Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikeamöbeln en dödsfälla – säljs fortfarande i Sverige

Jozef Dudek avled i en olycka i hemmet när han var två år.
Ikeas Malm-byråer säljs i flera olika modeller och med varningstext efter olyckor där kunder glömt eller missat att förankra möbeln i vägen.Foto: MAGNUS / PRODUKTBILD
Ikea betalar ut morsvarande 432,6 miljoner kronor i skadestånd till drabbade familjen i USA.Foto: LASSE SVENSSON
Foto: LE TELLEC STEPHANE/ABACA / LE TELLEC STEPHANE/ABACA STELLA PICTURES

Ikea betalar ett rekordskadestånd till familjen i USA vars tvååriga son Jozef dog i en tragisk olycka med en vältande byrå.

Möbeln återkallades i USA och Kanada efter 186 anmälda tillbud. Men i svenska Ikeavaruhus säljs den fortfarande.

– Har man förankrat byrån i väggen så är den säker, säger Jakob Holmström, pressansvarig på Ikea.

Enligt uppgörelsen med pojkens familj betalar Ikea 46 miljoner dollar (cirka 433 miljoner kronor) i ersättning för att tvåårige Jozef Dudek avled efter att ha hamnat under en tung byrå som välte.

Tidigare har tre andra familjer fått höga skadestånd av Ikea efter liknande dödsolyckor.

Den aktuella Ikeamöbeln, byrån Malm, finns i ett antal olika utföranden. Enligt monteringsanvisningen är det viktigt att förankra byrån i väggen med det tippskydd som följer med.

Detta hade bland andra Josefs föräldrar missat.

https://twitter.com/CBSNews/status/1214348199181389824

I USA och Kanada återkallade Ikea Malm-byråerna efter en lång rad rapporterade incidenter. Enligt Ikeas egna uppgifter hade man fram till slutet av 2017 fått in 186 rapporter om vältande Malm-byråer. I 91 fall hade barn skadats. I åtta fall hade barn omkommit när de hamnat under Ikeamöbler av modellerna Malm, Gute eller Rakke.

Minst tio barn har omkommit

Enligt den amerikanska konsumentorganisation CFA hade fram till sommaren 2019 minst tio barn omkommit i samband med tippande Ikeamöbler. 

– Detta ska sättas i relation till att det sålts 160 miljoner Malm-byråer över hela världen. I inget av dödsfallen hade byrån förankrats i väggen som den ska enligt bruksanvisningen, säger Jakob Holmström, pressansvarig, Ikea Sverige.

I Sverige finns två rapporterade tippningsincidenter med Malm-möbler sedan 2002 och inget dödsfall. Under samma period såldes fyra miljoner Malm-produkter av Ikea.

I samband med dödsfallen i USA gick Ikea ut med en säkerhetsvarning på den nordamerikanska marknaden. Samtidigt återkallades Malm-möblerna som då sålts i 17,3 miljoner exemplar. Oroliga kunder fick lämna tillbaka sina byråer, alternativt att man fick hjälp att montera tippskyddet korrekt om man inte klarade det själv.

På den svenska marknaden har inget liknande återkallande av Malm-byråerna skett. Den populära möbeln säljs i många olika utförande med allt från två till sex lådor.

Välte över tvååringen

Dödsolyckan med Jozef, 2, skedde när en Malm 3 välte över honom.

Möbeln säljs med en varningstext:

”VARNING! TIPPRISK – Möbler som inte förankras kan välta. Denna möbel ska därför förankras i väggen med det medföljande tippskyddet för att förhindra att den välter.”

Enligt Ikeas pressavdelning i Sverige har det i aldrig varit aktuellt med något återkallande av Malm-möblerna på svenska marknaden.

Byrån Malm finns i många svenskars hem.Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Vilhelm Stokstad / TT

– Att detta gjordes i Nordamerika berodde på att vi beslutade att även tillmötesgå en frivillig standard där efter dialog med lokala konsumentorganisationer, säger pressansvarige Jakob Holmström och forsätter:

– Våra produkter uppfyller alla tillämpliga säkerhetskrav på alla marknader där de säljs, världen över. Samtidigt vill jag understryka hur viktigt det är att följa monteringsanvisningarna. Har man förankrat byrån i väggen så är den säker, och saknar man tippskyddet så skickar vi ett nytt om man kontaktar oss.

Olyckor med vältande möbler och andra föremål i hemmet, till exempel tv-apparater, är vanligare än man tror.

I USA skadas en person var 24:e minut i en sådan olycka. Dödsolyckor med vältande möbler och barn inträffar ungefär varannan vecka, statistiskt, uppger CBS News.

Dödsolyckor med barn och Ikeamöbler

• Juli 1989: En 20-månaders flicka från Virginia dör när en oförankrad Gute 4-byrå välter och klämmer henne mot gaveln på en barnsäng.

• Mars 2002: Pojke på 2,5 år från New Jersey avlider i en olycka där en oförankrad Gute 4-byrå välter över honom.

• Oktober 2007: En treårig flicka i Kalifornien får en vältande Kurs 3-byrå över sig och omkommer. Oklart om byrån var förankrad i väggen eller ej.

• September 2011: Tvåårig pojke i Virginia förolyckas när oförankrad Malm 3-byrå välter.

• Februari 2014: 22 månader gammal pojke i Pennsylvania dör i olycka med Malm 6-byrå som välter över hans säng. Byrån var oförankrad.

• Juni 2014: 23-månaders pojke omkommer i olycka med oförankrad Malm 3-byrå.

• Februari 2016: Pojke på knappt två år i Minnesota avlider när en oförankrad Malm 6-byrå faller över honom.

• Maj 2017: Tvåårig pojke i Kalifornien dör då han kläms fast under en Malm 3-byrå. Den var inte förankrad i väggen.

Källa: Ikea USA.

TV: Ikeas vd om möbelkedjans framtid

Annons: