Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Populära laddaren smälte: ”Har sålt stora volymer…”

Irena Nyholm från Oskarström råkade ut för en mobilladdare som började smälta.Foto: Privat / Privat
Laddaren blev så varm att plasten kring uttaget började smälta.Foto: Privat / Privat
Laddaren har grenuttag och usb-utgångar.Foto: Privat / Privat

När Irena Nyholm laddade sin mobil började det lukta bränd plast. 

Laddaren som hon köpt på Rusta hade smält. Sedan hände precis samma sak med den hon fick i utbyte.

– Det klart att man blir orolig över vad som skulle kunna hända, säger hon. 

Irena Nyholm, 63, från Oskarström köpte en usb-laddare med ett grenuttag på Rusta i Halmstad. Efter en tids användning upptäckte hon att det luktade bränd plast. Laddaren hade smält vid usb-uttaget. 

– Jag gick tillbaka med den till butiken och de sa att det inte fick hända, men att det absolut inte är någon brandfara med de här laddarna, säger Irena Nyholm, som fick en ny av samma modell. 

Laddaren är av typen Powercube original usb från märket Allocacoc och säljs både i varuhusets butiker och genom en rad andra återförsäljare. 

Men när Irena Nyholm använde den nya laddaren hände det igen. Under måndagskvällen upptäckte hon strax före läggdags den omisskännliga lukten av bränd plast. 

– Tänk om det börjat brinna, då hade det kunnat sluta riktigt illa. Jag brukar dessutom ha barnbarnen här och jag vill inte tänka på hur det skulle ha kunnat gå, säger hon. 

Irena Nyholm ringde tillbaka till Rusta för att berätta om vad som hänt, men blev då uppmanad att skriva ett mejl. 

– Då blev jag lite stött, här försöker jag hjälpa till men upplever att de inte är intresserade. Mitt mål är att Rusta och de kunder som köpt laddaren nås av min varning, säger hon. 

Rusta: ”Sålt stora volymer”

Mats Malmberg, kvalitets- och hållbarhetschef på Rusta, beklagar det inträffade och att Irena Nyholm inte fick bättre respons när hon ringde. 

– Vi vill självklart ha bra produkter och nöjda kunder, så har det har blivit något misstag i det här fallet vill vi ta reda på det. 

Produkten säljs fortfarande. 

– Vi har sålt stora volymer av den här produkten under flera år, men inte fått några rapporter om liknande incidenter. Men skulle det vara fel på produkten så stoppar vi och återkallar den direkt, säger Mats Malmberg. 

Elsäkerhetsverket har inte heller mottagit några anmälningar där den specifika laddaren blivit överhettad. Men Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket, känner igen skadorna på Irenas laddare från liknande incidenter. 

– Det är bra att hon fångade det i tid, för det här kan få otroligt hemska konsekvenser. Det ser ut som en typisk invärtes värmegång, det vill säga att det har varit för varmt inuti i den här prylen.  

Elsäkerhetsverket mottar mängder med anmälningar om laddare som överhettas. Martin Gustafsson trycker på att det är viktigt att inte använda mobilladdare under natten. 

– Det är generellt sett under laddning som det uppstår sådana här saker. Så passa på att ladda lite då och då medan du är vaken. 

 

Varning för vanliga felen

 Är mobilladdaren väldigt billig ökar risken att den sannolikt är farlig. Välj CE-märkta laddare där producenten framgår tydligt. Tumregeln är att orignalladdaren oftast är att föredra.
 Ladda aldrig över natten. Majoriteten av alla fel kopplade till mobilladdare uppstår när mobilen är inkopplad.
Om man märker att laddaren blir så varm att man bränner sig, då ska man absolut inte använda den.

Kolla manualen till din mobil och säkerställ att du har rätt slags laddare. 

Om mobilen blir ”tjock” tyder det på att batteriet expanderat till följd av gasbildning. Sluta genast ladda mobilen och byt ut batteriet innan du använder den igen.   

Källa: Elsäkerhetsverket. 

Annons: