Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ikeas nya varningar efter dödsolyckorna

Nu går Ikea ut med nya varningar om 29 miljoner byråer i USA.

Det meddelade företaget på tisdagen, skriver ABC.

Efter flera dödsfall vid tippolyckor trycker varuhuset på för att komma hem till kunderna och kostnadsfritt säkra byråarna.

Tre barn har under ett års avlidit i samband med att möbler ur serien Malm välts över dem.

I april omkom Ted Mcgee, 22 månader, efter att en byrå fallit över honom. Det fick Ikea att utfärda en andra säkerhetsvarning angående möbeln.

13 miljoner kunder fick mejl om byråerna, parallellt med att Ikea gick ut med en säkerhetskampanj i tv-kanaler, tidningar och i sociala medier.

Nu larmar möbeljätten kunder i USA och Kanada för tredje gången.

– Det är viktigt för oss att nå så många som möjligt med det här budskapet, säger Ikeas USA-chef Lars Peterson i ett uttalande.

LÄS MER: Efter kundernas kritik – Ikea tar bort skyltarna

Ikea åker hem till kunder för att säkra

Samtidigt erbjuds kunder i USA och Kanada som köpt barn- eller vuxenbyråer i höjdstorlek mellan 60 och 90 centimeter gratis tippskydd eller att Ikea skickar personal för att hjälpa till med väggsäkring.

Kunder som vill lämna tillbaka byråar köpta mellan 2002 och 2016 får pengarna tillbaka. De som inte kan frakta möblerna tillbaka till varuhusen erbjuds kostnadsfri hämtning.

Enligt säkerhetsorganet Consumer Product Safety Commission rör det sig om åtta barn under tre års ålder som dödats i samband med lek och klättring i olika Ikea-byråar.

Det första dödsfallet ska ha ägt rum för 28 år sedan, de övriga efter 2002.

LÄS MER: Ikea slår rekord men tvingas ställa om sin strategi

”Ikea är ineffektivt”

Tvååriga Jozef Dudeks är en av dessa. Han dog i hemmet i Kalifornien och tragedin har uppmärksammats brett i amerikanska medier, där Ikea kritiserats.

– Deras återkallande har endast fått blygsam uppmärksamhet. Ikea är ineffektivt när det kommer till att få instabila byråar bort från barnrummen, säger advokaten Alan Feldman, som representerar Jozef Dudeks familj i rättsprocessen.

I december i fjol betala Ikea 50 miljoner dollar (cirka 400 miljoner kronor) var till tre olika familjer som förlorat sina barn i samband med tippolyckor.

Ikeas USA-chef Lars Peterson uppger att en miljon byråar har återlämnats eller väggsäkrats med Ikeas hjälp sedan 2015.

Åtta miljoner byråar av märket Malm har sålts i USA mellan åren 2002 och 2016, då modellen slutade säljas.

LÄS MER: ”Ingvar Kamprad är orolig för Ikea”

Inte samma regler i Sverige

I USA och Kanada får oroliga kunder lämna tillbaka sina byråar. Men samma regler gäller inte i Sverige.

– Vårt svar till oroliga konsumenter är att byråerna är säkra att använda när de är fästa i väggen. Vi vill påminna våra kunder om att se över sina byråar och se att de är ordentligt säkrade i hemmet med de medföljande tippskydden. Annars går det att beställa nya gratis, har Jakob Holmström, informationsansvarig på Ikaa i Sverige, sagt tidigare.

Annons: