Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hennes laddare från Wish började brinna

Rebecka Schönbeck köpte en Iphone-laddare på Wish för fyndpriset 26 kronor. Det ångrar hon i dag.
Foto: Privat
Den superbilliga laddaren från Wish började brinna efter tre dagar.
Foto: Privat

Rebecka Schönbeck, 21, hade släckt för natten när hon kände röklukten. 

Det blixtrade om hennes nya fynd, laddaren för 26 kronor som hon beställt från kinesiska Wish.

– Jag blev jätterädd och reagerade direkt. Den tog nästan fyr, säger hon.

Rebecka Schönbeck, 21, från Helsingborg slog till när hon såg en billig Iphoneladdare på nätet.

– Jag tänkte vilket fynd. 26 kronor på Wish. 

Men tre dagar senare höll laddaren som hon beställt från Kina på att stå henne dyrt, vilket Helsingborgs Dagblad var först med att rapportera om.


LÄS OCKSÅ: Kolla listan – har du farliga elprodukter i hemmet? 

Rebecka: ”Det kom massa blixtar”

21-åringen kände hur det började lukta bränt i sovrummet, strax innan hon skulle sova. Hon hade släckt för kvällen.  

– Batterilukt. Så kom det massa blixtar, säger hon. 

– Jag blev jätterädd och reagerade direkt. Jag förstod att det var laddaren. Jag slängde bort katten och drog ut laddaren snabbt som attans. Den tog nästan fyr.

Dosan i uttaget var varm. Den hade fattat eld.

– Det var tur att jag inte somnade, säger Rebecka Schönbeck.  

– Det var kanske fem minuter innan jag skulle sova. 


LÄS OCKSÅ: Så undviker du brand i din mobilladdare 

"Helt livsfarliga"

I Elsäkerhetsverks senaste granskning fann de allvarliga tekniska brister i nästan var fjärde laddare som de testade. Myndigheten valde då att stoppa försäljningen av 14 laddare. Samtliga stoppade produkter var handlade på nätet.

En av de testade laddarna kallade myndighetens testhus för "handgranat", berättar Martin Gustafsson, inspektör på produktavdelningen på Elsäkerhetsverket. 

– De var helt livsfarliga. USB-laddaren skulle troligtvis kunna brinna vid normal  användning. Den saknade säkerhetskomponenter och störde ut elektronik.

Den senaste tiden har flera konsumenter hört av sig till Elsäkerhetsverket och berättat om laddare som börjat brinna eller gett stötar med mindre brännskador som följd. Laddarna har varit inhandlade på sajter som Amazon och Ebay men kinesiska Wish sticker ut med flest anmälningar. 

Martin Gustafsson är inspektör på Elsäkerhetsverket och oroad över mängden anmälningar.
Foto: Elsäkerhetsverket

LÄS OCKSÅ: Livsfarlig taklampa – mycket hög risk för elchock 

Elsäkerhetsverket: En stor risk

Anmälningarna oroar och nyligen inledde myndigheten en granskning av just laddare från Wish. 

– Vi har beställt 25 laddare som vi ska testa, totalt kostade de 610 kronor. Det är oerhört billigt men i det här fallet är det fruktansvärt tydligt att man får det vad man betalar för. Man laddar en mobil och en lägenhet brinner ner, så det är en hög risk man tar. Telefoner och surfplattor blir väldigt varma när de brinner och bränderna är svåra att släcka, säger Martin Gustafsson.

Funderar man på att köpa elektronik från Wish tycker Martin Gustafsson att man ska be kundtjänst om bilder på märkning och stickpropp. Har man redan fått hem paketet ska man titta efter märkningar. Det ska stå tillverkare, produktbeteckning, antal volt ska stå angivet och vad den drar i ström.

– När du direktimporterar är det du som står ansvarig om något händer. Ska du koppla in en dyr telefon för 7 000 vill du ju att det ska fungera. Det värsta som kan hända är att din telefon inte laddas, det värsta är att det börjar brinna eller att du får en stöt när du tar i telefonen.


LÄS OCKSÅ: LED-lamporna förbjuds – stor risk för elchocker

"Man tänker att det inte händer mig"

Rebecka Schönbeck säger att flera av hennes vänner använder billiga laddare, men att hon nu kommer att investera i en dyrare produkt. 

Hon kommer också att ändra sina laddarvanor. 21-åringen kommer inte att ladda telefonen på kvällarna och dra ur laddaren ur väggen när mobilen inte är inkopplad berättar hon. 

– Man tänker att det inte händer mig, och så gör det det, säger hon.

Annons: