Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyresvärdens drag – portar Studentkortet

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Christen Ager–Hanssen, vd och styrelseordförande. Han är även bolagets majoritetsägare.Foto: ROGER SCHEDERIN / STUDIO LIGHTHO EXPRESSEN
Personalen möttes av beskedet i morse: ”Ni har inte tillgång till era lokaler”.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Företaget Studentkortets anställda tvingas lämna sin arbetsplats.

I morse hade hyresvärden bytt ut låsen till porten. Ett meddelande på dörren klargjorde att de inte längre fick komma in i lokalen.

”...kontakta i stället Christen”, uppmanades personalen vilket syftar på Christen Ager–Hanssen som är huvudägare. 

Krisen för Sveriges största rabattkort för studenter med 600 000 aktiva medlemmar blir allt djupare.

Problemen hopar sig. Bristande betalningar till Skatteverket och Bolagsverket som nu har stoppat företagets försök att byta namn från Studentkortet i Sverige AB till Addreax AB.

Det tidigare lönsamma Studentkortet har ingått i Metro-gruppen, men huvudägaren norrmannen Christen Ager–Hanssen bröt ut bolaget innan Metro-krisen blev akut.

Christen Ager–Hanssens bolag Custos är i dag majoritetsägare med 75 procent av Studentkortet, och U Global Holding äger de resterande 25 procenten av företaget.

Expressen har tidigare avslöjat att företaget Studentkortet slutat att betala skatter och avgifter till Skatteverket. Inte sedan i augusti har bolaget betalt in något till staten.

Skulden till staten är i dag uppe i 4,5 miljoner kronor.

Bolagets vd och styrelseordförande, norrmannen Christen Ager–Hanssen, har både sagt att skulden är betald och att skulden ska betalas.

– Det är fortfarande 4,5 miljoner. Inga betalningar har inkommit, säger kronokommissarie Mats Rosenqvist på Kronofogdemyndighetens specialverkställighetsteam. 

Studentkortet har 600 000 aktiva medlemmar. Kortet ger en mängd rabatter till studenter.

Studentkortet har fått sin f-skattsedel indragen av Skatteverket och Kronofogden har gjort ett fruktlöst försök till utmätning där Studentkortet är inhyrt i kontorshotellet Regus lokaler på Olof Palmes gata i Stockholm.

Det faktum att bolaget inte har några utmätningsbara tillgångar för att täcka skatteskulderna betyder i praktiken att företaget – som är Sveriges största rabattkort för studerande – kan begäras i konkurs.

– Det är på väg att betalas såvitt jag vet, var Christen Ager–Hanssen, senaste besked.

Men nu kommer nya problem för företaget som varit inhyrt hos kontorshotellet  Regus.

Studentkortets personal portade

Företaget och dess anställda är sedan i dag på morgonen portförbjudna i de nuvarande lokalerna. På ytterdörren hade hyresvärden satt upp en skylt som förklarade att de anställda inte längre fick komma in lokalerna och när det gällde frågor och funderingar kring detta skrev bolaget ”kontakta istället Christen”.

Det här meddelandet mötte de som försökte komma in i Studentkortets hyrda lokal på måndagsmorgonen.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Beskedet till Studentkortet anställda.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Vad som händer med Studentkortet tycks vara oklart.  Enligt vad Expressen erfar tvingades företaget flytta ut från lokalerna under den gångna helgen på grund av bristande betalning och är inkvarterade i ett annat kontorshotell i Stockholm.

– De blev utkastade för att de inte betalt hyran, uppger en källa för Expressen.

Verksamheten har flyttats över till andra tillfälliga lokaler.

Studentkortet är utkastade från det här kontorshotellet i centrala Stockholm.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Samtidigt med de ekonomiska problemen försöker Studentkortet ändra namn. Men namnändringen till Addreax i olika versioner har inte godkänts av Bolagsverket. Namnet finns dock angivet i handlingar, bland annat hos Stockholms universitets studentkår.

Studentkortets namnändring stoppat

Efter flera turer kring namnet har företaget återkallat begäran om namnändring.

- Det är även anda saker än själva namnet i bolagsordningen som de vill ändra. Men vi kan inte delregistera en bolagsordning. säger handläggaren Irene Svelander på Bolagsverket. De måste komma in med en ny bolagsordning, till exempel med det namn de har och så ändra de paragrafer de vill ändra.

Oro bland studenterna

De många turerna och frågetecknen kring Studentkortet har skapat oro hos flera studentkårer. Studentkåren i Stockholm har under flera dagar försökt få närmare besked från företaget. Studentkortet har tidigare uppgett för studentkåren att man bytt namn till Addreax Group AB.

– Vi har ett avtal med Studentkortet. De uppgifter som vi fått om Addreax Group från Studentkortet stämmer inte, säger Martina Cederlid, ordförande i Stockholms universitets studentkår.

Vad tänker ni göra?

- Vi inhämtar information och kommer att fatta ett beslut angående samarbetet beroende på vilken information vi får. Studentnyttan är viktig för oss och nu behöver vi inhämta information och säkra leveranser av tjänster till våra studenter.

Martina Cederlid, ordförande Stockholms universitets studentkår.

Expressen har de senaste dagarna sökt vd Christen Ager–Hanssen om varför bolaget inte betalar sina skatter och avgifter till staten. 

Studentkorts vd kan inte förklara varför skatterna inte har betalts.

Vid vår tidigare kontakt via telefon påstod Christer Ager–Hanssen både att allt betalts och att det skulle betalas.

Senare har vi inte fått någon kontakt med Studentkortets vd Christen Ager–Hanssen som leder verksamheten från sitt kontor i London. Därifrån har han också styrt tidningen Metro som numera befinner sig under rekonstruktion.

Slapp skatteskuld på 17 miljoner

Samtidigt är Christen Ager–Hanssen personligen fortfarande föremål för Kronofogdens intresse. Det gäller gamla skatteskulder. Vid det senaste årsskiftet preskriberades närmare 17 miljoner kronor. Drygt en halv miljon avskrivs vid årsskiftet om inte Kronofogden lyckas hitta några utmätningsbara tillgångar. I Storbritannien är han dock oåtkomlig för Kronofogden. Själv har Christen Ager–Hanssen förnekat att han har några skulder till svenska staten.

– Jag är utsatt för en häxjakt, har han tidigare sagt till Expressen. 

 

Ager-Hanssen frågades ut om Metro:

Christen Ager-Hanssen medverkar i Publicistklubbens paneldebatt.
Annons: