Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikea Sovrum öppnar i centrala Stockholm

Vi bygger en hel sovrumsbutik. Ett 30-tal personer hjälps just nu åt att få den klar, säger Mattias Johansson på Ikea Sverige.
Skiss över butikens utformning.
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / IBL

Ikea tar ett kliv närmare mot en satsning på citynära konceptbutiker.

På måndag öppnar Ikea Sovrum i centrala Stockholm.

– Allt vi gör på Ikea gör vi för att för att testa och lära från kundernas behov. Vi kommer att vara väldigt lyhörda, säger Mattias Johansson, säljchef för Ikea Sverige.

Ikea öppnar sin första renodlade sovrumsbutik i centrala Stockholm på Regeringsgatan i handelsplatsen The Lobbys lokaler.

– Vi bygger en hel sovrumsbutik. Ett 30-tal personer hjälps just nu åt att få den klar, säger Mattias Johansson på Ikea Sverige.

Utvalda artiklar som textilier, kuddar och växter kommer att finnas i butikens lager. Större produkter, som sängar och garderobslösningar, får man beställa.

– Vi har märkt att servicetjänster är mer och mer populärt. Även här kommer vi att jobba med hemkörningar samma dag, säger Mattias Johansson.

Butikens inriktning handlar som namnet antyder om sovrum, men till skillnad från i varuhusen kommer Ikea att ta ett helhetsgrepp kring människors nattsömn.

– Vi kommer att ha seminarier och aktiviteter varje dag under månaden. Det blir sömnforskare, författare, influencers, hållbarhetsexperter, yogapass och samarbete med Svenska naprapatförbundet som tillsammans med våra egna experter kommer att hjälpa kunde hitta rätt säng för rätt kropp, berättar Mattias Johansson och tillägger:

– Vi vill lyfta vikten av att hitta en god nattsömn och inte bara visa produkter. Och vi vill göra det i en av Europas snabbaste växande storstäder.

 

 

Ny strategi från Ikea

11 februari till 10 mars håller Ikea Sovrum öppet på Regeringsgatan i Stockholm.

Om testet visar sig lyckosamt kan det bli startskottet för en helt nya strategi från världens största möbelföretag.

– Allting vi gör på Ikea gör vi för att testa och lära från kundernas behov. Vi kommer att vara väldigt lyhörda här. Allt vi gör är viktiga pusselbitar i vår strategiska plan framåt, säger Mattias Johansson.

Citynära Ikea-butiker har öppnat lite varstans i världen, i Moskva, London och New York för att nämna tre städer.

– Stockholm är en jätteviktig marknad för oss. Det är här våra varuhus har flest besökare och det är här onlineförsäljningen växer absolut mest. För mig är det helt naturligt att vi gör den här typen av satsning först i Stockholm, säger Mattias Johansson.

 

 

 

”Ingvar hade gillat citybutiken”

Han säger att cityverksamheten är viktig för Ikea, både globalt och internationellt, och lyfter fram köksbutiken (också den på Regeringsgatan) som först var en tillfällig lösning men som sedan blev kvar efter positiva reaktioner från kunderna.

– På kort och snabb tid får vi en väldigt snabb återkoppling från vad vi gör och vad vi kan förbättra, säger Mattias Johansson.

Konceptet med citybutiker ligger långt ifrån Ikea-grundaren Ingvar Kamprads visioner om att bygga stort och utanför städerna. Hur skulle han reagera på den här satsningen?

– Är det nånting jag lärt mig av honom så är det den ständiga viljan att utvecklas och vägra vara nöjd. Jag tror han gett alla människor som var inblandade i det här en rejäl kram och sagt: ”Det här är entreprenörskap, vad roligt att ni vågar satsa och lyssna på kunderna.” Sen hade han sagt: ”Så, ut möt kunderna nu”, säger Mattias Johanson och konstaterar:

– Kungens kurva var ett av de första varuhusen utanför Älmhult. Så Stockholm var viktigt även för Ingvar.

Annons: