Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikeas succé – måste anställa 500 personer

Lena Herder, landschef Ikea Sverige, om de kommande förändringarna.
Ikeagrundaren Ingvar Kamprad gick bort 2018. Han blev 91 år.Foto: FOTOGRAF MATS SAMUELSSON
Lena Herder är Ikeas landschef i Sverige sedan 2018. Hon har många år bakom sig i koncernen.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Några nya Ikeavaruhus modell större, som detta i Örebro, kommer sannolikt inte att byggas i Sverige uppger ledningen i koncernen.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Sverigechefen presenterar Framtidens Ikea .Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lena Herder, 59, blev landschef för Ikea Sverige samma år, 2018, som den legendariske grundaren Ingvar Kamprad gick bort.

Efter generationsskifte i koncernen presenteras fas ett i Framtidens Ikea: En miljardsatsning på nya minivaruhus i Stockholm. Prissänkningar på populära Ikeavaror utlovas också. Precis i Kamprads anda, enligt Sverigechefen.

– Han var en mästare på det, säger hon.

När Sverigechefen lanserar Ikea 2.0, eller Framtidens Ikea, är det vid en välrepeterad presskonferens där Lena Herder och hennes tre kvinnliga underchefer med jämna mellanrum upprepar att möbeljätten ska ”bli mer prisvärt, tillgängligt och hållbart”.

För att öka tillgängligheten på den svenska marknaden satsar Ikea nu 1,7 miljarder kronor på att bygga nya mindre varuhus, samt rusta upp två befintliga.

Framtidens Ikea kommer först att se dagens ljus i Stockholmsområdet. Där kommer tre ”minivaruhus” med upp till 15 000 kvadratmeters yta (ett vanligt Ikeavaruhus brukar vara på 35 000 kvadratmeter) och en ny planeringsstudio/konceptbutik att öppnas.

Detta ska vara klart senast 2025.

Nästa månad sänker Ikea priserna

De traditionella varuhusen som bas, kompletterade med mer citynära och mindre Ikea-enheter plus en fullt integrerad e-handel. Så ser planen för Ikea Sverige ut.

För att infria löftet att bli mer prisvärt ska Ikea bland annat sänka priserna. Inte på allt, men på ”stora produktområden”, enligt Sverigechefen. Prissänkningar ska ske med start i mars månad.

– Vi kommer att sänka priserna på produkter som vi vet kunderna är intresserade av. Det är ingen rea utan vi sänker ett antal priser och de kommer att ligga kvar, säger Lena Herder till Expressen.

Vad skulle den sparsamme Ingvar Kamprad ha tyckt om sänkta priser och citynära minivaruhus?

– Det är han som sett till att vi har låga priser som kommer så många som möjligt till godo, han var en mästare på det.

– Jag tycker Ingvar varit fantastisk på att lyssna in kundernas behov. Från att han registrerade Ikea som företag för mer än 75 år sedan fram till i dag då vi är det största heminredningsföretaget i världen. Och det hade inte varit möjligt utan att lyssna på kunderna under hela resan.

Ikea går fortsatt starkt (ökade omsättningen med en miljard under förra räkenskapsåret) och nu kommer man behöva nyanställa 500 personer till storsatsningen i huvudstaden. Samtidigt byggs ett nytt Ikeavaruhus i Kållered söder om Göteborg, intill det gamla på samma plats. Det ska stå klart under 2020.

Men därefter är de stora kolossernas Ikea över, vad gäller nybyggen i Sverige.

Bygger inga fler jättevaruhus i Sverige

– Vi kommer sannolikt inte att se så många nya Ikeavaruhus på 35 000 kvadratmeter, fastslår Lena Herder.

Även om butiksdöden inte drabbat Ikea finns andra mörka moln i horisonten. Spridningen av Coronaviruset är ett. Ikea har tvingats stänga sina varuhus i Kina tillfälligt, och på sikt skulle epidemin kunna slå hårt mot varuhusen i Sverige då många varor tillverkas i Kina.

– I Kina har det påverkat väldigt mycket. Vi har stängt alla våra varuhus i landet sedan lång tid tillbaka och alla medarbetare stannar hemma med full betalning, uppger Lena Herder och tillägger:

– Här i Sverige har det inte påverkat Ikea så mycket än. I dagsläget är det inget som drabbar oss, men jag kan inte säga hur det ser ut om två-tre månader,

Ikeas nya miljardsatsning

Det som planeras i Stockholmsområdet är:

• Ett Ikeavaruhus ”small” i storleken 10 000–15 000 kvadratmeter.

• Två varuhus ”extra small” i storleken 5 000–10 000 kvadratmeter.

• En planeringsstudio/konceptbutik i storleken 800 kvadratmeter.

Som jämförelse: ett Ikeavaruhus av traditionellt snitt är 35 000 kvadratmeter stort.

Ikea vill ännu inte avslöja exakt var i Stockholm de nya enheterna placeras.

Samtidigt renoveras den välkända rundade fasade på Ikea vid Kungens kurva och varuhuset i Barkaby får större lager.

Satsningen kostar sammanlagt 1,7 miljarder kronor.

Så påverkas Ikea av coronaviruset

”I Kina har vi stängt alla varuhus sedan väldigt lång tid tillbaka”.
Annons: