Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M i blåsväder – mössa fick rasistiskt namn

CNN har publicerat ett utdrag ur produktkatalogen där namnet: ”Nigga Lab Beanie” framgår.Foto: Skärmbild / CNN/Skärmbild
VD:n Helena Helmersson är kritisk till det inträffade.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
H&M:s bolag & Other stories har använt ett rasistiskt tillmäle för en mössa.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

H&M:s varumärke & Other stories är i blåsväder efter att ha använt ett rasistiskt tillmäle på en av sina mössor, rapporterar CNN. 

H&M-vd:n Helena Helmersson är kritisk till det inträffade och meddelar att de ansvariga arbetsbefriats medan bolaget utreder händelsen.  

Klädkedjan H&M:s bolag & Other stories har i en intern produktkatalog använt termen ”Nigga Lab Beanie” för en av sina kommande mössor. 

Flera anställda har reagerat med avsky mot det rasistiska tillmälet. Bolagets globala mångfaldschef Annie Wu säger till CNN: 

– Jag är superarg och skäms över att något sådant här kan inträffa. 

Även företagets vd Helena Helmersson har kommenterat uppgifterna och meddelar att de ansvariga chefer som står bakom produktkatalogen har arbetsbefriats, medan en utredning om det inträffade pågår. 

Problem med tröja

Det är inte första gången H&M hamnar i blåsväder efter anklagelser om rasism. 2018 blev en av klädkedjans barntröjor en världsnyhet efter att konsumenter reagerat på dess tryck: ”Coolest monkey in the jungle”. Tröjan bars på reklambilder av en mörkhyad pojke. 

Kritiken mot greppet blev massiv och resulterade bland i att H&M tillfälligt stängde butiker i Sydafrika. Klädjätten drog in tröjan, bad om ursäkt och tillsatte en global mångfaldschef. 

 

Vad innebär skiftet – analys och kommentar i dagens program
Annons: