Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hetast på Blocket i ''mellandagsrean'' - de oönskade julkapparna

Elin Mattsson, presskontakt på Blocket, spår en ökning annonser på secondhand-sajten i mellandagarna även detta år.
Högsäsong på Blocket. De oönskade julklapparna säljs nu på nätet. Foto: LEIF GUSTAFSSON
Den absolut mest förekommande julklappen som säljs vidare direkt efter julafton är konsertbiljetter, enligt en undersökning av Blocket. Foto: ROALD, BERIT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Drönare är ett av de mer ovanliga föremålen som toppar listan över populära annonser på Blocket i mellandagarna. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Juldagen. Nu börjar racet där många vill sälja sina julklappar och tjäna en hacka på detta. Foto: PRIVAT / BLOCKET
– Ett snitt på 600 000 annonser läggs upp varje dag på Blocket och mellandagarna är inget undantag - tvärtom, säger Elin Mattsson, presskontakt på Blocket.
1 / 7

Många julklappar får nya ägare direkt efter julafton. 

Annonser på begagnade konsertbiljetter, teknik och säsongsbetonade hobbyfordon är populärast på Blocket i mellandagarna. 

– Ett snitt på 600 000 annonser läggs upp varje dag och mellandagarna är inget undantag - tvärtom, säger Elin Mattsson, presskontakt på Blocket.

Svenskar älskar begagnat, även kring jul. Att sälja vidare sina julklappar direkt är inte ovanligt. Inte konstigt när sju av tio svenskar uppger att de någon gång fått en julklapp som de aldrig använt, enligt en ny studie av Blocket genomfört i samarbete med Kantar Sifo. 

Sälja på Blocket - klirr i kassan 

Förra året annonserade svenskar för ett värde av 116 miljoner i mellandagarna på Blocket. De tre främsta skälen är att öka utrymmet hemma, skapa klirr i kassan och sälja av tidigare upplagor av teknikprylar en nyss fått en modern variant av.

 

LÄS OCKSÅ: Konsumentguiden genom mellandagsrean

 

Även detta år spås en försäljningsökning på andrahandsmarknaden dagarna efter julafton - och föremålen vi säljer och köper skiljer sig inte markant från föregående år. 

Hetast på Blocket i mellandagarna

Framför allt konsertbiljetter, elektronik - och hobbyfordon säljer som smör i solsken på secondhand-sajten. Är föremålen dessutom säsongsbetonade säljer de extra bra. 

– Det är rätt vanligt att svenskar får konsertbiljetter i julklapp. Ibland är konserten på ett datum som man inte kan gå på. Då passar många på att sälja dem vidare direkt, så att någon annan kan ha glädje av dem i stället, säger Elin Mattsson om produkten som toppar listan över de kategorier där annonserna har ökat mest under mellandagarna de senaste två åren på Blocket.

 

LÄS MER: Missen i julhandeln – så länsar tjuvarna ditt konto 

 

Även mer oväntade föremål som drönare, airboards, segways och gocarts säljer bra runt jul. Likaså efterfrågas klassiker som telefoner, elektronik och surfplattor av kvalitetsmärken.

En kategori som sticker ut i toppen under mellandagshandeln på Blocket är vitvaror. Julledigheten är förklaringen till ökningen menar Elin Mattsson:

– Vitvaror är kanske inte något man specifikt får i julklapp och säljer vidare. Det handlar snarare om att många är lediga under jul, och har tid över att ta tag i hemmaprojekten - som att byta ut befintlig utrustning och sälja vidare exempelvis kyl och frys.

Fyndjakten på Blocket efter  "felköp"

Inte heller topplistan över sökningar på Blocket i jultider skiljer sig särskilt mycket från föregående år. 

– Det folk söker på är bilar, möbler och barnsaker - som vanligt under hela året. Däremot kan vi se att nu i jul är det även fler som söker på säsongsrelaterade föremål - som skidor och snöslunga, säger Elin Mattsson.

 

LÄS OCKSÅ: Polisen varnar: så kapas ditt Bank-ID

 

Andra sökord som toppar i mellandagarna för att hitta fynden är "felköp" och "oöppnad förpackning". 

– Vi har varje vecka 5 miljoner besökare hos oss. Ett snitt på 600 000 annonser läggs upp varje dag på Blocket och mellandagarna är inget undantag - tvärtom, säger Elin Mattsson och bekräftar att många svenskar säljer vidare julklappar direkt efter att presentpappret rivits av på julafton.

 

 

Topplistan över annonsinlägg på Blocket i mellandagarna

Kategorierna som ökat mest i annonsinlägg de senaste två åren.

 

1. Konsertbiljetter

2. Hobbyfordon såsom Airboards, segways och gocarts

3. Mobiltillbehör

4. Datortillbehör & Program

5. Bollsport

6. Väskor

7. Teater- och show-biljetter

8. Dyk & Vattensport

9. Hemtextil & Prydnad

10. Stereo & Surround

 

Blockets tips till säljare i mellandagarna

1. Sälj sånt som många bevakar:​ sett till vad svenska folket bevakar så handlar det oftast om kvalitetssaker, dyrare eller trendiga varumärken alt. rariteter såsom designklassiker.

2. Använd rätt ord:​ många söker på obruten förpackning, felköp, fel storlek, oanvänd, nästan ny etc.

3. Tänk säsong:​ sälj inte gräsklipparen i vinter, sälj istället dunjackan, snöskotern, vintersportsprylar, takboxar etc.

4. Sälj till hemmafixaren: ​under jullovet tar många tag i stugprojektet eller hemmafixet. Därför säljer vitvaror och byggmaterial bra på Blocket under denna period.

5. Sätt rätt pris!​ Titta på vad andra har satt för pris och sätt ditt eget pris strax under om du vill sälja snabbt.

 

Säljer snabbast just nu (senaste 30 dagarna):

1. Surfplattor

2. Telefoner

3. Tvättmaskin & Torktumlare 

4. Konsert - Biljetter

5. Vitvaror

6. TV & Projektor

7. TV-spel

8. Bärbara datorer 

9. Vintersport

10. Stationära datorer