Ikea går online med second hand-prylar

Senast år 2030 ska alla IKEA-produkter vara tillverkade av förnybara eller återvunna material och designade för att återanvändas, återförsäljas eller återvinnas.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nu lanserar Ikea sina cirkulära second hand-butiker online.

Begagnade möbler, visningsexemplar och prylar med skönhetsfel får där en andra chans.

Men det är långt ifrån alla prylar som Ikea vill ha ta tillbaka och sälja på sin återvinningsavdelning.

Förra sommaren lanserade möbeljätten sin hållbarhetssatsning Cirkulärbutiken som nu finns i samtliga varuhus i Sverige.

Utöver det som alltid sålts på fyndavdelningen, till exempel möbler med skönhetsfel, erbjuder sig Ikea att köpa tillbaka begagnade Ikeaprodukter från kunderna, i stället för att de körs till soptippen.

Dessa säljs sedan i Cirkulärbutikerna.

Kan kolla utbudet online

Nästa steg i lanseringen är att även online lägga upp begagnade prylar, utgående modeller och annat utanför ordinarie sortiment.

Det går dock inte att köpa grejerna på nätet, men man kan lägga in en reservation innan man åker till varuhuset, enligt Ikea.

– Vi har lärt oss från våra kunder att många vill ta reda på vad som finns i utbudet innan de besöker oss, uppger Alison Walker som ansvarar för satsningen hos Ikea Sverige.

Den som är sugen på att sälja tillbaka sin gamla men fortfarande användbara Ikeapryl kan får den värderad på hemsidan.

Bokhyllan Billy kan Ikea köpa tillbaka för en dryg hundring om den är i fint skick.
Foto: IKEA

Men det är långt ifrån allt som tas emot. Stoppade möbler, mattor och textilier vill Ikea inte ha tillbaka. Inte heller heminredningstillbehör, belysning, utomhusmöbler, vitvaror, systemsortiment, hemelektronik eller babyprodukter.

För en Ikeaklassiker, bokhyllan Billy (80x28x202 cm, vit) i bra skick kan man få ”upp till 115 kronor” enligt värderingsverktyget. Nypriset är i dag 499 kronor.

Senast år 2030 ska alla Ikea-produkter vara tillverkade av förnybara eller återvunna material och designade för att återanvändas, återförsäljas eller återvinnas, uppger man i sin policy.

Förra hösten öppnade Ikea en renodlad secondhand-butik i Eskilstuna där man man även renoverar och lagar möbler som kommit in i återvinningsströmmen.

Detta visste du inte om Ikea