Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Postnord ska börja dela ut brev varannan dag

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Annemarie Gardshol, vd Postnord Sverige.Foto: TT NYHETSBYRÅN / PONTUS LUNDAHL
Foto: Anna-karin Nilsson / Expressen
Foto: Postnord

Postnord får grönt ljus till försök med varannandagsutdelning av post till hushåll.

Det är Post och Telestyelsen, PTS, som efter en analys nu gör bedömningen att försöken kan genomföras.

– Vi har dragit den för departementet och skickat skrivelsen till Postnord, säger Emma Maraschin,  enhetschef på PTS.

För Postnords nytillträdde vd:n Annemarie Gardshol, som efterträder sparkade Håkan Ericsson, är PTS besked något av ljuv musik eftersom man hoppas kunna skära kostnader.

Det är de fallande brevmängderna som gjort den dominerande postoperatören Postnord allt mer desperat för att få det hela att gå ihop ekonomsikt - ett måste eftersom det finns politiskt krav på att verksamhen ska gå runt utan statsstöd.

Dramatisk minskning av brevmängden

Antalet brev minskade med 183 miljoner mellan 2017 och 2018. Det motsvarar 8,3 procent och är den största nedgången någonsin både räknat i procent och i absoluta antal.

Nedgången är historisk. Under 2018 var brevvolymen 2,0 miljarder försändelser. Sedan 2000 har den totala brevvolymen minskat med 41,1 procent i Sverige.

Nedgången har drabbat Postnord hårdast, som sedan 2000 förlorat 52,1 procent av sina brevvolymer. Det betyder att operatören förlorat mer volym i procent än marknaden som helhet, vilket även var fallet under 2018.

Postnord rapporterade en minskning på 10,3 procent, vilket är två procentenheter högre än för marknaden som helhet.

Räkna med att brevbäraren kommer mer sällan i framtiden.Foto: Fotograf Peter Phillips / POSTNORD

Postnords åtgärdsplan för att förhindra förlust

Postnord har vidtagit flera åtgärder för att minska intäktsbortfallet från de fallande brevmängderna.

Portot har höjts i olika omgångar och går vid årsskiftet upp från 9 kronor till 11 kronor för brev upp till 50 gram. Motsvarande höjning för utrikesbrev är en krona till 22 kronor.

Ingen brevtömning på helgerna utan bara måndag–fredag.

Regeringen har också gett klartecken till att det kan få ta upp till två dagar innan ett brev når fram till mottagaren jämför med det tidigare kravet att brev skulle vara framme efter en natts befordran.

Men det räcker inte anser Postnord som hävdar att det måste till mer radikala åtgärder för att inte verksamheten ska gå med förlust. Och postjätten har redan tidigare aviserat att man vill börja dela brevförsändelser till hushållen varannan dag. 

Omläggningen betraktas som en gigantisk operation där det inte bara går att lägga posten på hög ett extra dygn och sedan låta brevbärarna dela ut till hushållen.

Post och Telestyrelsens brev till Postnord om försök till varannadagsutdelning av poste.

Post och Telestyrelsen, PTS, som är tillsynsmyndighet, har studerat de juridiska konsekvenserna av en varannandagsutdelning genom att vända och vrida på den nuvarande lagstiftningen.

– Vi har pratat med infrastrukturdepartementet som är vår uppdragsgivare. Sedan har tittat på dagens regelverk och de krav som ställs på postservice i förhållande till den utdelningsmodell som Postnord har presenterat.

– Utifrån det har vi gjort en bedömning att modellen som den är presenterad skulle kunna rymmas inom rådande regelverk, säger Emma Maraschin, enhetschef på PTS.

– Vi har gett grönt ljus, säger Emma Maraschin, enhetschef på PTS.Foto: PTS

PTS har tittat både på de krav som ställs enligt det europeiska postdirektivet med krav på utdelning av post fem dagar i veckan, den svenska postlagen och postförordningen.

– Eftersom det finns ett krav på femdagarsutdelning så har vi tittat på utgångspunkterna i det kravet. Vi bedömer att det inte är rimligt att ställa ett krav att man ska åka runt på utdelningsrundor om det inte finns försändelser att dela ut.

Emma Maraschin säger att man studerat Postnords planer ”med juridiska ögon för att se om den här modellen skulle kunna rymmas inom rådande lagstiftning”. Och PTS har kommit fram till att det är fullt möjligt att genomföra.

Men det är många krav som Postnord måste leva upp till enligt postförordningen och allt måste också kommuniceras till både avsändare och mottagare.

– Vi har gett grönt ljus att man ska testa den här utdelningsmodellen, säger Emma Maraschin.

När försöken med varannandagsutdelning av post kan inledas är oklart. Postnord har tidigare uppgett för Expressen att försök kan komma igång efter år 2021. 

Fakta: Så vill svenska folket ha sin brevbärare

I en undersökning beställd av tillsynsmyndigheten PTS, tycks svenska folket acceptera att brevbäraren inte kommer varje vardag.

• I undersökningen svarade 21 procent av privatpersonerna och 25 procent av företagen att de har ett stort behov att ta myndighetspost och fakturor som fysisk post.

• Drygt hälften av de tillfrågade privatpersonerna och företagen ansåg att det inte skulle bli några problem om postutdelningen endast skedde två dagar i veckan. 

• Endast 5 procent av alla privatpersoner ansåg det nödvändigt att kunna ta emot fysiska brev varje dag.

• Drygt 20 procent tyckte att det räcker att kunna ta emot brev några gånger i veckan, medan knappt tre av fyra tycker att det räcker att kunna ta emot brev några gånger per månad eller mer sällan.

KÄLLA: Post och telestyrelsen, PTS

Post och Telestyrelsen, PTS, pekar också att det inte är bara Sverige som tänjer på det nuvarande regelverket så mycket som möjligt utan att behöva ända på inhemsk lagstiftning eller det europeiska postdirektivet som säger att EU-medborgare har rätt till postutdelning fem dagar i veckan.

I den danska modellen kommer brevbäraren en gång i veckan. Men den enskilda kan mot en extra kostnad få brevet levererat inom ett dygn och därmed håller sig Danmark inom EU-lagstiftningen.Foto: Henrik Petit / © Henrik Petit for PostNord

”PTS noterar att det i Danmark, Finland och, från och med nästa år, i Norge redan finns möjlighet för utsedda tillhandahållare av samhällsomfattande posttjänster att inte dela ut post fem dagar i veckan med stöd i de nationella regelverken. Även vissa andra länder i Europa genomför förändringar i liknande riktning”.

I den danska modellen kommer brevbäraren en gång i veckan. Men den enskilda kan mot en extra kostnad få brevet levererat inom ett dygn och därmed håller sig Danmark inom EU-lagstiftningen.

Här får reportern följa med i 300 km/h:

Annons: