Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Melanders krogimperium begärs i rekonstruktion

KB, Konstnärsbaren, klassiskt ställe i Stockholm.Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Edsbacka Wärdshus har tidigare belönats med utmärkelser.Foto: TOMMY PEDERSEN

Nu drabbas även namnkunniga kändiskrogar av krisen inom hotell- och restaurangbranschen.

Det är Melanders Group med ställen som Konstnärsbaren, Edsbacka Wärdshus, Ulla Winbladh samt Melanders fisk som begärs i rekonstruktion. Det uppger breakit.se. 

– Vi har valt att ta den här vägen för att få ett andrum och för att ta oss igenom det här, säger bolagets vd Stefan Söderman till techsajten.

Har du ätit på restaurang den senaste veckan?

Hotell- och krognäringen går på knäna som en konsekvens av coronapandemin. Välkända guldkrogar är inget undantag.

Melanders Group med ett 20-tal dotterbolag ansöker nu om företagsrekonstruktion, avslöjar breakit.se. Sammanlagt har man över 300 anställda och en omsättning på 450 miljoner kronor.

Bland bolagets restauranger finns Ulla Winbladh, klassisk krog på Djurgården i Stockholm i en fastighet med anor från 1800-talet.

Har minskat med 90 procent

Edsbacka Wärdshus och Konstnärsbaren, KB, är två andra stockholmskrogar med anor och profil. Men utan kunder bär det sig inte. Intäkterna från restaurangerna har enligt ägarna minskat med 90 procent de senaste veckorna.

Rekonstruktionen är ett sätt för ägarna att undvika konkurs. Det sker en förhandling med borgenärerna om att eventuellt skriva ner skulder. Sedan måste ägarna presentera en trovärdig plan för hur verksamheten ska bära sig.

För personalen innebär rekonstruktionen att staten går in med lönegaranti under en tid.

– Vi har valt att ta den här vägen för att få ett andrum och för att ta oss igenom det här. Styrelsen fattade beslut om en rekonstruktion för att långsiktigt kunna säkra koncernen samt för att värna alla anställda, säger bolagets vd Stefan Söderman till Breakit.

Melanders Group ägs av Erik Molinder, Nisse Molinder , Patrick Lundstedt samt Ulf Barkman och Johnny Sommarlund.

Andra kända krogar i kris

Krögaren Pontus Frithiof med bland annat två restauranger på Arlanda och flera andra ställen med totalt 250 anställda beskriver läget som nattsvart med nedgång på upp till 80 procent.

Restaurangägaren och kokboksförfattaren Daniel Crespi med sex ställen i Stockholm har beskrivit läget som katastrof med tapp på 50 procent eller mer.

Även Michelin-krogen Thörnströms kök i Göteborg har tvingats varsla personal.

Annons: