Skatteåterbäring på väg till 2,5 miljoner svenskar

Miljoner svenskar kan redan nu pricka in när skatteåterbäringen kommer in på kontot, säger John Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Nu i juni får de flesta som deklarerade senast den 4 maj sin skatteåterbäring
Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
Många fick sin skatteåterbäring redan i påskveckan..
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Skatteverket / Skatteverket

På tisdag börjar miljarderna rulla in på 2,5 miljoner konton.

Här är allt du behöver veta kring deklarationen 2020 och skatteåterbäringen i juni.

Skatteverket har bestämt alla viktiga datum som gäller deklarationen och skatteåterbäringen 2020.

Skatteverket är sedan länge färdigt med planeringen av deklarationen för 2020 – en operation med planläggning som berör mer än åtta miljoner svenskar som ska deklarera.

Alla viktiga datum är inprickade i deklarationen för 2020.

Många har redan fått sin skatteåterbäring. Men de flesta som deklarerade senast den 4 maj på papper eller digitalt får sina pengar mellan den 9 och 12 juni.

De personer som deklarerade redan den 31 mars digitalt eller via någon av e-tjänsterna utan att göra några förändringar fick skatteåterbäringen i påskveckan.

Runt 2,3 miljoner svenskar – fler än någonsin – fick sin skatteåterbäring första omgången.

Flest får skattåterbäringen i juni

Nu i juni följer alla som deklarerat senast 4 maj.

Gruppen är fortfarande den största – 2,5 miljoner deklaranter som antingen missade att godkänna tidigt eller haft avdrag eller bolag att deklarera.

Utbetalningarna görs i huvudsak tisdag och onsdag nästa vecka, men redan nu kan man logga in på ”Mina sidor” på Skatteverket och kolla om summan är den samma som i det preliminära beskedet tidigare.

Deklarationen 2020 - alla viktiga datum

Kolla att de förtryckta uppgifterna är korrekta. Om något inte stämmer, kontakta då din arbetsgivare eller den som lämnat uppgiften.

Se till att du har anmält bankkonto dit du vill ha eventuell skatteåterbäring. Utan den viktiga detaljen med angivet konto kommer inga pengar eftersom Skatteverket har slutat att skicka utbetalningskort automatiskt. Har du bytt bank är det viktigt att du skriver in det nya kontonumret. Annars är risken stor att du tvingas vänta extra länge på skatteåterbäringen för 2020 som avser inkomståret 2019.

– Vi har sett att det är 800 000 personer som inte har föranmält konto, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Registrera ditt bankkonto

Skatteverket drog i samband med deklarationsutskicket i gång en kampanj för att få en del av dessa 800 000 personer att registrera sitt bankkonto hos Skatteverket och skaffa bank–id.  Det gäller fram för allt unga som är ute på sitt första jobb med inkomster under 2019.

– Det är en hel del förstagångsdeklaranter bland dessa, säger Johan Schauman. 

I dagens digitala värld är det få som fortfarande använder pappersdeklarationen.

2019 var det 6 741 503 personer som deklarerade digitalt, vilket var en ökning med drygt 325 000 personer jämfört med 2018. Och Skatteverket utgår får att det bli ännu fler nästa år.

Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

När kommer skatteåterbäringen 2020?

Majoriteten skattskyldiga fick skatteåterbäringen i påskveckan 7-9 april. 

Andra viktiga nyheter?

– Vi jobbar med en tjänst där de som hyr ut sin bostad enkelt ska kunna se vad skatten blir. Vi har kunnat se att många inte redovisat sina hyresinkomster när man hyr ut sin privatbostad. Många inser inte att det kan vara skattepliktigt eftersom det inte kommer någon kontrolluppgift. Vi har förenklat och gjort informationer mer kortfattad och sedan har vi utformat en beräkningstjänst där man enkelt fyller i och kan se vilken skatt det blir. De tester vi gjort visar att många blir förvånade över hur lite skatten blir eftersom det är ett schablonavdrag på 40 000 kronor.

Du får dessutom göra följande avdrag när du hyr ut:

Vid uthyrning av en privatbostadsfastighet (till exempel villa eller fritidshus) får du göra avdrag med 20 procent av hyran.

Hyr du ut en privatbostadsrätt eller en hyreslägenhet får du avdrag för den avgift eller hyra som du själv betalar, under den tid som bostaden är uthyrd, och som avser den uthyrda delen. Om du ut en bostadsrätt får du inte avdrag för den del av den egna avgiften som avser kapitaltillskott.

Det här gäller både vid ”vanlig uthyrning” och till exempel via Airbnb.

Andra viktiga datum för deklarationen 20204 maj. Deadline för deklarationen. Om du inte tillhört de som deklarerat tidigt så skulle inkomstdeklaration för inkomståret 2019 vara inlämnad hos Skatteverket senast vid midnatt. Du som har sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska ha lämnat en bilaga tillsammans med deklarationen. 

Den 4 maj hade cirka 6,5 miljoner personer deklarerat digitalt. Det är en ökning med cirka 200 000 digitala deklaranter jämfört med förra året.

– Vi har haft en ökande digital trend under många år. Vi ser också att allt fler deklarerar tidigt. Mer än dubbelt så många deklarerade digitalt första dagen i år jämfört med sista dagen, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket. 

Många missar att deklarera sina hyresinkomster - ofta blir skatten betydligt lägre än vad man tror.

9 - 12 juni. Pengar betalas ut till de som deklarerat senast den 4 maj.

30 juni.  Omkring detta datum skickas beslut om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och har en digital brevlåda. Det handlar om:

Förenklad fastighetstaxering 2020 av alla lantbruk.

Särskild fastighetstaxering 2020 av småhus, hyreshus, ägarlägenheter, industrier, täkter, elproduktionsenheter och specialenheter som är nybildade eller förändrade.

Du som inte är ansluten till en digital brevlåda får vänta på beslutet som kommer med posten omkring den 30 juni.

Så här lät det på en presskonferens med Magdalena Andersson och Stefan Löfven i september inför höstbudgeten.