Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Billigare handla på nätet – än i Ullared

Varuhuset har minskat antalet besökare, men det har ändå varit mycket folk i gångarna.Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN
Gekås-vd:n Boris Lennerhov uppmanar riskgrupper att stanna hemma.Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Gekås i Ullareds billiga priser lockade cirka 5 miljoner besökare i fjol.Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Efter trängselbilderna från Gekås, visar en ny undersökning att det är billigare att nätshoppa. 

Gekås-vd:n Boris Lennerhov ser inte uppgifterna som ett hot – utan uppmanar riskgrupper att stanna hemma. 

– Jag tycker att det är bra om de som ingår i riskgrupper handlar på nätet och inte åker till Ullared just nu, säger han.

Prisjämförelsetjänsten Pricerunner har undersökt hur priserna på Gekås står sig prismässigt mot konkurrenterna. Resultatet visar att varuhuset i Ullared står sig bra och är 13 procent billigare. 

Men när man lägger till snittkostnaden för att resa till butiken går priserna i näthandeln om. 

– Bor man inom 5-10 mil från Ullared och vill spara pengar, då ska man ta sig dit. För det finns grymma dealar att göra. Bor man längre bort än så, då äter reskostnaden upp det man spar på erbjudanden, säger Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner.

Undersökningen visar bland annat att ett paket med  Sodastream-flaskor är 55 kronor billigare på Gekås, medan tv-spel – så som NHL och Fifa kostar 200 kronor mer än i näthandeln. 

– Det varierar mycket, från 80 procent billigare till mer än dubbelt så dyrt. Så det gäller att prisjämföra så att den inbillade prisbesparingen inte blir en dyr historia, säger Nicklas Storåkers.  

 

Så skiljer sig priserna

Fordon −30%

Kläder och Accessoarer −25%

Underhållning −24%

Renovering och Bygg −22%

Hem och Trädgård −20%

Sport och Fritid −20%

Skönhet och Hälsa −19%

Hushållsapparater −13%

Barn och Familj −13%

Ljud och Bild −11%

Vitvaror −5%

Telefoni −1%

Spelkonsoler och Spel 8%

Total −13%

Pricerunner har undersökt priserna på 200 produkter på Gekås och jämfört med nätbutiker i via sin prisjämförelsesida.

 

Reskostnaden för ett snittbesök till Ullared uppgår enligt Pricerunners beräkning till 1 770 kronor. Totalkostnaden för en shoppingkasse på Gekås Ullared med reskostnaden inräknad uppgår till 5 070

kronor. Samma kasse kostar 3 960 kronor på nätet inklusive fraktkostnad.

Källa: Pricerunner. 

 

Gekås vd:n: ”Gått i konkurs”

Boris Lennerhov bedömer inte prisuppgifterna som något hot mot affärerna. 

– Hade vi varit billigare än allt på nätet – då hade vi nog gått i konkurs, säger Boris Lennerhov och konstaterar att han är övertygad om att butiken kommer klara sig väl:  

– När man jämför generellt med e-handeln, så upplever inte jag att vi har ett stort problem. Gekås är något annat än att bara handla en pryl eller två. I normala tider är det en plats för socialt umgänge.

Varuhuset har vidtagit flera åtgärder för att minska smittspridningen. Däribland genom att maximalt släppa in 3 500 kunder, i jämförelse med det normala maxantalet om 7 000 personer. Företaget har även stängt kassor. Men rapporter om trängsel i butiken har ändå följt under pandemin. 

– Påståendena om trängsel är något som medierna skrivit om, men det är ingenting som länsstyrelsen observerat. Jag blir därför rätt sur när man blåser upp det, säger Boris Lennerhov. 

Annons: