flygbolag drabbats väldigt hårt av coronapandemin. Vi har behövt ställa in många flyg under en väldigt lång period. Under nästan tre månader flög knappt någonting. Det har resulterat i många inställda flyg och väldigt stora volymer återbetalningskrav från våra resenärer. I dagsläget har vi betalt över 1,3 miljoner kunder mer än 2,5 miljarder kronor, säger SAS presschef Freja Annamatz.

SAS medger att det fortfarande är 100 000-tals kunder som väntar på att få pengar tillbaka.

 – Jag förstår att väldigt många är frustrerade, säger Freja Annamatz. Hon ger dock inga tidsgarantier utan säger att bolaget ”hoppas så fort som möjlig kunna vara tillbaka på en nivå där vi klarar av sjudagarskravet på återbetalning. 

TV: SAS vd hoppfull inför framtiden

Annons: