Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Årets Black Friday-rea väntas gå till historien

Privatekonomen Emma Persson om hur du är snäll mot plånboken och miljön på Black Friday.
Under fredagen inleddes ”Black Friday”.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Årets rea väntas gå till historien – som den period då e-handel gör sin kraftigaste tillväxt någonsin.
Foto: MARTA LAVANDIER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Colourbox

Black Friday 2020 är i gång.

Årets rea väntas gå till historien som den period då e-handel gör sin kraftigaste tillväxt någonsin.

Och enligt Prisjakt är priserna något bättre i år.

Expressen rapporterar om Black Friday

Många butiker smygstartade redan i måndags, med Black week. Men nu är den årliga köpfesten Black Friday i gång på riktigt.

Råden brukar låta så här:

Se till att inte gå på några falska reor och köp ingenting du inte måste ha, bara för sakens skull.

Men för den som faktiskt är på jakt kan det finnas en del fynd.

Större intresse för Black week

Enligt Prisjakt har svenskarnas köpintresse ökat med 26,85 procent under Black week i år, jämfört med samma period förra året. Och Oscar Hagman, dataanalytiker på prisjämförelsesajten, spår att årets rea kommer att gå till historien som den period då e-handeln gör sin kraftigaste tillväxt någonsin.

Prisjakt analyserar statistik, som visar att 45,3 procent av produkterna har gått ner i pris under Black week i år, jämfört med en vanlig dag (1 november). Men 18,6 procent av produkterna har samtidigt gått upp i pris.

Utanför Louis Vuitton i Stockholm på fredagen.
Foto: SVEN LINDWALL
Biblioteksgatan i Stockholm på fredagen.
Foto: SVEN LINDWALL
Black Friday-shopping i Sturegallerian i Stockholm på fredagen.
Foto: SVEN LINDWALL

Och flera varor sänks inte särskilt mycket: enbart 19,8 procent av varorna har en prisnedgång på tio procent eller mer, enligt Prisjakt.

– Under Black Friday kan man verkligen göra stora fynd om man vet vad man är ute efter och planerar sina köp. Man ska dock passa sig för att tro att alla varor går ner i pris, för det stämmer inte. Vi kan se att en del butiker höjer priserna inför Black Week för att sedan framställa det som att rabatten är större än den faktiskt är på Black Friday, säger Oscar Hagman i en kommentar.

En del priser går upp

Förra året gick till exempel priset upp för nästan 20 procent av alla parfymer, jackor och löparskor. För att inte gå i fällan kan man kolla prishistorik på olika jämförelsesajter – och inte stirra sig blind på röda prislappar.

Enligt en analys från tidigare i veckan har priserna under årets Black week dock varit något bättre än tidigare. På torsdagen hade de sjunkit med 3,53 procent – jämfört med 3,06 procent förra året.

Populäraste kategorierna Black week 2020

TV-apparater

Hörlurar

Mobiltelefoner

Datorskärmar

Spelkonsoler

Portabla högtalare

Laptops

Tablets

Robotdammsugare

Smartklockor


Källa: Prisjakt

Mest klickade produkterna Black Friday 2020

Jays f-Jays five True Wireless Headset

Nintendo Switch (2019)

LG OLED55CX

Apple iPhone 11 64GB

LG OLED65CX

Apple AirPods Pro

Roborock S5 Max

Roborock S6 MaxV

Apple AirPods (2nd Generation)

SteelSeries Arctis Pro Wireless


Källa: Prisjakt

5 fällor att undvika

Sparekonomens Sharon Lavies tips om vilka 5 fällor du ska undvika när du handlar på nätet


1. Dyra avgifter.

Vissa företag tar höga avgifter för frakt, andra ger dig gratis frakt. En annan avgift som är vanlig är fakturaavgift. Glöm inte bort att kolla detta innan du beställer. 


2. Extra kostnader för tull, moms och skatter.

När du handlar från företag utanför EU tillkommer moms vid alla köp. Postnord tar en avgift för att de momsdeklarerar åt dig, i normalfallet kostar det 75 kronor om värdet på paket är 1 700 kronor eller lägre. 


3. Dålig koll på ångerrätten.

När du e-handlar inom EU har du 14 dagars ångerrätt från den dag du tog emot varan. Ångerrätt betyder att kan du kan returnera varan och få pengarna tillbaka, tänk bara på att varan ska vara i oanvänt skick. Returportot får du oftast betala själv. Ångerrätten gäller även reavaror.


4. Förskottsbetalning.

Att betala direkt är oftast det billigaste alternativet, men här finns det anledning att se över risken. Kan du undvika förskottsbetalning bör du göra det om du inte har erfarenhet av försäljaren. På så sätt ligger du inte ute med pengar ifall försändelsen skulle bli försenad eller om varan är trasig. Det samma gäller om du vill använda din ångerrätt. Betala med ett kreditkort – Om du måste betala i förskott, betala med kreditkort. Om något går fel, leveransen uteblir, varan är skadad och säljaren inte kan nås så kan du ställa samma krav på kreditkortsutgivaren som på säljaren. Betalar du din kreditfaktura på en gång tillkommer oftast inga avgifter.


5. Dålig framförhållning.

Tänk på att leveranstiderna kan variera speciellt inför jul. Det är en god idé att beställa med god marginal inför helger då många leveranser sker.

Enswiny och Sachan berättar om tankarna på Black Friday.
Experten: ”Det är viktigast att ha koll på”.
Konsumentexperten: ”Rätt intressant”.

Hur shoppar du under Black Friday?