Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Deklarationen 2020: Då kommer skatteåterbäringen

Miljoner svenskar kan redan nu pricka in när skatteåterbäringen kommer in på kontot, säger John Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Söndagen den 5 april sker Skatteverkets superkörning av miljontals deklarationer som kommit in via någon av e-tjänsterna senast den 31 mars.Foto: IVAN ARVSÄTER / SKATTEVERKET
Skatteverket ger nu besked om skatteåterbäringen för år 2020.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Skatteverket / Skatteverket

Här är allt du behöver veta kring deklarationen 2020 om du vill ha pengar till påsk.

Skatteverket har bestämt alla viktiga datum som gäller deklarationen – från när den ska vara inskickad till tidpunkten för skatteåterbäringen 2020.

Men för att få pengarna tidigt gäller det att inte missa en viktig detalj.

Skatteverket är klart med planeringen av deklarationen för 2020 – en operation med planläggning som berör mer än åtta miljoner svenskar som ska deklarera.

Alla viktiga datum är inprickade i deklarationen för 2020.

Notera tisdagen den 31 mars i din kalender. Det är nämligen sista dagen att lämna deklarationen digitalt eller via någon av e-tjänsterna för att få skatteåterbäringen i påskveckan. Knappt en vecka senare börjar Skatteverket pumpa ut skatteåterbäringen. 

När du fått deklarationen för inkomståret 2019 i mars 2020 i din digitala brevbox eller med posten är det viktigt att du undersöker att allt är rätt:

Deklarationen 2020 - alla viktiga datum

Kolla att de förtryckta uppgifterna är korrekta. Om något inte stämmer, kontakta då din arbetsgivare eller den som lämnat uppgiften.

Se till att du har anmält bankkonto dit du vill ha eventuell skatteåterbäring. Utan den viktiga detaljen med angivet konto kommer inga pengar eftersom Skatteverket har slutat att skicka utbetalningskort automatiskt. Har du bytt bank är det viktigt att du skriver in det nya kontonumret. Annars är risken stor att du tvingas vänta extra länge på skatteåterbäringen för 2020 som avser inkomståret 2019.

– Vi har sett att det är 800 000 personer som inte har föranmält konto, säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Registrera ditt bankkonto

Skatteverket kommer i samband med deklarationsutskicket dra i gång en kampanj för att få en del av dessa 800 000 personer att registrera sitt bankkonto hos Skatteverket och skaffa bank–id.  Det gäller fram för allt unga som är ute på sitt första jobb med inkomster under 2019.

– Det är en hel del förstagångsdeklaranter bland dessa, säger Johan Schauman. 

I dagens digitala värld är det få som fortfarande använder pappersdeklarationen.

2019 var det 6 741 503 personer som deklarerade digitalt, vilket var en ökning med drygt 325 000 personer jämfört med 2018. Och Skatteverket utgår får att det bli ännu fler nästa år.

Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Skatteåterbäringen 2020 – då kommer pengarna

Skatteåterbäringen, när kommer den? Den kanske allra viktigaste frågan för flertalet av landets deklaranter.

Och svaret finns i Skatteverkets nu fastlagda plan för deklarationen 2020.

Söndagen den 5 april sker Skatteverkets superkörning av miljontals deklarationer som kommit in via någon av e-tjänsterna.

– Veckan som inträder efter det kommer vi skicka ut pengar. Sedan kan jag inte säga något exakt datum. Det är miljoner människor och miljarder kronor vi pratar om så det kommer dröja några dagar innan allt har skickats ut, säger Johan Schauman på Skatteverket.

I klartext betyder det att skatteåterbäringen för de flesta svenskar kommer i påskveckan 6-9 april. 

Andra viktiga nyheter?

– Vi jobbar med en tjänst där de som hyr ut sin bostad enkelt ska kunna se vad skatten blir. Vi har kunnat se att många inte redovisat sina hyresinkomster när man hyr ut sin privatbostad. Många inser inte att det kan vara skattepliktigt eftersom det inte kommer någon kontrolluppgift. Vi har förenklat och gjort informationer mer kortfattad och sedan har vi utformat en beräkningstjänst där man enkelt fyller i och kan se vilken skatt det blir. De tester vi gjort visar att många blir förvånade över hur lite skatten blir eftersom det är ett schablonavdrag på 40 000 kronor.

Du får dessutom göra följande avdrag när du hyr ut:

Vid uthyrning av en privatbostadsfastighet (till exempel villa eller fritidshus) får du göra avdrag med 20 procent av hyran.

Hyr du ut en privatbostadsrätt eller en hyreslägenhet får du avdrag för den avgift eller hyra som du själv betalar, under den tid som bostaden är uthyrd, och som avser den uthyrda delen. Om du ut en bostadsrätt får du inte avdrag för den del av den egna avgiften som avser kapitaltillskott.

Det här gäller både vid ”vanlig uthyrning” och till exempel via Airbnb.

Andra viktiga datum för deklarationen 2020

Skatteverket har lagt fast alla viktiga datum kring deklarationen, till exempel när den elektroniska deklarationen dimper ner i din digitala brevlåda, när du tidigast kan börja deklarera och sedan ”trycka Iväg” deklarationen.

12 februari var sista dag för extra inbetalning för dig som riskerar en kvarskatt över 30 000 kronor. Ränta på belopp över 30 000 kronor började räknas från och med den 13 februari 2020.

27 februari. Sista dagen för att skaffa digital brevlåda om man vill ha sin deklaration utskickad digitalt.

4-11 mars skickas e-deklarationerna ut som ”landar” hos de som hade digital brevlåda senast 27 februari.

17 mars öppnar deklarationstjänsten på skatteverket.se samt i appen.

31 mars är sista dagen att deklarera digitalt för den som vill kunna få sin skatteåterbäring innan påsk.

2 mars. Fastighetsdeklaration till 2020 års särskilda fastighetstaxering småhus, hyreshus, ägarlägenhet, industri, täktmark, elproduktionsenhet och specialenhet ska vara lämnad.  Du som äger ett småhus, hyreshus eller industrifastighet deklarerar enklast via e-tjänsten.

För fastighetstyperna ägarlägenhet, täktmark, elproduktionsenhet och specialenhet finns det ingen e-tjänst. Den som inte vill använda e-tjänsten deklarerar genom att fylla i den blankett du får hem i brevlådan. 

Allt du behöver veta om digital brevlåda

Så skaffar du dig en digital brevlåda.

• Gå in på www.skatteverket.se/digitalbrevlada

 

• Se till att du har anmält ett bankkonto för skatteåterbäring via Skatteverket. Annars kommer inga pengar automatiskt. Det går tre, fyra dagar innan bankkontot är registrerat hos Skatteverket.

 

• Följ sedan anvisningarna för att registrera din digitala brevlåda. Det finns fyra olika digitala brevlådor du kan välja mellan. Du behöver ett bank–id för att genomföra registreringen och kunna logga in i din digitala brevlåda. När du får post i brevlådan skickas en sms–avisering till det mobilnummer du angett och din e–postadress. Det är till brevlådan som Skatteverket skickar din deklaration i form av en pdf.

 

• Med en digital brevlåda får du post från Skatteverket och andra myndigheter digitalt, post som annars hade skickats hem till dig i den vanliga brevlådan. Inloggning i den digitala brevlådan sker med e–legitimation, till exempel mobilt bank–id.

 

12 mars. Om du fick ditt slutskattebesked i december och hade skatt att betala ska din inbetalning vara bokförd på Skatteverkets konto senast detta datum. 

13 mars – 15 april. Pappersdeklarationen skickas ut.

4 maj. Deadline för deklarationen. Om du inte tillhört de som deklarerat tidigt så ska inkomstdeklaration för inkomståret 2019 vara inlämnad hos Skatteverket senast vid midnatt. Du som har sålt din bostad, värdepapper eller är företagare ska lämna en bilaga tillsammans med deklarationen. 

Många missar att deklarera sina hyresinkomster - ofta blir skatten betydligt lägre än vad man tror.

För dig med en hotande restskatt under 30 000 kronor är den 4 maj också en viktig dag. Om du vill undvika kostnadsränta och räknar med ett underskott av slutlig skatt på mindre än 30 000 kronor ska pengarna in på Skatteverket konto denna dag. Räntan på belopp under 30 000 kronor börjar annars räknas från och med tisdagen den 5 maj. 

18 maj. Sista dag att deklarera med anstånd.

9 - 12 juni. Pengar betalas ut till de som deklarerat senast den 4 maj.

30 juni.  Omkring detta datum skickas beslut om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och har en digital brevlåda. Det handlar om:

Förenklad fastighetstaxering 2020 av alla lantbruk.

Särskild fastighetstaxering 2020 av småhus, hyreshus, ägarlägenheter, industrier, täkter, elproduktionsenheter och specialenheter som är nybildade eller förändrade.

Du som inte är ansluten till en digital brevlåda får vänta på beslutet som kommer med posten omkring den 30 juni.

Så här lät det på en presskonferens med Magdalena Andersson och Stefan Löfven i september inför höstbudgeten.
Annons: