Pengar i spargrisen! Skippa de onödiga utgifterna så kan du spara i stället. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBLPengar i spargrisen! Skippa de onödiga utgifterna så kan du spara i stället. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Pengar i spargrisen! Skippa de onödiga utgifterna så kan du spara i stället. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Det går snabbare än du tror att skapa en budget. Den behöver inte vara perfekt ner till sista kronan, men ska ge dig ett hum om hur mycket du har att röra dig med. Foto: SHUTTERSTOCKDet går snabbare än du tror att skapa en budget. Den behöver inte vara perfekt ner till sista kronan, men ska ge dig ett hum om hur mycket du har att röra dig med. Foto: SHUTTERSTOCK
Det går snabbare än du tror att skapa en budget. Den behöver inte vara perfekt ner till sista kronan, men ska ge dig ett hum om hur mycket du har att röra dig med. Foto: SHUTTERSTOCK
Sätt ett mål med din budget och sparande. Kanske en semesterresa med god mat hägrar?Sätt ett mål med din budget och sparande. Kanske en semesterresa med god mat hägrar?
Sätt ett mål med din budget och sparande. Kanske en semesterresa med god mat hägrar?

Hushållsbudget – så kommer du i gång på 5 minuter

Publicerad

Är du trött på att det är så mycket månad kvar när lönen är slut?

Känner du att du din ekonomi styr dig, i stället för tvärtom?

Gör då en hushållsbudget och få fart på din privatekonomi. 

Med lite planering kan du kanske till och med spara en liten slant varje månad.

Tanken är att du gör det här en gång. Ju mer noggrann du är, desto mindre behöver du tänka på budgeten när du är klar.

För har du koll slipper du oroa dig över om pengarna räcker. Du vet att de gör det, och du kommer även att veta hur mycket du kan spendera på nästa shoppingrunda utan att få magknip.

Bra, inte sant?

Få ordning på din balansräkning!

I företagsvärlden är balansräkningen ett dokument som balanserar tillgångar och skulder vid ett givet tillfälle. Om du gör en balansräkning för varje månad ser du snabbt hur mycket pengar du har att röra dig med när räkningarna är betalda och du lagt undan för månadens fasta kostnader som mat.

Gör en budgetkalkyl

Det är här du går igenom dina inkomster och utgifter.

Det finns budgetmallar att hämta på nätet, om du har tillgång till Excel i din dator. Buffert.se har en enkel och väl fungerande mall. Microsoft en annan.

Du kan naturligtvis även göra det med ett vanligt kollegieblock och räknare.

Livet är inte nyckfullt som ett Monopolspel. Du kan räkna ut de flesta av dina utgifter i förväg.Foto: MARKUS MARCETIC

Gör det här först

Dela upp dina utgifter i två kategorier. Buffert.se föreslår Fasta utgifter och Övrigt.

De fasta utgifterna är det du behöver betala för att överleva, som:

Bostad

Mat

Försäkringar

Lån till bank och andra kreditinstitut

De övriga utgifterna är saker du skulle klara dig utan, åtminstone ett tag, som resor, kläder, nöjen och alkohol. Det är när du går igenom de övriga utgifterna du ser mönster i ditt beteende. Känner du att du har snålt med pengar kanske du kan dra ner på något.

Motsatsen är att om du har gott ställt kan du kanske unna dig något extra?

När du sätter budget för dig själv måste du alltid utgå från din verklighet. Konsumentverket har vissa standardvärden, men de kanske inte stämmer för dig. 

Hur gör jag en smart budget?

Tänk ett år framåt. Det viktiga är att inte tänka månad för månad, utan kvartal eller helår. Vissa utgifter betalas ju vid slutet av varje månad, medan andra lite mer sällan. De flesta går till tandläkaren bara en gång om året. Den räkningen ska inte ses som en oförutsedd utgift. Inte heller bilskatten.

Kolla hos banken. Ett enkelt sätt att kolla vart pengarna går är att gå in på din banks hemsida och se vart pengarna rullar. Lån och avgifter för boende är enkla att identifiera. Men också fackavgifter och utgifter till andra företag. Vissa saker ändras inte så ofta. Har du Netflix, HBO Nordic eller Viaplay betalar du ju samma avgift varje månad. Men kolla bakåt över ett år och leta efter saker du gör över årsbasis, som då just tandläkare och avgift till Transportstyrelsen (bilskatten). 

Sammanfatta. Skriv sedan ner alla utgifter du har varje månad och de som kommer oregelbundet. Gör du det i Excel så skapa en kolumn för varje månad, i kollegieblocket kanske en sida för varje av årets månader.

Inkomsterna. Räkna sedan ihop dina inkomster efter skatt, månad för månad. Tänk på att balansera din budget och försök att spara pengar från rika månader så att du slipper gå minus på de fattiga månaderna.

Även Konsumentverket har skapat en enkel budgetmall för att komma i gång. Budgetkalkylen och Konsumentverkets kostnadsberäkningar är en bra start för att ta ett grepp om pengarna.

Sätt ett mål för din budget. Kan du kanske spara ihop pengar till din drömresa, som det här hotellet på Jamaica?Foto: VING

Hur mycket ska jag spara?

Det är helt individuellt hur mycket du ska spara till dig eller till dina barn. En måttstock är att Bufferts 50/30/20-strategi. 50 procent till fasta utgifter, 30 till övrigt och 20 procent till eget sparande. Hur du sparar och vad du sparar till är upp till dig. Kanske lite till en kommande semester? Eller en del till pensionen? 

Tänk på att du gör allt det här för ditt eget bästa, inte för att göra banken glad.

Jag går back varje månad! Vad ska jag göra?

Känner du att du inte orkar med din egen ekonomi, eller har hamnat i en skuldfälla, ska du kontakta budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter och hur du bokar tid finns på Hallå konsuments hemsida. De kan hjälpa dig att få ekonomin i balans. Tänk på att rådgivningen är avgiftsfri och sekretessbelagd. Ingen ska behöva veta att du söker hjälp för att få ordning på ekonomin.

Vänta inte för länge med att söka hjälp. Varje månad det dröjer kommer du att bli mer skuldsatt och får lite svårare att ta dig ur skuldfällan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen