Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ikeas nya satsning: egenodlad sallad

Varuhusen i Helsingborg och Malmö blir först ut i salladsprojektet. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ikea hoppas kunna bli självförsörjande på sallad som serveras i möbeljättens restauranger. Foto: SHUTTERSTOCK
I februari inleder Ikea försöket med egenodlad sallad utanför de två skånska varuhusen.

Möbeljätten Ikea börjar odla sallad i containrar utanför varuhusen.

Två varuhus är utvalda på prov för försöksverksamheten.

– Som en del av Ikea:s strävan att hitta nya, innovativa och mer hållbara lösningar för matproduktion testar vi den här cirkulära odlingsmodellen för sallad, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef, Ikea Sverige i ett pressmeddelade.

Ikea uppger att salladsprojektet är ett led i företagets hållbarhetsstrategi mot att bli självförsörjande på sallad. Med start i februari nästa år  kommer sallad att odlas i containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg i ett samarbete med Bonbio AB. 

Salladen ska odlas i näring som utvunnits från matavfall i ett cirkulärt kretslopp. 

Testförsök med salladen

I ett inledande skede ska salladen  serveras i företagets personalmatsalar. Ikeas plan är dock expandera och erbjuda salladen även till kunderna i varuhusens restauranger.

Foto: SHUTTERSTOCK

– Mer än 25 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från livsmedel. Som en del av Ikea:s strävan att hitta nya, innovativa och mer hållbara lösningar för matproduktion testar vi den här cirkulära odlingsmodellen för sallad, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef, Ikea Sverige i ett pressmeddelande från företaget.

"Sallads-projektet"  inleds med att odla sallad i högteknologiska odlingscontainrar utanför varuhusen i Helsingborg och Malmö. Försöket ska pågå under år.

Matrester från de egna varuhusen

Salladsodlingen ska förses med växtnäring som återvinns från 100 procent organiskt avfall, alltså matrester från bland annat de egna varuhusen. 

Matfallen från företagets restauranger går redan idag till olika återvinningsanläggningar, bland annat en biogasanläggning i Helsingborg som drivs av Bonbios systerföretag OX2 Bio. Det är i den anläggningen som matavfallet  från Ikea–restaurangen i försöket  ska förädlas till växtnäring i salladsprojektet.

– Genom att styra ljus, temperatur, bevattning och näringstillförsel är vi oberoende av årstider och kan säkra en stor produktion av närodlade och färska grödor året runt, säger Fredrik Olrog, vd, Bonbio i ett pressmeddelande.

På sikt hoppas Ingka–koncernen, den största franchisetagaren verksam inom Ikea–varumärket, att kunna bli självförsörjande med närodlad, cirkulär sallad och annat bladgrönt.