Julkort och paket – datum som gäller inför jul 2019

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOACHIM WALL / KVP

Nu har Postnord gått ut med datum när man måste ha skickat sina julkort för att vara säker på att de kommer fram i tid.

Man varnar också – adressera inte paket till barn.

Det kan bli svårt att hämta ut dem.

Då ska man skicka julkort 2019

Den 16 december är sista dagen för att skicka julkort med julfrimärke, om man vill vara säker på att de kommer fram innan jul. För vanliga brev med vanliga frimärken är det den 19 december som gäller.

Om man är ute senare än det är det 1:a-klassbrev som gäller, de ska vara skickade senast den 20 december.

Då ska man skicka paket innan jul 2019

Om du vill att paketet ska komma fram innan jul, och vill skicka med Postnord, är det den 19 december som är sista datum. Efter det kan du skicka den 20 december med expresspaket. Till ett antal orter i Sverige gäller längre leveranstider, de finns listade på Postnords hemsida.

Paket som sorteras hos Postnord
Foto: MARCUS ERICSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Skicka inte paket till barn

Det KAN bli struligt att hämta ut ett paket som är adresserat till ett barn som inte har någon legitimation. Då måste en av föräldrarna visa upp legitimation och ett personbevis som styrker att föräldern är vårdnadshavare. Postnord varnar för detta på sin hemsida. Adressera istället paketet till en av föräldrarna, så undviker ni strul.

Skicka julkort utomlands

För det första: Använd inte julfrimärken om du ska skicka utomlands. För det andra: skicka senast den 6 december till EU, Schweiz, Island och Norge. För övriga världen är det 3 december som gäller. 

För mer specialiserade försändelser finns det lite olika datum som gäller, kolla den här listan på Postnords hemsida för hjälp.

Så förstärker Postnord inför jul

För att undvika paketkaos biffar Postnord upp sin personalstyrka rejält från och med Black Friday och hela vägen fram till lördag 21/12. Ungefär 3000 personer säsongsanställs för att hantera ökningen i paket och annan post.

Cirka 2000 röda postlådor för julpost kommer upp, man sätter upp drygt 60 tillfälliga paketombud och paket sorteras även på söndagar.

Förra året lyckades man faktiskt undvika paketkaos efter jättefiaskot 2017.

Det återstår att se vad som händer julen 2019, men du kan hjälpa till om du skickar dina paket och julkort i tid.

Här kör Postnord runt – med öppen baklucka

Daniel fångade den märkliga synen på film