Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kina drabbat av svinpest – 130 miljoner djur kan dö

Miljoner grisar i Kina dukar under i utbrottet av afrikansk svenskpest. Något botemedel mot sjukdomen finns inte.Foto: XINHUA / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Utbrottet startade i Georgien 2007 och har spridit sig både österut til Kina och västerut till flera EU-länder.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Kina har drabbats av det fruktade viruset afrikansk svinpest.

Miljontals djur har dött eller nödslaktats, och därför förväntas priserna på fläsk stiga över hela världen. Samtidigt sprids pestsmittan även i Europa och rycker allt närmare Sveriges gränser.

– Detta är en gamechanger, säger Jais Valeur, koncernchef för köttproducenten Danish Crown till Financial Times. 

Kineserna konsumerar stora mängder fläsk, men sedan den inhemska svinpopulationen drabbats av pestvirus har riskerar köttet att bli en bristvara.

Nära en tredjedel av de kinesiska grisarna, cirka 130 miljoner, väntas duka under i epidemin som började härja i slutet av förra sommaren.

Smittat finns i flera EU-länder

Det finns inget botemedel mot den afrikanska svinpesten som kan smitta alla grisarter, även vildsvin. Svinpest har sedan 2007 etablerat sig i bland annat Kaukasus och Ryssland, och förekommer sedan 2014 även i ett flertal länder i EU. Under 2018 upptäcktes de första fallen i Kina, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

Bristen på fläskkött i Kina förväntas driva upp priserna över hela världen. Kineserna kommer att öka importen i stället för att dra ed på konsumtionen, förväntar man.

Smittan kan spridas mellan vildsvin och tamgrisar.Foto: JOHAN JÄRUP / KVP

Kinas jordbruksminister uppger att priserna på fläsk kommer att stiga med mer än 70 procent på hemmamarknaden under andra halvan av 2019.

I Danmark som är en stor producent av fläskkött kan man nu se hur problemen i Kina börjar påverka världsmarknaden.

– Vi har bara börjat se de verkliga konsekvenserna av den afrikanska svinpesten, säger Danish Crowns koncernchef Jais Valeur till Financial Times. Han kallar det som hänt för ”en gamechanger”.

”Inga köttprodukter från drabbade länder”

Pestsmittan finns i dag i Skandinaviens närhet och har påträffats i vildsvin i Estland, Lettland, Litauen, Italien, Polen, Tjeckien, Ungern, Ryssland och Belgien.

Jordbruksverket i Sverige uppmanar folk att inte ta inte med kött eller köttprodukter av tamgris eller vildsvin från länder där svinpest förekommer. Man bör heller inte besöka i svenska grisbesättningar inom 48 timmar efter jaktresa eller besök i utländska grisbesättningar.

Annons: