Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hyllade modeskaparen om sin besatthet: Jag ljög för familjen

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal

Modeskaparen Carin Rodebjer, 49, hyllas ofta för sina kreationer.

Men i ”Sommar i P1” avslöjar hon sin besatthet av jobb och hur hon ljög för familjen för att kunna arbeta på julafton.

Rodebjer hyllar även de kvinnor som inspirerat henne och skildrar hur hennes syster och förebild Gittan gick bort i bröstcancer.

– Det gjorde så ont att det inte ens gick att gråta, säger Carin Rodebjer.

Rodebjers kläder bärs i dag av kvinnor över hela världen. Hon har vunnit många utmärkelser för sina kreationer och modeimperiet Rodebjer säljer allt från klänningar och skor till solglasögon och handväskor. Hennes bolag omsatte enligt senaste årsredovisningen drygt 90 miljoner och hon har hunnit fylla 49 år.

I ”Sommar i P1” berättar hon om höjdpunkter och bottennapp i sitt liv. Hur den hästtokiga tonårstjejen modeintresse väcktes på allvar på vinden i föräldrarnas hus på Gotland, där mamman hade samlat kläder i minst 30 sopsäckar som skulle klippas till lapptrasor.

Började skapa mode av klädtrasor på vinden

– Det blev lite av ett stylingmecka för mig. Jag grävde i säckarna, valde ut, hängde upp och sydde om. Redan där började jag ana att jag hittat något som kunde ge mig samma inre ro som ridningen. En lugn besatthet, förklarar Rodebjer i sommarprogrammet.

Carin Rodebjers modeimperium omsätter över 90 miljoner enligt senaste årsredovisningen. Nu är hon sommarvärd i radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio / Sveriges Radio

Denna besatthet har följt henne genom livet. Hon utvecklade ett jobbmissbruk och resonerade som en anorektiker. Men i stället för att räkna kalorier räknade hon på hur det vanliga livet kunde ta så lite energi från henne som möjligt. Hon ville lägga allt tid på jobbet.

Carin Rodebjer berättar hur hon ljög för sin pojkvän och familj för att slippa fira jul med dem. Till pojkvännen sa hon att hon firade jul med familjen, och för dem ljög hon att hon skulle vara med sin kille.

– Känslan när han stängde dörren efter sig dagen före julafton var så befriande. Jag visste att jag hade flera dagar att jobba ostört...

Det tog slut med pojkvännen, som hade tatuerat Carins namn på bröstet, och efter uppbrottet drog hon till New York och upptäckte en ny spännande del av modevärlden.

Hyllar kvinnorna som inspirerat

I sommarprogrammet hyllar modeskaparen kvinnor som inspirerat henne. Det är modiga kvinnor som Karin Boye, Edit Piaf och Karen Blixen.

Carin Rodebjer från Gotland är ett etablerat namn i modeindustrin. Här på en modegala med skådespelaren Helena af Sandeberg. Foto: STEFAN FORSELL

Hon ville själv skapa kläder som fick kvinnor att känna sig som subjekt och inte objekt, säger hon. Rodebjers flaggskeppsbutik I Stockholm ligger i en gammal banklokal och längst inne finns valvet som hon döpt till vaginan.

– Det är en plats för kreativitet och samtal, för mode är inte bara kläder, det är samtiden och vad vi tänker och känner, säger Carin Rodebjer.

Men allra största inspirationskällan var sex år äldre systern Gittan. En förebild genom hela livet.

Carin Rodebjer har fått många priser och utmärkelser. Här utses hon till Årets designer vid Ellegalan 2019. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Storasystern utbildade sig till sjuksköterska och tog senare över föräldrarnas bondgård på Gotland där hon skötte hästar, ankor, getter och kaniner ihop med make och barn.

2007 nåddes Carin Rodebjer av beskedet att Gittan insjuknat i bröstcancer. De gick tillsammans till läkaren och Carin försökte fokusera, men hennes inre var ett stort kaos.

”Tog sina sista andetag”

Efter tre års kamp mot cancern var det över och storasystern somnade stilla in. Carin Rodebjer, som under tiden träffat en ny man och fött ett barn, berättar i sommarprogrammet om det sista smärtsamma mötet vid dödsbädden.

– Hon återfick medvetandet och sa till mig ”du kom hem och du behöver inte vara orolig, allt kommer att vara bra”. Natten därpå tog hon tre snabba andetag, och sedan försvann hon från oss.

Efter systerns död hade Carin Rodebjer en djup livskris där hon fjärmade sig från sig själv och sitt tidigare liv för att orka med. Senare tog hon hjälp av psykolog för att kunna närma sig minnet av Gittan. I dag har hon förlikats sig med det och känner ny lust i livet.

Fotnot: Sommarprogrammet med Carin Rodebjer sänds i P1 fredag 5 juli 13.00 och finns på  Sveriges radios webb.