Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikea skrotar planer på nytt varuhus vid Kungens kurva

Ingvar Kamprad framför den välkända cirkel-formade huvudbyggnaden intill E 4 i Kungens kurva i Huddinge kommun, söder om Stockholm.Foto: LARS NYBERG
Ingvar Kamprad framför sitt flaggskepp. Varuhuset var det första i Sverige utanför Älmhult.Foto: OLLE WESTER / EXPRESSEN SCANPIX SWEDEN
Flaggor på halv stång i Kungens kurva efter Ingvar Kamprads död.Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Ikea kastar ritningarna på ett nytt varuhus i Kungens kurva i papperskorgen.

Företaget stoppar också planerna på att bygga ihop varuhuset med det intilliggande köpcentret.

Orsaken är den ökade e-handeln.

– Vi har kommit fram till att i stället förbättra det befintliga varuhuset, säger Anna Pilkrona Godden vid Ikea till tidningen Fastighetsvärlden.

 

Det klassiska varuhuset vid Kungens kurva i Huddinge kommun söder om Stockholm lever vidare med sin grunda runda form från när Ikea-varuhuset togs i bruk på 1960-talet

Möbeljätten har fram till nu haft stora utbyggnadsplaner för varuhuset, att det skulle byggas om och byggas samman med köpcentrat intill varuhuset.

Enligt tidningen Fastighetsvärlden togs beslutet att skrota planen innan Ingvar Kamprad avled den 27 januari i år.

LÄS OCKSÅ: Ingvar Kamprads hemliga uppgörelse med dottern Annika Kihlblom 

Ikeas grundplan var att göra ett  shoppingcenter tre gånger så stort med varuhuset som en grundsten i projektet. Men planerna har nu stoppats vilket tidningen HuddingeDirekt var först att rapportera om.

E-handel stoppar Ikeas planer

Och det är till stor del den explosionsartade ökningen av e-handeln som fått möbeljätten att tänka om.

– Det handlar om att vi vässar oss inom andra områden som vi märker att kunderna uppskattar. Vi tar hänsyn till förändrade konsumtionsmönster. Någon gång vill man åka till varuhuset och få en maximal upplevelse där – se och klämma på hela sortimentet. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att man tar med sig varan hem, säger Anna Pilkrona Godden, kommunikationsansvarig för expansion på Ikea Sverige till HuddingeDirekt.

Planerna på ett nytt Ikea-centrum i Kungens kurva, Huddinge skrotas.

 

– Vi har valt att inte gå vidare med planerna på ett nytt varuhus. Vi har kommit fram till att istället förbättra det befintliga varuhuset, säger Anna Pilkrona Godden, kommunikationsansvarig expansion och affärsutveckling vid Ikea, till Fastighetsvärlden. 

Ikea sticker inte under stol med att det är e-handelns utbredning som fått företaget att tänka om.

LÄS OCKSÅ: Sönerna har avslöjat Ingvar Kamprads dödsplan 

– Vi ser ett ändrat konsumtionsbeteende och vill till exempel satsa mer på e-handel. Vi vill förbättra upplevelsen att handla oavsett om man gör det i butik eller via e-handel, säger Anna Pilkrona Godden till Fastighetsvärlden.

Ikea-varuhuset byggts om i omgångar

Det nuvarande Ikeavaruhuset i Kungens kurva har byggts om och på i omgångar sedan 1965. Men den runda formen finns kvar i kärndelen av varuhuset. 

Varuhuset i Kungens kurva är Ikeas största i världens – tillsammans med det i Seoul, Sydkorea. Kungens kurva är Ikeas näst äldsta efter det i Älmhult som är möbeljättens första anläggning.

Annons: