Ett flertal H&M-butiker har vandaliserats. Foto: Floyd Shivamby/Twitter
Ett flertal H&M-butiker har vandaliserats. Foto: Floyd Shivamby/Twitter

H&M-butiker vandaliseras efter rasism-anklagelser

Publicerad

Efter anklagelserna om rasism mot H&M har flera butiker i Sydafrika vandaliserats, skriver News24.

I bilder och videoklipp som sprids i sociala medier skanderade demonstranter utanför de kraschade butikerna.

Polisen har svarat med att skjuta gummikulor mot demonstranterna.

– Hur kunde den här reklamen godkännas? Vi gör ett statement i dag, så de tänker efter nästa gång, säger Xolani Jack, medlem i  Economic Freedom Fighters i regionen Västra Kapprovinsen.

Runtom i Sydafrika bröt på lördagen protester ut mot H&M-butiker efter uppmaningar från oppositionspartiet Economic Freedom Fighters, EFF. 

I kölvattnet av den kritikstorm som följt bilden på den mörkhyade pojken iklädd en tröja med trycket "coolest monkey in the jungle" har ett flertal butiker vandaliserats.

Bilder från en butik visar omkullvälta skyltdockor – några utan huvuden.

Polisen sköt gummikulor

Polisen svarade med att skjuta gummikulor mot de som protesterade mot klädjätten, enligt sydafrikanska eNCA. Några skador har ännu inte rapporterats.

Nu får de som protesterar beröm – på flera håll. 

"Bra jobbat till kämpar som fysiskt konfronterade rasism", skriver den sydafrikanske politikern Floyd Shivambu.

EFF, som anses vara ett radikalt parti, startades av partiet ANC:s ungdomsparti ANCYL.

"Vill göra ett statement"

Xolani Jack sitter i EFF:s ledning i regionen Västra Kapprovinsen (Western Cape). Han kallar trycket på den gröna tröjan för ett "apartheid-tryck".

– Vi har försökt att nå H&M men de ville inte lyssna på oss så i dag gick vi till deras butiker och förstörde det vi kunde förstöra, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Här avslöjas H&M:s hemliga superbutik

 

Han tycker att H&M:s ursäkt om att tröjan och bilden var ett misstag inte räcker.

– Det var inte ett misstag, det är som att du hånar mig och sedan säger att det var ett misstag. Hur kunde den här reklamen godkännas? Hur tänkte det? Det här har pågått så länge och vi har varit tysta, så det är hög tid att vi agerar. Vi gör ett statement, så de tänker efter nästa gång.

Ett möte kommer att hållas med den sydafrikanska delen av H&M och EFF nationella ledning.

Kommer ni göra fler liknande aktioner?

– Nej, nej. Vi har gjort ett statement i dag. Men tar de inte bort reklamen från media och online där de använt den, då kan vi fortsätta med möten och liknande. 

Den är borttagen.

– Ja, okej, men i slutet av dagen behövde vi göra ett statement.

 

"En enorm kritik mot H&M"

– Det är en enorm kritik mot H&M den sista tiden, säger Expressens korrespondent i Sydafrika, Torbjörn Selander i Expressen TV. Och vi kommer att få se fler sådana här saker från EFF:s sida.

Torbjörn Selander säger att det är logiskt att protesten kommit.

– EFF, som partiet heter, behöver lite uppmärksamhet just nu när ANC håller på att ändra riktning. Det har också varit väldigt många kändisar som gått ut på Twitter och Instagram och sagt att de ska bränna upp alla sina H&M-kläder.

Hur stor har kritiken varit i Sydafrika mot den här tröjan?

– Det har varit rubriker överallt. Sydafrika är fortfarande ett land där rasism är extremt känsligt. Är det någonstans där folk verkligen tar åt sig så är det här, med tanke på Apartheids historia, säger Torbjörn Selander. 

"Svarta har jämförts med apor"

SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås är också på plats i Johannesburg, där de stora protesterna sker:

– Svarta har jämförts med apor inom den koloniala historien och de tycker då att H&M borde ha förstått detta. Att H&M drar tillbaka annonsen är inte lika viktig som att den faktiskt publicerades, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås, på plats i Johannesburg, till SVT Nyheter.

– De kräver nu att H&M-butiker ska stänga.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skadade.

Butiker har attackerats i Sandton, Menlyn Park och East Rand, skriver News24.

Politikern: "Konsekvenserna för sin rasism" 

"Nonsens-butiken H&M möter nu konsekvenserna för sin rasism", lyder en tweet från Floyd Shivambu, vicepresidenten för Economic Freedom Fighters – det tredje största politiska partiet i Sydafrika. 

"Alla rationella människor borde hålla med om att butiken inte borde tillåtas i Sydafrika. Bra jobbat till kämpar som fysiskt konfronterade rasism", skriver han till sina över 400 000 följare.

"Rasismen måste falla och vi kommer aldrig att steppa på tårna runt rasister", skriver Floyd Shivambu senare.

 

https://twitter.com/FloydShivambu/status/952114009448304640

LÄS OCKSÅ: H&M anklagas för rasism – efter produktbilden

Alex Mitchley, reporter från News24, är på plats efter attacken mot H&M-butiken.

"Polisnärvaron i köpcentret är stor, demonstranter agerar mot polisen. Jag har fått veta att ingen har gripits än och att demonstranterna upprörs när andra filmar dem", skriver han på Twitter.

Stängde butikerna

H&M skriver i ett uttalande att de är medvetna om händelserna i de sydafrikanska butikerna. De har nu valt att stänga sina butiker i landet och följer läget. Ingen medarbetare ska ha skadats.

"Våra medarbetares och våra kunders säkerhet är det viktigaste för oss och vi har tillfälligt stängt våra butiker i Sydafrika på grund av de pågående protesterna. Våra medarbetare på plats övervakar situationen noggrant. Vi anser att rasism av alla slag, avsiktlig eller oavsiktlig inte är acceptabelt. Vi vill understryka att våra medarbetare i butik inte på något sätt har varit involverad i framtagandet av produkten och bilden."

 

LÄS OCKSÅ: H&M-arvingen behåller miljarderna vid skilsmässan 

 

H&M har tidigare tagit bort bilden efter kritikstormen, och även gått ut med ett uttalande i sociala medier.

"Vi har inte bara tagit bort bilden från våra kanaler, vi har även tagit bort plagget från vårt sortiment", skriver H&M-gruppen på Twitter.

https://twitter.com/hm/status/950680302715899904

Kändisar uppmanar till bojkott

Flera lokala kändisar har uttryckt sitt missnöje mot klädjätten, och uppmanar till bojkott av butikerna.

Koreografen och radiopersonligheten Somizi Mhlongo skriver på Instagram att han aldrig gillat H&M, men att detta var droppen:

I kommentarsfältet instämmer bland andra sydafrikanska rapparen Kwesta in i kritiken, och skriver att han har H&M kläder hemma – som han kommer att bränna.

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag

Börsen i dag
Annons:
Annons:
Annons:
Räntekartan
Vinnare och förlorare
Valutakollen