Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bensinpriset har nått ny rekordnivå

Janne Berglund, initiativtagare till Bensinupproret 2.0.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Bensinpriset närmar sig 17-kronorsgränsen.

I dag höjde Circle K med tio öre vilket gör att det dagsaktuella bensinpriset ligger på 16,99 kronor.

Även OK/Q8 har höjt till 16,99. Och priserna kan fortsätta upp, enligt bedömare.

– Jag är inte förvånad. Det är de drivkrafter som brukar påverka som är i aktion nu, säger Johan Andersson, vd på Svenska petroleuminstitutet.

Hur ofta tankar du?

Bensinpriset fortsätter stadigt uppåt och lär snart slå igenom 17-kronorsvallen. 

Torsdagens höjning med tio öre innebär att det rekommenderade priset för 95-oktanig bensin på bemannade stationer nu är 16,99 kronor per liter. Även dieselpriset höjs med tio öre.

”Det har smällt till lite extra nu”

Enligt Johan Andersson, vd på Svenska petroleum och biodrivmedelinstitutet, är höjningen inte oväntad. Det handlar om kända drivkrafter, säger han.

– Råoljepriset kryper uppåt, nästan en halv dollar per fat i går, vilket innebär att ett fat nu kostar 72,20 dollar. Detta beror dels på en underliggande oro i regionen runt Persiska viken där det smällt till lite extra nu, dels på Opecländernas produktionsbegränsningar, förklarar Johan Andersson.

Han tillägger:

– Inte på fem år har det producerats så lite olja som nu.

Fler faktorer som driver upp bränslepriserna är den svaga kronan och säsongseffekterna, att vi går in i ”driving season”. Mellan maj och augusti ökar efterfrågan på bensin och diesel och priserna stiger.

Priset på väg mot 18 kronor per liter

I farans riktning, om man kör bil med fossila bränslen, ligger ett bensinpris på över 18 kronor innan sommaren är över.

– Jag vill inte spekulera i det. Vi får se vad som kommer ut av opecmötet i juni. Man skulle ju kunna besluta att släppa på ytterligare produktion. Det kan gå åt vilket håll som helst, uppger Johan Andersson.

https://datawrapper.dwcdn.net/Hsy0H/1/

”Sätter press på politikerna”

Janne Berglund är initiativtagare till Facebookgruppen ”Bensinupproret 2.0” säger dag att det nya priset sätter ytterligare press på politikerna.

– Höjningarna kan bero på flera olika saker, men oavsett oljepris eller kronans värde så höjs skatten också när priserna höjs, säger Janne Berglund och fortsätter:

– Jag kände redan vid 16 kronor att priset var för högt, och det gör även fler svenskar. Vi har 525 000 medlemmar i gruppen nu.

Han befinner sig i Stockholm några dagar för att medverka i medier om bensinupproret.

Bland annat var det tänkt att han skulle vara med i kvällens Aktuellt i SVT.

Detta har han dock nobbat och åker i stället hem till Borås.

– Jag tackade nej eftersom man ville ha en debatt med mig och ”Bensinupproret 3.0” igen, som i TV4 och där det spårade ur fullständigt. Så jag ställer inte upp på det en gång till, säger han.

”Bensinupproret 3.0” är en motrörelse som bland annat anser att priset på bränsle är för lågt.

Däremot kommer att försöka vara med vid någon av helgens många aktioner mot bensinpriset.

– Jag ska försöka närvara i Göteborg, säger Janne Berglund.

”Förstår frustrationen”

”Bensinupproret 2.0” har gjort att bensinpriserna har blivit en het fråga inom politiken. Finansminister Magdalena Andersson, S, menar att de höga priserna inte beror på skatten, utan det höga oljepriset.

– Bensinpriset är högt nu och har stigit med 1,50 kronor sedan i februari och det märker vi alla varje gång vi tankar – även jag. Jag kan verkligen förstå den frustration man kan känna vid pumpen när det kan kosta uppemot en tusenlapp, har hon tidigare sagt till Expressen. 

Hon berättade vidare:

– Det är viktigt att säga att det här inte beror på någon bensinskattehöjning, det handlar om att oljepriset har ökat mycket beroende på vad som händer i Venezuela, i Libyen och hur opec agerar. Det handlar också en del om kronans utveckling.

Bjuds in till att tala i riksdagen

Ansvariga och företrädare från ”Bensinupproret 2.0” har nu blivit inbjudna till att tala i riksdagen och på torsdagen den 23 maj kommer ett seminarium att hållas.

Initiativtagare för seminariet är Niklas Wykman, M, skattepolitisk talesperson.

– Det är en viktig fråga för hela Sverige som engagerar brett och samlar många människor. Men det handlar inte bara om att bensinpriset är högt, vi är oroade för sprickor vi ser mellan stad och landsbygd och bensinpriset är en av de saker som slår hårt mot livet utanför storstäderna, säger Wykman.

Han hoppas att politiker, inte bara från det egna partiet, dyker upp på seminariet och lyssnar till vad de har att säga.

– Vi hoppas att politiker från alla partier vill komma och lyssna på var ”Bensinupproret 2.0” har att säga och lyssna på deras perspektiv i frågan.

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson hävdar att bensinupproret och andra liknande protestaktioner är ett bevis på att regeringens landsbygdspolitik inte håller måttet.

Regeringen beslutade i fjol om nya landsbygdspolitiska mål efter att den statliga utredningen Landsbygdskommittén lagt fram 75 förslag i januari 2017.

– Men de mycket kraftfulla rörelser vi ser i vårt land visar att de förhoppningar och löften om en ny politik som tar till vara på hela Sveriges potential inte har infriats, säger Anders W Jonsson.