Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Låtsasräntan” krossar ungas dröm om bostad

Mäklare Kristina Brändström på Erik Olsson visar lägenhet för ungt par.Foto: JOEL NILSSON
Drömmen om en bostad förblir en dröm för många många unga som inte har ekonomi som klarar bankernas tuffa räntekrav.Foto: Shutterstock
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Bankernas tuffa räntekrav krossar bostadsdrömmarna för unga, hävdar allt fler kritiker.

I stresstest ska nya bolånetagare klara en kalkylränta på sju–åtta procent. Trots att snitträntorna ligger en bra bit under två.

– Varför ska kalkylräntan vara på så extremt hög nivå för unga som inte har den inkomsten, undrar Jenny Stenberg, vd hos Fastighetsmäklarna som får medhåll av HSB:s förbundsordförande.

Räntekrav, kontantinsats och krav på amorteringar har blivit ett nålsöga för den som vill in på bostadsmarknaden.

Unga förstagångsköpare behöver ofta en förälder som backar upp ekonomiskt. Har man inte det kan det bli svårt eller omöjligt.

Drömmen om en egen bostad förblir ofta en dröm för unga. Kontantinsats, amorteringskrav och kalkylräntan är en hög tröskel att ta sig över.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Innan en ny bolånekund beviljas lån vill bankerna stresstesta ekonomin. Bland annat genom att se hur man skulle klara en räntehöjning. Storbankerna använder räntenivåer på sju-åtta procent i sina kalkyler. Klarar man inte det blir det inga pengar.

Detta är orättvist tycker både bostadskooperationen HSB och fastighetsmäklarna.

HSB lät analysföretaget WSP räkna på hur det slår. Med en kalkylränta på sju procent krävs en månadslön på 30 300 kronor för att kunna köpa en genomsnittlig etta. Bara 18 procent av dem mellan 20 och 34 klarar det kravet.

– En kalkylränta på fem procent vore mer realistisk sett till dagens låga ränteläge. Det skulle ändå ge utrymme för en rätt stor räntehöjning framöver. Samtidigt skulle det väcka hundratusentals bostadsdrömmar till liv igen, säger HSB:s förbundsordförande Anders Lago i en kommentar till rapporten.

Kontantinsats och kalkylränta

Bland fastighetsmäklarna ser man ofta hur unga människors dröm om en egen bostad tar stopp redan efter första mötet med banken.

– Det är lite märkligt att ha sådana höga kalkyler eftersom boräntan inte kommer höjas till de nivåerna inom en överskådlig tid, säger Jenny Stenberg, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Jenny Stenberg, vd vid Fastighetsmäklarförbundet, är kritisk till de höga kalkylräntorna.Foto: Pressbild

Enligt mäklarförbundets egen undersökning inför ett seminarium under Almedalsveckan i år var det två saker förstagångsköpare upplever som problem. 

Ett: att de inte har kontantinsats. Två: de klarar inte kalkylräntan.

– Om man sänker den skulle de kanske komma in på bostadsmarknaden. Det går inte ihop för unga mellan 18 och 29. De har inte de inkomsterna, säger Jenny Stenberg som anser att kalkylräntan är ”extremt hög” i dag.

Hos de svenska storbankerna ligger kalkylräntan på sju-åtta procent. Flera av bankerna säger att man lyssnat till kritiken och att interna diskussioner pågår. Samtidigt vill ingen vara först med en sänkning och locka till sig de som redan fått nobben.

Claudia Wörmann, boendeekonom vid SBAB, föreslår att samliga banker sänker kalkylräntan samtidigt.Foto: Klemner Studio

– En möjlighet är att räkna på olika sätt för olika grupper. Ett annat sätt kan vara att man sänker kalkylräntan för alla, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Hon tillägger dock:

– Problemet om endast SBAB sänker är att då kommer ju alla som inte kan gå till någon annan bank till oss, vilket påverkar vår rating. Då börjar Finansinspektionen ifrågasätta vad vi håller på med. Så egentligen vore det önskvärt att alla bankerna gjorde samma sak gemensamt: sänkte kalkylräntan helt enkelt.

Bank-vd: Jag förstår kritiken

Hos SEB har man satt nivån vid sju procent när man beräknar ”kvar-att-leva-på-kalkylen” för den som ansöker om ett bolån.

– Än så länge ligger vi kvar på sju procent i kalkylränta men det förs en diskussion om hur framtiden ser ut med olika räntescenarier, och vi förstår den debatt som pågår, uppger Laurence Westerlund, pressansvarig vid SEB.

Johanna Cerwall, vd på Skandias bank säger till Expressen att man lagt sin kalkylränta på sju procent för att kunder ska kunna ta smällen om dagens mycket låga ränteläge normaliseras och höjs till en betydligt högre nivå.

Johanna Cerwall, vd för försäkringsbolaget Skandias bank förstår kritiken mot höga kalkylräntor.Foto: Pressbild

– Jag tycker också det börjar bli en fråga att diskutera på allvar och kanske göra vissa sänkningar. Jag förstår kritiken. Om man till exempel väljer att binda sitt lån på tre år, då är frågan om man verkligen ska behöva klara sjuprocentig ränta på hela lånet, förklarar Skandiabankens vd.

Även Nordea och Swedbank har lagt kalkylräntan på sju procent visar Expressens genomgång. På Handelsbanken är kalkylräntan 7,5 procent.

Annons: