Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norwegian tar betalt för resenärernas kabinväskor

Foto: Norwegian
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Shutterstock

Nu är det klart att Norwegian börjar ta betalt för kabinväskorna.

Redan i dag börjar de nya priserna gälla vid bokningar.

– Det är ett vanligt missförstånd att det finns plats för allas kabinväskor ombord, säger Cecile Nybø Carlsen, chef för produktutveckling på Norwegian.

Tidigare har alla resenärer med Norwegian kunnat ta med sig sin kabinväska på resan utan kostnad.

Nu avslutas denna förmån för kunderna.

Orsaken är att situationen blivit ohållbar för flygbolaget, med komplicerade ombordstigningar där väskutrymmet inte räcker till för alla kabinväskor vilket i sin tur medför förseningar.

Dessa väskor kommer från 1 februari att börja kosta för alla som reser med billigaste biljetterna, de så kallad lowfare-biljetterna.

Fortsatt kommer det att vara gratis att ta med mindre väskor, som portföljer eller handväskor, in i kabinen. De måste dock vara så små att de får plats under det framförvarande sätet.

Norwegian skriver också att biljetter som bokas före 23 januari inte påverkas av nya avgiften.

Prismässigt kommer en ombordburen kabinväska på inrikesflyg ligga på 50-lappen och det dubbla för flighter inom Europa.

”Frustration och förseningar”

Cecile Nybø Carlsen, chef för produktutveckling på Norwegian:

– Norwegians affärsmodell är baserad på valfrihet och det gäller även de nya handbagagereglerna. Alla som reser med oss kan fortfarande ta med handbagage oavsett biljettkategori. Om man bara behöver ta med en liten väska som får plats under stolen framför så kan man välja den allra billigaste biljetten utan tilläggsavgift. De som vill ta med en liten kabinväska som placeras i bagagehyllan kan betala lite extra för det eller välja en annan typ av biljett.

Ändringarna innebär även att handbagaget som kunderna kan ta med sig ombord kan vara något större än tidigare, att viktbegränsningen på incheckat bagage ökar från 20 till 23 kilo samt att kunder med flex- och premiumbiljett kan ha med sig totalt 15 kilo handbagage i stället för 10 kilo.

– Det viktigaste för oss är att våra resenärer får en bra reseupplevelse när de flyger med Norwegian. Det är ett vanligt missförstånd att det finns plats för allas kabinväskor ombord. De flesta av våra flygplan har plats för 186 passagerare och ungefär 80 små kabinväskor i bagagehyllan. Det är därför viktigt att det finns bra och tydliga regler så att vi inte behöver lägga tid på att omorganisera handbagage ombord och flytta bagage till lastutrymmet eftersom det kan skapa frustration och leda till förseningar. Våra resenärer tycker att det är viktigt att planen går i tid och vi märker ett stort stöd för införandet av de nya handbagagereglerna bland våra kunder, säger Nybø Carlsen. 

TV: Norwegian lägger ner långflygningar

Annons: