Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinesisk bitcoin-liga avslöjad efter tips från elbolag

Kinesisk polis har gjort ett tillslag mot en bitcoin-liga
Foto: GEOVIEN SO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / GEOVIEN SO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Över hälften av all kryptovaluta utvinns i Kina enligt nyhetsbyrån AFP.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kinesisk polis har gjort ett tillslag efter att ett elbolag larmat om onormalt hög aktivitet på elnätet.

Ligan misstänks ha stulit el för närmare 30 miljoner kronor för att framställa kryptovalutan bitcoin, rapporterar  nyhetsbyrån AFP.

Det är den största mängden el som har stulits i provinsen.

På fredagen meddelade kinesiska myndigheter att man har gjort ett tillslag mot ett tjugotal misstänkta för att utvinna den omtvistade valutan bitcoin genom stulen el.

Ström för ett värde av motsvarande nästan 30 miljoner kronor misstänks ha stulits från det lokala elbolaget i staden Zhenjiang i Jiangsu-provinsen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Vid husrannsakan beslagtog polisen tusentals föremål som som misstänks ha använts vid framställningen

Detta upptäcktes efter att polisen fått ett tips från elbolaget som upptäckt en onormalt hög aktivitet på deras elnät.

”I värde är det det största fallet i mängden el som stulits, som Jiangsu har knäckt sedan grundandet av Nya Kina och sällsynt i hela landet”, sade lokal polis i ett uttalande på fredagen.

Kräver mycket energi

Processen för att utvinna bitcoin i stor skala kan vara väldigt dyr eftersom den kräver avancerad teknik och stora mängder el, skriver AFP.

Den virituella krypto-valutan är inte knuten till någon riks- eller centralbank och transaktionerna är mycket svåra att spåra.

Över hälften av all kryptovaluta utvinns i Kina enligt AFP och Kina har tidigare vidtagit åtgärder för att motverka utvecklingen.

Annons: