En del är mer seriösa än andra när det kommer till julpynt. Men det är inte alla som uppskattar det. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCKEn del är mer seriösa än andra när det kommer till julpynt. Men det är inte alla som uppskattar det. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
En del är mer seriösa än andra när det kommer till julpynt. Men det är inte alla som uppskattar det. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Julpyntat hus på E6 i Ski, Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅNJulpyntat hus på E6 i Ski, Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Julpyntat hus på E6 i Ski, Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Julpyntat hus på E18 i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅNJulpyntat hus på E18 i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Julpyntat hus på E18 i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

Irriterad på grannens julpynt – så här gör du

Publicerad

Blinkande renar, hysteriskt färgglada ljusslingor och sjungande tomtar.

Julpynt kan irritera – och då finns det regler att följa:

– Det står tydligt i lagen att man ska ta hänsyn till sina grannar, säger juristen Ingrid Buskas till Hem och hyra.

En del julpyntare går all in i december. I svenska trädgårdar och på balkonger syns allt från blinkande ljusslingor och färgglada dekorationer till enorma snögubbar och sjungande tomtar.

Uppskattat av många – men inte av alla.

 

LÄS MER: Nu kan du ”köpa julen” – för 23 000 kronor 

 

Hund tuggade sönder snögubbe i plast

Hem och hyra skriver till exempel om en person som hade en plastsnögubbe utanför dörren som började sjunga julsånger så fort någon kom i närheten. Julpyntet fick dock ett drastiskt avslut när en hund tuggade sönder snögubben.

– Man ska ju inte ställa några grejer utanför sin dörr och dessutom kan man nog tycka att en sjungande snögubbe är störande. Jag kan nog förstå hundens reaktion, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen, till Hem och hyra.

Och när det kommer till julpynt finns det lagar och regler att följa.

– I lagen finns inga begränsningar för dekoration med ljusslingor på hyreshusens balkonger eller uteplatser. Däremot står det tydligt att man ska ta hänsyn till sina grannar. Det skulle kunna vara vägledande för julpyntare, säger Buskas till bostadstidningen.

 

LÄS MER: Oväntade siffrorna: Så mycket lägger vi på julfirande

 

Irriterad på grannens pynt – så gör du

Den som tycker att grannens julpynt har gått över styr bör i första hand själv ta kontakt med grannen.

– Kanske kan ni komma överens om att grannen installerar en timer så att det går att reglera vilken tid på dygnet som lamporna lyser, säger Ingrid Buskas till Hem och hyra.

Om inte det hjälper är nästa steg att prata med hyresvärden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen