Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

H&M-butiker vandaliseras efter rasism-anklagelser

Ett flertal H&M-butiker har vandaliserats.Foto: Floyd Shivamby/Twitter

Efter anklagelserna om rasism mot H&M har flera butiker i Sydafrika vandaliserats, skriver News24.

I bilder och videoklipp som sprids i sociala medier skanderade demonstranter utanför de kraschade butikerna.

Polisen har svarat med att skjuta gummikulor mot demonstranterna.

– Hur kunde den här reklamen godkännas? Vi gör ett statement i dag, så de tänker efter nästa gång, säger Xolani Jack, medlem i  Economic Freedom Fighters i regionen Västra Kapprovinsen.

Runtom i Sydafrika bröt på lördagen protester ut mot H&M-butiker efter uppmaningar från oppositionspartiet Economic Freedom Fighters, EFF. 

I kölvattnet av den kritikstorm som följt bilden på den mörkhyade pojken iklädd en tröja med trycket "coolest monkey in the jungle" har ett flertal butiker vandaliserats.

Bilder från en butik visar omkullvälta skyltdockor – några utan huvuden.

Polisen sköt gummikulor

Polisen svarade med att skjuta gummikulor mot de som protesterade mot klädjätten, enligt sydafrikanska eNCA. Några skador har ännu inte rapporterats.

Nu får de som protesterar beröm – på flera håll. 

"Bra jobbat till kämpar som fysiskt konfronterade rasism", skriver den sydafrikanske politikern Floyd Shivambu.

EFF, som anses vara ett radikalt parti, startades av partiet ANC:s ungdomsparti ANCYL.

"Vill göra ett statement"

Xolani Jack sitter i EFF:s ledning i regionen Västra Kapprovinsen (Western Cape). Han kallar trycket på den gröna tröjan för ett "apartheid-tryck".

– Vi har försökt att nå H&M men de ville inte lyssna på oss så i dag gick vi till deras butiker och förstörde det vi kunde förstöra, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Här avslöjas H&M:s hemliga superbutik

 

Han tycker att H&M:s ursäkt om att tröjan och bilden var ett misstag inte räcker.

– Det var inte ett misstag, det är som att du hånar mig och sedan säger att det var ett misstag. Hur kunde den här reklamen godkännas? Hur tänkte det? Det här har pågått så länge och vi har varit tysta, så det är hög tid att vi agerar. Vi gör ett statement, så de tänker efter nästa gång.

Ett möte kommer att hållas med den sydafrikanska delen av H&M och EFF nationella ledning.

Kommer ni göra fler liknande aktioner?

– Nej, nej. Vi har gjort ett statement i dag. Men tar de inte bort reklamen från media och online där de använt den, då kan vi fortsätta med möten och liknande. 

Den är borttagen.

– Ja, okej, men i slutet av dagen behövde vi göra ett statement.

 

"En enorm kritik mot H&M"

– Det är en enorm kritik mot H&M den sista tiden, säger Expressens korrespondent i Sydafrika, Torbjörn Selander i Expressen TV. Och vi kommer att få se fler sådana här saker från EFF:s sida.

Torbjörn Selander säger att det är logiskt att protesten kommit.

– EFF, som partiet heter, behöver lite uppmärksamhet just nu när ANC håller på att ändra riktning. Det har också varit väldigt många kändisar som gått ut på Twitter och Instagram och sagt att de ska bränna upp alla sina H&M-kläder.

Hur stor har kritiken varit i Sydafrika mot den här tröjan?

– Det har varit rubriker överallt. Sydafrika är fortfarande ett land där rasism är extremt känsligt. Är det någonstans där folk verkligen tar åt sig så är det här, med tanke på Apartheids historia, säger Torbjörn Selander. 

"Svarta har jämförts med apor"

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås är också på plats i Johannesburg, där de stora protesterna sker:

– Svarta har jämförts med apor inom den koloniala historien och de tycker då att H&M borde ha förstått detta. Att H&M drar tillbaka annonsen är inte lika viktig som att den faktiskt publicerades, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås, på plats i Johannesburg, till SVT Nyheter.

– De kräver nu att H&M-butiker ska stänga.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skadade.

Butiker har attackerats i Sandton, Menlyn Park och East Rand, skriver News24.

Politikern: "Konsekvenserna för sin rasism" 

"Nonsens-butiken H&M möter nu konsekvenserna för sin rasism", lyder en tweet från Floyd Shivambu, vicepresidenten för Economic Freedom Fighters – det tredje största politiska partiet i Sydafrika. 

"Alla rationella människor borde hålla med om att butiken inte borde tillåtas i Sydafrika. Bra jobbat till kämpar som fysiskt konfronterade rasism", skriver han till sina över 400 000 följare.

"Rasismen måste falla och vi kommer aldrig att steppa på tårna runt rasister", skriver Floyd Shivambu senare.

 

https://twitter.com/FloydShivambu/status/952114009448304640

LÄS OCKSÅ: H&M anklagas för rasism – efter produktbilden

Alex Mitchley, reporter från News24, är på plats efter attacken mot H&M-butiken.

"Polisnärvaron i köpcentret är stor, demonstranter agerar mot polisen. Jag har fått veta att ingen har gripits än och att demonstranterna upprörs när andra filmar dem", skriver han på Twitter.

Stängde butikerna

H&M skriver i ett uttalande att de är medvetna om händelserna i de sydafrikanska butikerna. De har nu valt att stänga sina butiker i landet och följer läget. Ingen medarbetare ska ha skadats.

"Våra medarbetares och våra kunders säkerhet är det viktigaste för oss och vi har tillfälligt stängt våra butiker i Sydafrika på grund av de pågående protesterna. Våra medarbetare på plats övervakar situationen noggrant. Vi anser att rasism av alla slag, avsiktlig eller oavsiktlig inte är acceptabelt. Vi vill understryka att våra medarbetare i butik inte på något sätt har varit involverad i framtagandet av produkten och bilden."

 

LÄS OCKSÅ: H&M-arvingen behåller miljarderna vid skilsmässan 

 

H&M har tidigare tagit bort bilden efter kritikstormen, och även gått ut med ett uttalande i sociala medier.

"Vi har inte bara tagit bort bilden från våra kanaler, vi har även tagit bort plagget från vårt sortiment", skriver H&M-gruppen på Twitter.

https://twitter.com/hm/status/950680302715899904

Kändisar uppmanar till bojkott

Flera lokala kändisar har uttryckt sitt missnöje mot klädjätten, och uppmanar till bojkott av butikerna.

Koreografen och radiopersonligheten Somizi Mhlongo skriver på Instagram att han aldrig gillat H&M, men att detta var droppen:

I kommentarsfältet instämmer bland andra sydafrikanska rapparen Kwesta in i kritiken, och skriver att han har H&M kläder hemma – som han kommer att bränna.

Annons: