Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M-chefen: Så agerar vi mot barnarbete

H&M-gruppens Anna Gedda säger att barnarbete inte är ett lika stort problem i dag som för några år sedan.
H&M-gruppens hållbarhetschef Anna Gedda pratar barnarbete, tillväxt och hållbarhet i Di tv Hållbart näringsliv.Foto: Dagens industri
Varumärkena H&M, COS, Weekday, Cheap Monday, Monki, H&M home, & Other Stories, Arket och Afound tillhör H&M-gruppen.Foto: Dagens industri
Di tv Hållbart näringsliv sänds varannan onsdag kl 11.30.Foto: Dagens industri
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: FOCKE STRANGMANN / EPA TT NYHETSBYRÅN

Flera fall av barnarbete upptäcktes i H&M–gruppens fabriker under 2017 och 2018. Men problemet betydligt mindre i dag än för 20 år sedan enligt hållbarhetschefen Anna Gedda. 

- Det är klart att det fortfarande kan inträffa, säger Anna Gedda i Di tv Hållbart näringsliv. 

H&M säger att man håller hårt på att hålla efter alla typer av barnarbete.

- Vi är helt emot all form av barnarbete. Det här är en fråga som det fanns betydligt mer av det för 20 år sedan och just nu är det en ganska sällsynt företeelse i branschen. Men det är klart att det fortfarande kan inträffa, säger H&M–gruppens hållbarhetschef Anna Gedda i Di tv Hållbart näringsliv. 

2018 upptäcktes ett fall av barnarbete i en fabrik i Kina som samarbetar med H&M–gruppen. Året innan upptäcktes fyra fall i samarbetsfabriker i Burma. 

När är barnarbete inte längre ett problem?

- Det är alltid ett problem. Har man ett fall så är det självklart ett problem, men det vi däremot kan se är att de insatser vi och många andra inom industrin har gjort under de senaste 20 åren har gjort att det är betydligt färre fall som inträffar, säger Anna Gedda i programmet.

Så agerar H&M–gruppen när de upptäcker barnarbete

H&M–gruppen har inga egna fabriker utan samarbetar enligt deras hemsida med runt 800 leverantörer och 1800 fabriker. När barnarbete upptäcks rör det sig om barn som är några månader yngre än den legala minimiåldern i landet de verkar, enligt företaget.

Anna Gedda säger i programmet att det viktigaste för företaget är att jobba proaktivt och att när barnarbete upptäcks lär man fabriker och dess ledning om företagets regelverk.

Varför har H&M-gruppen inte egna fabriker? 

- Industrin ser inte ut så i dag. Det vi är duktiga på är att vi kan design, och vi är duktiga på handelsmannaskap kring retail helt enkelt. Vi har inte egna fabriker på samma sätt som vi inte har egna tåg eller egna fartyg för att skeppa det. Vi fokuserar på det som är vår kärnverksamhet. 

Di tv Hållbart näringsliv sänds varannan onsdag klockan 11.30.

I programmet pratar H&M-gruppens hållbarhetschef Anna Gedda om hur tillväxt och hållbarhet går hand i hand och Länsförsäkringars förvaltare Anette Dahlberg berättar om sina spaningar på lönsamma och hållbara investeringar.
Annons: